Varför höj och sänkbart skrivbord? Att sitta för långa stunder är inte bra för din hälsa. Människor som spenderar större delen av sin arbetsdag sittandes har en ökad risk att drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar och en för tidig död.

Dessutom förbränner du betydligt mindre kalorier sittande och många studier har kopplat detta till fetma och viktökning vilket blivit ett stort samhällsproblem.

Vad är ett höj och sänkbart skrivbord?

Ett höj och sänkbart skrivbord även kallat ett ståbord, är i grunden ett skrivbord som låter dig stå upp bekvämt medan du arbetar. Många av modellerna som finns idag är justerbara, vilket gör att du ändra mellan sittandes och ståendes.

Här är 5 fördelar med att använda ett höj och sänkbart skrivbord – som stöds av vetenskap

  1. Att stå sänker risken för viktökning och fetma

Viktökning orsakas i slutet av dagen att du får i fler kalorier än vad du förbränner. Omvänt resulterar i en viktminskning, givetvis. Förvisso är det mest effektiva sättet att förbränna kalorier på via träningen. Men det kan också vara fördelaktigt att stå i stället för att sitta eftersom du aktiverar fler muskler och därav förbränner du fler kalorier.

Det har visats i jämförelse med sittande arbete under lika lång tid att man förbränner ungefär 150 kalorier mer om man står upp. Det betyder att det kan motsvara nästan 1000 extra kalorier i veckan om man väljer att stå vid sitt skrivbord varje eftermiddag.

  1. Att använda ett höj och sänkbart skrivbord kan sänka blodsockernivåerna

Höjda blodsockernivåer efter måltider kan vara skadligt för din hälsa, särskilt om du har insulinresistens eller typ 2-diabetes. Forskning visar att stå i stället för att sitta efter lunch kan minska blodsockerhöjningen med 43% under 180 minuter, även om antalet steg är detsamma. En annan studie visade att omväxlande mellan att stå och sitta var 30:e minut under hela arbetsdagen minskade blodsockret med i genomsnitt 11,1%

  1. Höj och sänkbart skrivbord kan minska din risk för hjärtsjukdom

Redan 1953 kom man fram till att det är bättre att stå för hjärtats hälsa. En studie har visat att personer som sitter för länge tros öka risken att drabbas av hjärtsjukdomar med hela 147%. Detta är så pass skadligt att inte ens en timmes träning kanske kompenserar för de negativa effekterna av att spendera en hel dag sittandes.

  1. Genom att stå kan man minska ryggsmärtor

En vanlig åkomma bland kontorsanställda är ryggsmärta, som ofta orsakas av att man sitter still hela dagen. Flera studier har undersökt om höj och sänkbara skrivbord kan minska ryggsmärtor hos anställda med långvariga besvär. Resultaten visade att deltagarna rapporterade upp till 32% minskning av smärta i nedre delen av ryggen efter flera veckors användning.

  1. Höj och sänkbara skrivbord kan höja ditt humör

Att stå vid sitt skrivbord kan också bidra till att förbättra humöret och energinivåerna hos anställda. Forskning har visat att det har en positiv inverkan på det allmänna välbefinnandet.

 

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15681386/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16005804/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24637345/