Kokplattor och värmeplattor är två användbara apparater som används för att värma mat. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem, och hur varma blir de? Låt oss utforska detta på ett enkelt sätt.

Läs även: Att välja rätt kokplatta för din restaurang

Hur varm blir en kokplatta?

En kokplatta är vanligtvis utformad för att nå höga temperaturer för att laga mat ordentligt och effektivt. De kan bli riktigt heta, vanligtvis upp till runt 250–400 grader Celsius, beroende på modell och inställningar.

Den exakta temperaturen kan variera mellan olika typer av kokplattor och bero på om det är en gas- eller eldriven modell.

Skillnaden mellan en kokplatta och en värmeplatta

  1. Kokplatta: En kokplatta är en bärbar elektrisk enhet som är avsedd för matlagning. Till skillnad från traditionella spisar eller ugnar är kokplattor fristående och kräver inte någon permanent installation. De är perfekta för personer med små kök, studenter, food trucken eller för camping- och utflyktsändamål.
  2. Värmeplatta: En värmeplatta är mer avsedd för att hålla maten varm efter tillagningen. Den är vanligtvis inte lika kraftfull som en kokplatta och når inte lika höga temperaturer. Värmeplattor är vanligtvis gjorda för att vara säkra att röra vid och hantera varma kastruller eller fat utan att riskera att bränna sig. De är användbara för bufféer, cateringevenemang eller för att hålla maten varm under servering.

Hur varm blir en värmeplatta?

En värmeplatta når vanligtvis temperaturer på cirka 70–100 grader Celsius. Det är tillräckligt varmt för att hålla maten vid en säker temperatur för servering utan att bränna den eller riskera att maten torkar ut.

Sammanfattning

  • Kokplatta: Stark värmekälla, kan bli upp till 250–400 grader Celsius, används för matlagning.
  • Värmeplatta: Mjukare värme, når vanligtvis 70–100 grader Celsius, används för att hålla maten varm efter tillagning.

Nu när du vet skillnaden kan du välja rätt apparat för dina matlagningsbehov eller för att hålla maten varm och redo för servering!