Placering av ett skrivbord i rummet för barn? Vi har tidigare sett på hur du kan välja ett bra bord för barn att göra läxor och vara kreativa på. Nu ska vi se lite närmre på hur du bör placera ett skrivbord som barnet kommer att använda i ett barnrum eller familjens arbetsrum. Här är några tips som hjälper dig med bästa möjliga placering av skrivbordet. (läs mer om skrivbord för barn)

TA TILL VARA PÅ LJUSET FÖR SKRIVBORDSYTAN

Ställ gärna ett skrivbord för barn i närheten av ett fönster för att ta vara på ljuset. Även om ljuskällan för arbetsytan är viktig så gäller det att tänka till här. Ljuset från fönstret ska inte blända och undvik att ställa det direkt mot fönstret eftersom det som händer utanför kan distrahera.

Ibland räcker det inte med ljus från fönster och tak. Då behövs det bra skrivbordsbelysning som barnet kan använda på ett säkert sätt. En fin arbetslampa är inte så dumt att inreda med.

HÖJ OCH SÄNKBART BORD TILL BARN KAN FÖRENKLA PLACERINGEN

Valmöjligheterna för skrivbord är stora. Idag finns så mycket mer än vanliga fasta skrivbord på marknaden. Köper du ett litet höj och sänkbart skrivbord så är det inte svårt att hitta en lämplig placering för det i rummet.

Barnet kan växla mellan att stå och sitta eller så används bordet alltid som ståbord varpå det inte behövs någon särskild plats för arbetsstol i rummet.

Det går ju också att höja skivan när barnet växer och kanske behöver en högre höjd i sittande position. Fast det betyder att grundläget också måste vara rätt för barnets längd vilket inte är säkert med de höj och sänkbara skrivborden som är för vuxna.

Ett bord som barnet tycker om att se på

När du vill placera skrivbordet på en central plats i rummet så är det också viktigt att beakta vad barnet tycker om rent designmässigt. Det finns ju så många modeller och design att det inte är svårt att hitta något som barnet känner lite extra för.

När du väl har hittat skrivbordsmodeller som du tycker är bra och som har ett vettigt pris kan du visa dem för barnet. Ge två eller tre val och visa inget annat. Då kan barnet känna att det är med och bestämmer vilket inte är så dumt.

Precis som att du låter barnet bestämma ordningen i skrivbordslådorna för att det ska engageras i att hålla det städat så kan medverkan vid val av bord göra att barnet använder det flitigt och på rätt sätt.

Att bordet har en färg som du kanske inte tycker är den finaste men som barnet älskar är också något som kan vara klokt. När bordet står så att man ser det direkt från dörren till rummet så är det ju viktigast att barnet dras till platsen där det ska göras läxor.

Sitta vid skrivbordet på olika sätt

Du kan placera ett smalt skrivbord mot vilken vägg som helst. Men betänk också att det går att sitta bakom ett skrivbord lite som på ett kontor. Det här kanske tar upp mer plats på golvet men det ger ju även ett bord som flera barn kan sitta omkring.

Testa lite mer olika placering med tanke på hur barnet kommer att sitta vid bordet. Beakta vilken storlek på skrivbordet som kommer att göra positionen möjligt och vad som får plats i rummet.