Vilka träslag passar ihop? Ibland kan det vara förvirrande att försöka blanda trätoner i ett rum, särskilt om du försöker matcha befintligt trä eller blanda olika trämöbler.

En viktig faktor att tänka på när man blandar träslag är kontinuitet. Genom att vara medveten om detaljer som undertoner, finish och ådring kan du skapa en enhetlig design. Det är också bra att vara öppen för att experimentera och prova olika kombinationer. Med dessa enkla tips och tricks kan du enkelt blanda olika toner i ditt hem och se vilka träslag som passar ihop.

Blanda träslag på ett enkelt sätt

Att blanda träslag är en vanligt inredningstrend, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. En enkel regel är att välja en dominerande ton och sedan bygga på den. Om du redan har trägolv, har du redan din dominerande ton. Annars kan du välja den största möbeln i rummet som utgångspunkt.

Matcha undertonerna

När du blandar träslag är det viktigt att matcha undertonerna mellan olika möbler och ytor. På samma sätt som när du väljer nyanser av smink, kan det göra en stor skillnad att först bestämma undertonerna. Titta på om din dominerande ton är varm, sval eller neutral, och håll dig inom samma träfamilj för att skapa en enhetlig känsla.

Lek med kontraster

Om du vill ha en mer vågad stil kan kontraster vara bra. Att välja nyanser med hög kontrast kan faktiskt fungera sömlöst och tillföra visuellt intresse. Genom att leka med kontraster kan du skapa mer djup i designen, medan återkommande nyanser ger rummet en viss enhetlighet

Så vilka träslag passar ihop?

Det finns ingen strikt regel för vilka träslag som passar ihop, men vissa kombinationer fungerar bättre än andra. Generellt sett är det bra att hålla sig inom samma familj av träslag, till exempel ljusa eller mörka träslag, för att skapa en sammanhängande look.

Att blanda träslag med liknande undertoner kan också fungera bra. Några exempel på träslag som ofta fungerar bra tillsammans är ek, valnöt, lönn, björk och teak.