Den illaluktande doften kan uppstå från olika saker som dålig förvaring eller smuts. Oavsett varför din möbel luktar konstigt, är det troligt att du vill göra dig av med den obehagliga doften.

Det finns några enkla och effektiva sätt att ta bort dålig lukt från möbler. Vinäger, kaffesump och bikarbonat är alla bra alternativ. Vinäger är bra för att neutralisera sura lukter, medan bikarbonat hjälper till att göra luktmolekylerna mindre starka, vilket minskar deras doft. Kaffesump kan hjälpa till att ta bort otrevliga lukter genom kvävet som finns i kaffet.

Läs även: Hur får man bort mögellukt i möbler?

Så gör du för att få bort källarlukt från möbler

För att bli av med källarlukten från möbler med lådor, ska du fylla en skål med något av alternativen kaffesump, vinäger eller bikarbonat och placera den i varje låda. Låt skålarna stå där från en natt upp till två veckor, beroende på hur stark lukten är. Om lukten inte bara sitter i lådorna utan även på utsidan av möbeln, torka av träet med en rengöringsblandning av lika delar vatten och vinäger.

För mattor är ett knep att strö bikarbonat över dem och låta det sitta där från åtta timmar upp till en hel natt. Sedan kan du dammsuga bort pulvret, och lukten bör förhoppningsvis vara neutraliserad. Detta fungerar dock bäst för milda dofter. Om du har att göra med starkare och mer påträngande lukter som mögel eller intensivt damm, kan det krävas en annan metod för att få bort lukten effektivt.

Om lukten sitter kvar

Om lukten sitter kvar på din möbel har den genomsyrat träet. Det enda sättet att bli av med det är att ta bort fläcken eller finishen som fångar lukten. (Detsamma gäller alla foder inuti.) Slipa bort fläcken, låt möbeln vädras över natten och tvätta den sedan med tvål för att döda kvarvarande bakterier som kan orsaka lukten.

Om du har att göra med en unken matta kan du behöva djuprengöra den med tvål och vatten för att ta bort damm och smuts som är inbäddat i fibrerna. Dammsug först av din matta. Vänd sedan på den och dammsug botten. Ta sedan tag i din mattrengöring och djuprengör mattan med pH-balanserat schampo.

Expressens guide till att bli av med lukt (https://levaochbo.expressen.se/gor-det-sjalv/husmorstips/luktar-det-illa-sa-blir-du-av-med-ackliga-lukter-hemma/) ger tips på hur du kan neutralisera lukter från matlagning, husdjur, rök och fukt i husets alla rum och prylar. Guiden tar också upp hur du kan skapa en fräsch och inbjudande atmosfär i ditt hem med hjälp av doftljus, potpurri och eteriska oljor.