En kylbänk är av stor betydelse i restauranger och storkök för att säkerställa en trygg och hygienisk förvaring av mat. Den består vanligtvis av en arbetsyta tillverkad av rostfritt stål och innehåller en kylförvaring. Användningen av kylbänken av kockar och köksbiträden möjliggör att alla ingredienser finns tillgängliga på ett bekvämt sätt under matlagningen.

Kylbänken håller en låg temperatur, vanligtvis mellan 0°C och 5°C, vilket hindrar bakterier från att växa och förlänger livslängden på maten. Det är viktigt att hålla kylbänken ren och välunderhållen för att den ska fungera bra.

Det finns olika storlekar och typer av kylbänkar, några har flera kylfack med olika temperaturer, andra har glasdörrar eller är speciellt utformade för att förvara sallad. Välj en kylbänk som passar dina behov för att underlätta matlagningen.

Spana in våra köksmaskiner.

Skillnaden mellan direktkylning och luftkylning är avgörande för hur kylbänken fungerar och vilka egenskaper den har

Valet mellan direktkylning och luftkylning beror på dina specifika behov och preferenser. Om du prioriterar snabb kylning och jämn temperaturfördelning kan direktkylning vara det bästa alternativet.

Å andra sidan, om du letar efter ett mer kostnadseffektivt alternativ som minskar risken för uttorkning av matvaror, kan luftkylning vara ett mer lämpligt val.

Det är viktigt att noggrant överväga dessa faktorer när du väljer en kylbänk för att säkerställa att den uppfyller dina behov och krav för din restaurang eller kök.

Direktkylning

I ett direktkylsystem är kylanheten placerad direkt under förvaringsutrymmet i kylbänken. Detta innebär att matvarorna kyls genom att vara i direkt kontakt med kylaggregatet.

En av fördelarna med detta system är den snabbare kylningen, vilket bidrar till att hålla maten vid rätt temperatur och minska risken för bakterietillväxt.

Dessutom ger direktkylningen vanligtvis en jämnare temperaturfördelning i förvaringsutrymmet, vilket är viktigt för att säkerställa att alla delar av kylbänken är korrekt kylda.

Energieffektiviteten är också en fördel med direktkylning, eftersom mindre energi krävs för att upprätthålla den önskade temperaturen.

Luftkylning

I ett luftkylningssystem cirkulerar en fläkt luften inuti förvaringsutrymmet i kylbänken.

Den kylda luften kyls matvarorna indirekt genom att omge dem med kall luft. En fördel med luftkylning är att det vanligtvis är mer kostnadseffektivt och underhållsfritt jämfört med direktkylningssystemet.

Luftkylning bidrar också till att undvika uttorkning av matvaror eftersom det skapar en jämnare luftfuktighet i förvaringsutrymmet.

Detta är särskilt fördelaktigt för känsliga livsmedel som grönsaker och frukt som lätt kan torka ut i en miljö med för låg luftfuktighet.

Läs också: Guiden till att välja rätt kylbänk för din restaurang