Ergonomisk kontorsstol är den bättre än en vanlig datastol

skillnad på kontorsstol och datorstol? Kanske sitter du just nu på en kontorsstol som du köpte för några hundralappar på en marknad för några år sedan. Om du har vant dig vid det hårda sätet såväl som armstöden som hänger lite kanske du inte förstår varför du skulle vilja satsa på en ergonomisk kontorsstol. En datastol du sitter många timmar per dag på är så mycket mer än en stol. Den kan göra stor skillnad!

BLI AV MED VÄRK I RYGG OCH NACKE

Det allra främsta argumentet för att välja en bättre ergonomisk kontorsstol är att den kan bidra med bättre hälsa i rygg och nacke. Om du sitter på ett bra sätt kan det faktiskt bli så att problem med värk i ryggen, axlar och nacke försvinner.

Många upplever också att en professionell datastol bidrar med bättre rörlighet i kroppen. Det känns inte lika stel som det kan göra på en enklare kontorsstol som inte har några särskilda funktioner.

Om du har en ergonomisk skrivbordsstol såväl som ett höj- och sänkbart skrivbord så har du en perfekt kombination. Då kan du lätt variera mellan att stå och sitta. När du sitter så har du en bra ställning som bidrar till att du mår bättre rent fysiskt.

Det är inte bara du som har problem med värk i rygg och nacke som ska beakta detta. När du sitter på en ergonomisk kontorsstol så kan det även verka förebyggande. Du kanske mest märker det som att du inte känner dig lika trött på jobbet. Tids nog så kan det dock vara så att du med en annan skrivbordsstol hade börjat få problem med värk.

Det är klokt att investera i god ergonomi på arbetsplatsen. Det här är något som kan göra att du slipper uppsöka läkare och sedan experter på rehabilitering. Kontorsstolen tillhör de viktigaste kontorsmöblerna eftersom den används så flitigt.

Undvik ont i ryggen med en ergonomisk kontorsstol

DET BLIR ROLIGARE ATT JOBBA

En annan skillnad mellan en ergonomisk skrivbordsstol och en billig kontorsstol är att du faktiskt kan känna mer inspiration av en bättre stol. Det har att göra med hur du sitter och hur du upplever ställningar du kan ha vid ditt skrivbord.

Om du har en modern Herman Miller kontorsstol så kan du lösa upp och låta den gunga bakåt till exempel när du tar ett telefonsamtal. Det här känns bra och gör det roligare att jobba. Du kan växla mellan olika ställningar och känna att du har en stor frihet rent fysiskt vid ditt skrivbord.

Många inser inte att känslan av att sätta sig ner i en riktigt bra kontorsstol kan påverka känslan du har då du jobbar. Det här är något du måste testa för att förstå. Det räcker med en eller två dagar med en ergonomisk kontorsstol för att inse hur mycket inspiration och arbetslust du kan få med den.

Det här är lika viktigt för dig som jobbar från ett hemmakontor som för dig som har ansvaret för kontorsinredningen på ett kontor med många arbetsplatser!

MINSKA DÅLIGT SAMVETE AV ATT INTE STÅ UPP

När du har ett riktigt bra skrivbord som går att höja och sänka kanske du får dåligt samvete av att du ändå sitter ner. Det bör du kanske ha om du sitter på en usel kontorsstol. Men när du har en ergonomisk kontorsstol så slipper du ågren.

Du vet ju att en riktigt bra skrivbordsstol också är bra för din hälsa. Du kan röra dig på den och se till att du inte sitter i samma ställning mer än några minuter i sträck. Om du dessutom är noga med att ta pauser och ställa dig upp var tjugonde minut så kan du verkligen känna dig lugn och trygg med din arbetsställning.

För många går det i perioder hur man använder ett bord som går att stå vid. När du är inne i en period då du sitter mer är det förstås skönt att veta att du sitter på ett sätt som är bra för dina ben, din ländrygg, dina axlar och din nacke. Du behöver inte oroa dig för att det här på något vis skulle kunna bli farligt för dig.

VACKRA KONTORSMÖBLER FÅR OCKSÅ BETYDELSE

Om vi bortser från det där med hälsa och fokus på jobbet så finns det en annan aspekt att beakta och det är det estetiska. På din arbetsplats kan du uppleva att det blir mycket roligare att jobba om du har fina möbler som du trivs med.

En tråkig billig kontorsstol kanske är funktionell men inte särskilt inspirerande. Jämför detta med en avancerad ergonomisk kontorsstol som du kan göra inställningar på. Du kan höja den upp och ned, vicka åt olika håll och få gungeffekt. Armstöden går att skjuta fram och tillbaka och att justera i sidled.

Med andra ord har du en kontorsstol som är spännande att använda och vacker att se på. Med moderna material så blir det lätt att hålla rent. Du kan matcha stolens design med andra kontorsmöbler i samma rum. Det är inte ett måste men många väljer ändå att göra så.

När du väljer bland bättre stolar för skrivbord så får du olika val vad gäller material och färg. Det gör det extra kul att köpa kontorsstol. Du kanske väljer en ovanligare färg helt enkelt för att du blir inspirerad av något som ser lite annorlunda ut.

DU MÄRKER SKILLNADEN NÄR DU TESTAR

Det är en sak att lista alla skillnader som bevisligen finns mellan bättre ergonomiska kontorsstolar och enklare billiga kontorsstolar. Du kan förstå logiken men det är först när du testar själv som du verkligen förstår.

Om du har någon nära dig som använder sig av en ergonomisk kontorsstol kanske du kan få låna den under en dag eller två. Passa på när kollegan är på semester. Att gå in i en butik och provsitta de bästa kontorsstolarna kan också vara en väg men det är inte lika effektivt som att faktiskt använda stolen under en dag eller två.

Det är när du sitter på rätt sätt och har mer möjlighet att röra dig som du inser att det verkligen är skillnad på kontorsstolar och kontorsstolar. Om du testar en riktigt bra kontorsstol kanske du inte ens kan sätta dig och jobba på den gamla igen!

Det viktigaste är att du kommer fram till vilka effekter som skulle kunna göra skillnad för dig. Beakta att du med en modern kontorsstol kan:

  • Justera armstöd så att du sitter på ett perfekt sätt när du jobbar vid din dator och skriver på ett tangentbord.
  • Gunga bakåt och åt sidor när du vill koppla av lite och lösa upp muskler.
  • Få exakt höjd för din arbetsplats så att du sitter på ett sätt som är bra för din kropp och dina arbetsuppgifter.
  • Slippa för varm kontorsstol när det är sommar och det inte finns någon luftkonditionering. Bra tyger som mesh ser till att din kontorsstol inte blir svettig.
  • Rulla enkelt på golvet med mjuka hjul som är smidiga och som rullar tyst på golvet.

VILKEN KONTORSSTOL SKA DU VÄLJA?

Du bör välja en ergonomisk kontorsstol som uppgraderar din upplevelse av din arbetsplats. Det är stor skillnad mellan en professionell kontorsstol och en billigare datastol. Tänk igenom dina behov och lista dessa först. Därefter kan du se på möjliga modeller. Se till att de har funktionerna som är viktiga för dig.

När du har hittat kontorsstolar som har rätt egenskaper är det dags att se lite närmre på design. Välj en arbetsstol som du tycker ser fin ut. Det är viktigt att du trivs med designen och att du tycker att den passar bra på din arbetsplats.