Traktörpannan förenar egenskaperna hos både en vanlig stekpanna och en kastrull, vilket gör den till en mångsidig partner som drar nytta av det bästa från två världar. Den är idealisk för en mängd olika matlagningstekniker, inklusive långkok, och erbjuder en generös yta för stekning.

Utseendemässigt liknar traktörpannan en stekpanna, men den utmärks oftast av höga och raka kanter och kommer vanligtvis med ett lock. Dess användningsområde sträcker sig från kokning till stekning, vilket gör den populär för rätter som kräver både bryning och såsskapande. Det innebär att du kan utföra hela tillagningsprocessen i en enda kärl istället för att använda både stekpanna och kastrull separat.

När ska man använda en traktörpanna?

Traktörpannan är i huvudsak utformad för att sautera eller bräsera mat, men den fungerar också utmärkt för stekning och kokning. Tack vare dess höga, raka kanter har den en större stekyta jämfört med en konventionell stekpanna. Det ger dig mer utrymme när du till exempel steker större mängder kött eller kycklingfiléer.

Även om du självklart kan använda en vanlig stekpanna, är en större stekyta att föredra när du lagar något omfattande. Traktörpannans höga kanter gör också processen med att laga såsiga rätter enklare, eftersom det minskar risken för stänk och spill över spisen. Dess djup och de skyddande sidorna gör den perfekt för detta ändamål.

Tänk på detta när du köper en traktörpanna

  • Materialet
  • Storleken
  • Priset
  • Designen

Särskilt materialvalet är av hög betydelse då varje typ har sina egna styrkor och svagheter. Till exempel är traktörpannor i rostfritt stål prisvärda och tillverkade av ett hållbart material. De är också lätta att rengöra. Å andra sidan är gjutjärnspannor mycket populära på grund av sin långa livslängd och förmåga att fördela värme jämnt. De har dessutom en naturlig nonstick yta som minskar risken för att mat fastnar och förenklar rengöringen. Nackdelen är dock att de är relativt tunga.

Läs också: Vad är skillnaden på traktörpanna och stekpanna?