Använd skrivbordet på rätt sätt

Under pandemin 2020 och 2021 lärde vi oss att arbetet kan vara mobilt. Mycket kan fungera hemifrån. Det betyder för många att ett skrivbord där hemma blir platsen för arbetet och dessutom för allt privat som behöver tas hand om när det inte jobbas.

I den här situationen kan det vara klokt att fundera lite på hur ett kontorsbord kan se ut och användas på ett kreativt sätt. Det kan vara ett fint stöd för olika aktiviteter samtidigt som det passar mycket bra in med annan inredning för kontor och övriga rum.

TÄNK FÖRST OCH FRÄMST PÅ PLACERINGEN AV DITT SKRIVBORD

Har du ett eget rum hemma som du använder som kontor bör skrivbordet vara huvudmöbeln och den dominerande pjäsen i rummet. Ett stort skrivbord kan användas till mycket. Mät noga rummets yta och fönster för att få ett kontorsbord som passar in i rummet perfekt.

Missa inte svängrummet som en kontorsstol behöver. Även i andra rum därhemma kan ett stilrent skrivbord med fördel få ta plats och bli en snygg del av möblemanget. Mät det utrymme du har och låt skrivbordet smälta in i övrig inredning.

Kanske finns det en hörna under en trapp där du kan inreda din arbetsvrå. Då behöver du ett bord som går att få in utan att det sticker ut för mycket på den sida där folk går förbi. Med en golvskärm kanske du kan låta en del av vardagsrummet vara adressen för ditt arbetsbord. Det här kan fungera fint om vardagsrummet är lite större och det finns fönster som släpper in ljus på ett jämnt sätt.

FORM OCH STORLEK SOM PASSAR JUST DIG

Fundera över fördelarna med ett klassiskt rakt skrivbord hos dig. Ett rakt skrivbord är lättplacerat. Men överväg om du hellre vill ha det placerat mot en vägg där du sitter med ryggen mot väggen för att kunna se ut över rummet.

Tänk också på att fönstret inte får blända dig när du sitter vid skrivbordet. Att dra ner en rullgardin gör lätt rummet instängt. Det känns som natt dygnet runt och det kan du bli trött av. Det finns kreativa lösningar där gardinen förvisso blockerar starkt ljus men inte gör det helt mörkt i rummet.

Välj gärna samma bredd som matbordet på ditt arbetsbord. Då kan det fungera som ett extra bord när ni har många gäster. Det här blir ju smart om bordet ändå står i ett hörn i vardagsrummet där ni ibland behöver mer bordsplats för gäster. Kanske är det rentav samma bord som ibland är arbetsplats och ibland matplats.

VAD SKA DU HA PÅ DITT KONTORSBORD?

Vad man behöver på ett skrivbord är individuellt. Det kan hjälpa dig att välja storlek på bord om du går igenom listan på vad de flesta finner nödvändigt på skrivbordet:

 • Dator och datorskärm eller skärmar
 • Hylla för papper och kontorsmaterial
 • Telefoner
 • Laddare
 • Pennor och anteckningsblock
 • Apparater som skrivare

 

ÖVRIGA MÖJLIGHETER TILL UTFORMNING AV SKRIVBORDET

Idag finns det några olika varianter av skrivbord som kan gå under titeln klassiska. Låt oss ta en titt på några typer som du eventuellt vill sikta in dig på:

HÖJ OCH SÄNKBART SKRIVBORD

Spenderar du många av dagens timmar vid skrivbordet? En förnuftig investering för din hälsa är att skaffa ett ergonomiskt skrivbord som går att höja och sänka. Där du kan både stå och sitta när du arbetar.

För mycket stillasittande är förödande för både kropp och själ. Det finns riktigt bra elektriska skrivbord som du höjer och sänker för att snabbt hitta den arbetshöjd som passar dig. Du ska kunna sitta eller stå rakt och ha armbågarna på bordet utan höjda axlar utan några som helst problem.

HÖRNSKRIVBORD

Ett bra hörnskrivbord tar inte mycket plats i ett hörn som kanske ändå är oanvänt. Hörnbordet ger mycket arbetsyta och man kommer lätt åt det som behövs. Ett hörnbord måste inte placeras i ett hörn, det går utmärkt att vända. Då kan du sitta så att du ser dörren eller kanske ut genom ett fönster med utsikt som inspirerar och bidrar till större kreativitet.

FÄLLBART SKRIVBORD

Har du sparsamt med utrymme, och bara använder din skrivhörna sporadiskt, kan ett fällbart skrivbord vara precis vad du behöver. Du kan lätt fälla ner det när det inte används och utnyttja utrymmet till annat.

Kombinera gärna med några hyllor i närheten för de saker du använder ofta.  Även här är det smart att köpa samma bredd som ett köksbord så att det fällbara skrivbordet får fler användningsområden.

FÖRVARING AV ALLT SOM INTE BEHÖVER LIGGA FRAMME

 

För att känna kreativitet vid ett klassiskt skrivbord behöver du viss ordning och reda. Om du inte ens ser var saxen är kanske du tappar lusten att använda den. För att få bättre ordning och därmed öka kreativiteten kan du se till att ha:

HURTSAR OCH LÅDOR

Att placera hurtsar under eller intill skrivbordet, ger dig mycket förvaringsutrymme. Du kan få undan på skrivbordet i ett nafs.

HYLLOR

Med några hyllor på väggen eller på skrivbordet kan du inreda med de detaljer som gör skrivhörnan välkomnande. Det ger plats för böcker och kanske några vackra saker du tycker om och som gör din skrivhörna personlig.

KABELRÄNNA

Ställer du bordet mot en vägg kan en kabelränna vid väggen på bordets baksida bli en ytterligare förvaring. Där kan du placera till exempel böcker och anteckningsblock. God kabelhantering är viktigare än vad man tror då det ska skapas en kreativ arbetsplats!

DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET

Att inreda med välkomnande detaljer i rummet gör det lättare att jobba. När du väl har valt ett riktigt bra skrivbord och har din Herman Miller Aeron att sitta på ska du inte missa kraften i några väl valda inredningsdetaljer till din arbetsplats.

HÄR KOMMER LITE IDÉER:

 • Anslagstavla där du kan hänga upp det där som inte får glömmas
 • Krukväxter som ger bättre luft och hemkänsla
 • Tavla eller ett foto av något du tycker om
 • Stearinljus i vackra färger som också doftar gott
 • Klocka för att inte glömma tiden

 

Lycka till med ditt klassiska skrivbord hemma eller på det delade kontoret. Med ovan nämnda tips kan du skapa en kreativ plats även med rätt så vanliga och fyrkantiga möbler!