Vilken typ av olja du ska använda för olika träslag är en viktig fråga när det gäller att skydda utemöbler från väder och vind. Man ska ta hand om sin altan och sina utemöbler inför utomhussäsongen för att förlänga deras livslängd.

Trä är ett organiskt material som kan påverkas negativt av fukt och mikroorganismer, samtidigt som det kan spricka på grund av torrhet. Men genom att regelbundet och korrekt behandla dina utomhusstolar och utomhusbord med träolja kan de hålla sig i gott skick under lång tid.

Här är fem rekommenderade oljor för utemöbler

Wolwax Träolja Meranti 2,5l: Denna träolja är idealisk för utemöbler gjorda av Meranti-trä. Den ger effektivt skydd mot fukt, UV-strålning och mögel, samtidigt som den framhäver träets naturliga skönhet.

Teknos Träolja Woodex Aqua Wood, 2,7 L: Denna vattenbaserade träolja är lämplig för utemöbler och ger ett hållbart skydd mot väderförhållanden. Den tränger in i träet och ger en vacker yta samtidigt som den skyddar mot blekning och sprickbildning.

V Premium Träolja: Denna högkvalitativa träolja passar bra för både utomhus- och inomhusbruk. Den ger ett effektivt skydd mot väder, fukt och slitage samtidigt som den behåller träets naturliga utseende.

Cuprinol Träolja: Cuprinol är känt för sina pålitliga träskyddsprodukter och deras träolja är inget undantag. Den erbjuder långvarigt skydd mot väderförhållanden och ger en vacker och hållbar yta till utemöbler.

Alcro ädel Träolja: Denna träolja är speciellt framtagen för ädelträ, som exempelvis teak eller ek. Den ger ett starkt skydd mot fukt, UV-strålning och mögel samtidigt som den framhäver träets naturliga skönhet och färg.

Så använder man olja på sina utemöbler

Läs noga på oljeburken: Tillverkaren ger ofta tydliga instruktioner om hur oljan bör användas. Genom att följa dessa instruktioner kan du få bästa möjliga resultat.

Olja regelbundet: Oljan har flera funktioner, inklusive skydd mot mögel och alger. Genom att olja in träet regelbundet kan du vara säker på att skyddet fungerar effektivt.

Investera i en bra olja: Det kan vara mer kostnadseffektivt att använda en högkvalitativ olja än att behöva byta ut hela träaltanen på grund av billig olja. Så snåla inte när det kommer till träolja.

Arbeta under skydd: Nyapplicerad olja behöver tid att torka och sätta sig ordentligt i träet. Därför är det bra att skydda den inoljade ytan från väder och yttre påverkan tills oljan har torkat ordentligt.

Använd pensel och ta bort överflödig olja: I de flesta fall rekommenderas det att applicera oljan med en pensel och torka bort eventuell överflödig olja efter cirka 15 minuter. Följ alltid instruktionerna på din oljeburk.

Se till att ytan är ren: Innan du börjar olja träet är det viktigt att ytan är ordentligt rengjord. Oljan behöver en ren yta för att kunna fästa på rätt sätt.

Olja in möblerna vid lämplig temperatur: Vänta tills temperaturen är mellan 10 och 25 grader och risken för regn är låg innan du oljar trallen och utemöblerna. Om det mot förmodan regnar på den behandlade ytan inom de närmaste dygnen, torka av med en trasa för att undvika vita fläckar. Kom ihåg att träoljor kan innehålla linolja, vilket kan orsaka självantändning. Lägg trasor i vatten eller bränn upp dem för att undvika risker.

För en detaljerad guide om hur du applicerar träolja på dina utemöbler, besök HowStuffWorks guide.

Läs mer: Vilka utemöbler håller bäst?