Ordning och reda på skrivbordet ger en trevligare arbetsplats

Om du har en enda röra på ditt skrivbord är du inte ensam om det. Det är så lätt att tappa kontrollen över papper, pennor, viktiga lappar och så personliga prylar som kan vara mer eller mindre riktiga. Men röra på skrivbordet är inte att rekommendera. Här ska vi se på några viktiga tips för dig som känner att det är dags för ordning och reda på skrivbordet som håller.

  1. Vissa skrivbord är lättare än andra att hålla ordning på

Nog borde du klara av att hålla ett standard kontorsbord städat och snyggt. Men visst kan det bli enklare med ett hörnskrivbord med en hylla mot väggen där du kan lägga saker annars stökat till det. Kanske har du ingen förvaring överhuvudtaget på och i ditt skrivbord.

Det blir lättare med hurtsar och annat omkring bordet där du enkelt kan lägga undan sådant som du inte behöver just nu. Kom ihåg saker som dina personliga effekter. De stökar också till det. Om det inte finns lådor i skrivbordet kan du köpa fristående förvaringsenheter.

Pennor som står i ett glas eller pennkorg är lättare att hitta då de inte göms av dokument och annat på bordet. En bra plats för tidningar och annat som du gärna vill ha tillgång till men inte använder dagligen är också smart.

Om du har ett skrivbord på hemmakontor så kan det förstås också vara så att du lägger saker som inte har med ditt jobba att göra på bordet. Fundera lite på om det verkligen är nödvändigt och hur du skulle kunna ändra på ordningen så att du slipper se sy-projekt då du ska sitta med Excel-dokument och räkna.

Summan av kardemumman för denna punkt är att du bör se på möjliga skrivbord. Kanske är det dags att köpa ett nytt för ordningens skull!

  1. Ett större skrivbord har plats för mer

När du väl bestämmer dig för att köpa skrivbord kanske det är dags för ett som är lite större. Större bordsskivor har plats för mer. Så enkelt är det ju. Om du har plats för ett större skrivbord kanske det här kommer att bidra till bättre ordning.

Detta för att du kan sprida ut sakerna på bordet och för att bordsytan har plats för förvaringsredskap som ställningar och annat där du kan lägga papper och kontorsmaterial. Under bordet finns det ju också mer plats för sådant som du kan använda för att lägga undan saker med jämna mellanrum.

  1. Förvaring i rummet

Försök att få ut din förvaring i rummet. Häng upp hyllor och satsa på hurtsar som går att skjuta in under skrivbordet. Viss förvaring vill du ha direkt på bordet. Men bara för sådant som du använder flitigt varje dag.

Annat bör du få undan i förvaringsskåp och på hyllor. Det är verkligen viktigt att investera i den här typen av möbler. Om du inte har dem så är det inte så konstigt att du upplever att det är omöjligt att hålla ordning och reda på skrivbordet.

Det kan vara så att förvaring i rummet kommer att kräva kreativitet. Detta särskilt om det är ett mindre rum. Se på möjliga lösningar med hyllor längre upp på väggen och lådor som går att installera under ditt arbetsbord.

  1. Kasta skräp med jämna mellanrum

Det här är verkligen A och O för ordning på skrivbordet. Det är så lätt att låta skräpberget växa. Det börjar med ett kvitto som egentligen borde ha kastats när du lämnade butiken och fortsätter med halvätna äpplen och annat som verkligen inte är attraktivt.

Det kan vara klokt att göra det till rutin att slänga skräp mitt i veckan såväl som på fredagen innan du stänger din arbetsplats för helgen. Du kan till och med schemalägga detta så att du inte glömmer. Det är lika viktigt som möten med arbetskompisar och chefer!

  1. Porta andras skräp

Håll dina kollegors skräp borta från ditt skrivbord. Det gör du genom att först varna om att du kommer att slänga sådant som inte hör hemma på ditt bord. När denna varning inte fungerar så gör du som du sagt.

I början kanske det muttras lite om saker som återfinns i sopkorgen men folk lär sig snabbt och det kommer alltid mer intressanta ämnen att skvallra om. Stå på dig och undvik andras skräp på ditt bord. En del är så vassa på detta att de inte ens varnar. När folk märker att saker försvinner om de hamnar på ditt bord så slutar de automatiskt med att dumpa sina prylar där.

  1. Torka av och få bort damm

Det spelar ingen roll om du har skrivbord av trä som går att höja och sänka eller om det är gjort av metall med tunga ben som tar upp stor plats på golvet. Det är viktigt att torka av och få bort fläckar innan de blir permanenta.

Om du låter ringen från kaffekoppen blir kvar på bordet för länge kanske den aldrig går att få bort. Då ser det permanent lite stökigt ut. Smuts måste man få bort för att det ska kännas fräscht på datorbordet.

  1. Flytta prylar och maskiner till andra rum

Tänk igenom vad som skulle kunna flytta till annat rum. Måste du verkligen ha skrivaren på skrivbordet. Det kanske inte är så dumt att ställa sig upp och gå och hämta en utskrift då och då. Särskilt om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord och sitter som klistrad i din kontorsstol under alltför långa timmar.

På ett kontor med flera medarbetare har man mycket att vinna på att skapa särskilda utrymmen för skrivare, kontorsmaterial, filer och mer. Det gör att mycket kan flyttas från borden som blir så belamrade av den här typen av kontorsprylar.

  1. Upptäcka krokarnas magi

En liten krok kan göra så mycket. Varför ska din halsduk ligga och sprida vattenfläckar från snön som smälter i den på bordet? Det gör att det känns så stökigt omkring dig. En enkel krok eller två på väggen har löst detta problem.

Med krokar hänger vi upp saker som vi annars hade kunnat kastat på bordet. Det är verkligen en enkel investering som varje arbetsplats kan göra. Om det är svårt att hänga krokar på vägg för att det bara finns skärmväggar att tillgå eller för att väggarna är glas finns det andra lösningar som klädhängare.

En vacker klädhängare tar hand om allt från halsduken till paraplyet. Saker som du garanterat hade lagt på skrivbordet om det inte fanns något annat alternativ.

  1. Få undan kablar och kontakter

Det ser stökigt ut med kablar och kontakter på och omkring bordet. Men ibland är det ju så att du måste få ström till sakerna som du har på bordet. Då är det smart med kabelrännor och andra lösningar som gömmer de fula sladdarna.

När du installerar bra lösningar för kablar så minskar du också på det damm som de annars samlar. God kabelhantering är ett hett tips för ordning och reda på skrivbordet. Detta oavsett om det står på ett hemmakontor eller om det är en del av ett större kontorslandskap.

  1. Disk hör hemma i köket!

Din mamma jobbar inte här står det lappar i köket och kanske borde du ha en liknande instruktion på ditt skrivbord. Ingen kommer att plocka upp dina koppar och tallrikar och ta de till köket. Disk hör inte hemma på ditt skrivbord. Det känner du ju instinktivt då det kommer en besökare och du har gröttallriken från morgonens frukost på bordet. Det är minst sagt pinsamt!

Ta för vana att ta med dig disk då du lämnar ditt bord för att bege dig till kök och pentry för mer kaffe eller annat. Det gör att du slipper diskberget som en del av stöket på ditt bord.

Ju bättre du blir på alla dessa 10 punkter, ju enklare blir det att sköta varje punkt. När du minskar på saker som kan stöka ner så kommer de som du ändå ställer på bordet att stå ut som onda tummar. Det ökar chansen för att du fortsatt blir bättre på att hålla ordning och reda på ditt skrivbord!