Hur får man bort röklukt från möbler? Rök från cigaretter, cigarrer och andra tobaksprodukter lämnar en intensiv och obehaglig lukt som kan sätta sig i textilier, möbler och väggar. Att få bort röklukten kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt. Här är några tips och råd för att ta bort röklukt från möbler och textilier.

Hur får man bort röklukt från textiler?

Att ta bort röklukt från textilier kan vara en utmaning, men det finns flera sätt att göra det på. Det första steget är att låta textilen vädras ordentligt och sedan tvätta dem enligt tvättlappens skötselråd. För att få bästa resultat vid maskintvätt kan du använda ett effektivt tvättmedel. Om textilerna fortfarande luktar rök, kan du prova att hälla i en deciliter ättika i tvättmaskinens doseringsfack före tvättprogrammets start.

Ovanstående tips fungerar också för andra textilier såsom gardiner, lakan och dukar. Tänk dock alltid på att följa tvättsymbolerna för att undvika att skada tyget. Om du är osäker på hur du ska tvätta ett specifikt plagg eller tyg kan det vara klokt att söka expertråd från en kemtvätt.

Få bort röklukt från möbler

När det gäller rengöring av utemöbler och mattor som har utsatts för röklukt finns det flera effektiva metoder. Om din soffa har en avtagbar klädsel i tyg kan du vanligtvis tvätta klädseln enligt tvättsymbolerna på tyget med ett kvalitets tvättmedel. För att ta bort röklukt från en stoppad soffa eller soffkuddar kan du massera in en blandning av vatten, tvättmedel och ättika i tyget. Var dock noga med att inte använda för mycket vatten på soffans mjukare delar. Efter tvätt och sköljning kan du låta soffan torka.

En mindre maskintvättbar matta, till exempel en trasmatta, kan tvättas i maskin och sedan torka hängandes på långsidan. Här kan du även tillsätta lite ättika i doseringsfacket tillsammans med tvättmedlet för att få bort röklukt. Men handgjorda eller ömtåliga mattor bör lämnas in till en professionell mattvätt.

Källa: https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/luktar-det-illa-sa-blir-du-av-med-ackliga-lukter-hemma/