Ris är en vanlig komponent i klassiska maträtter och inhemska kök runt om i världen, på liknande sätt som potatis äts i Sverige. En riskokare är en imponerande apparat som är speciellt utformad för att koka ris med konsekvent god kvalitet. Tack vare dess konstruktion kan du förvänta dig perfekta resultat varje gång. Men varför ska man använda den?

Läs också: Vilka japanska knivar är bäst?

4 anledningar till att använda en riskokare

  1. Du kommer aldrig bränna riset igen! Riskokare är utformade för att laga ris vid exakt rätt temperatur. När det är klart, håller den det varmt automatiskt. Du behöver inte oroa dig för ris som är under- eller överkokt. Dessutom får du färdigkokt ris utan att behöva övervaka det hela tiden.
  2. Den klarar alla typer av ris perfekt. Oavsett om du använder basmati-, jasmin- eller fullkornsris, så kan riskokaren hantera det. Du behöver inte oroa dig för olika tillagningsmetoder eller tider.
  3. Den är snabb och enkel att använda. Att använda en riskokare är verkligen enkelt. Bara lägg i ris och vatten, slå på den och låt den sköta resten.
  4. Lätt att rengöra. De flesta har en nonstick beläggning så att riset inte fastnar i botten. Dessutom kan många diskas i diskmaskinen för att göra det ännu enklare!

Hur mycket vatten ska man i?

Det enda du behöver göra är att lägga önskad mängd ris och vatten (enligt anvisning på paketet/ i receptet) och täcka med locket. Därefter är det bara att starta riskokaren och låta den göra jobbet åt dig. Ofta krävs det 1 dl mer vatten är ris. Så om du kokar 3 dl ris räkna med ca 4 dl vatten.

En viktig detalj som många förbiser när de kokar ris är att skölja det i förväg. Detta gör man för att få riset rent och fritt från stärkelse:

  • Häll vatten i en skål (gärna i den du ska koka riset i) och rör runt i riset för att tvätta det.
  • Byt ut vattnet tills det blir klart och inte längre innehåller stärkelse.