Vilka stolar till matbord? Att hitta de perfekta matborden och stolarna kan vara en utmaning, särskilt om du vill att de ska passa ihop både stil- och storleksmässigt. När du väljer matbord och stolar är det viktigt att tänka på proportionerna och att de passar till rummets storlek.

Fundera också på vilken stil du vill ha och vilket material som passar bäst för ditt behov och budget. Att prova ut olika kombinationer kan hjälpa dig att hitta den perfekta matchningen. Med våra tips kan du vara säker på att din matgrupp kommer att se fantastisk ut.

Vilken sitthöjd för stol till matbord?

Det är lätt att underskatta vikten av att välja rätt höjd på matbord och stolar. Att sitta vid en felaktig höjd kan leda till trötthet, obehag och till och med skador på rygg och nacke. För att undvika detta är det viktigt att följa en tumregel som säger att det inte ska vara mer än 30 cm skillnad mellan sitthöjd och bordshöjd för optimal komfort. Så, när du väljer din matgrupp, se till att mäta noga och välja stolar som passar ihop med bordet.

Tänk på stilen

När du väljer bord och stolar är det viktigt att tänka på att de inte bara ska vara i samma skala, utan också passa ihop rent estetiskt. För att säkerställa att delarna ser snygga ut tillsammans kan du välja bord och stolar med ett gemensamt element, som material, färg, finish eller varför inte designelement?

Men det är viktigt att se till att undvika att välja bord och stolar som alla delar samma element, alltså stolar och matbord som kanske är helt i trä, eftersom det kan ge ett alltför matchande intryck. Till exempel skulle ett mahognybord från 1700-talet med en glansig fransk polering inte se bra ut med furustolar med stegrygg, eller med moderna metallglasbarstolar eller hopfällbara trädgårdsstolar.