En guide för att välja rätt modell av restaurangbestick

Restaurangbestick ska överleva många händer, tänder och diskomgångar men det finns mer än så att veta om restaurangbestick, läs mer här!

Besticken du använder på restaurang får stor betydelse för hur du upplever ditt besök. Idag handlar det inte bara om bekväma och vackra restaurangbestick. Vi vill veta att vi får hygieniska bestick då vi äter ute. Detta särskilt under influensatider och i kölvattnet av en världspandemi.

Det finns mycket att veta om restaurangbestick. Särskilt när du ska utrusta din restaurang eller ditt café med knivargafflarskedar och uppläggningsbestick. Det gäller att betänka allt från material till vilken typ av bestickkorgar du bör använda för rengöring och uppsamling.

Här ska vi se på några av de viktigaste sakerna att tänka på vad gäller bestick för restaurang. Häng med!

RESTAURANGBESTICK SOM HÅLLER MÅTTET

En av de allra viktigaste sakerna att veta om restaurangbestick är att det här är redskap som kommer att utsättas för en hel del slitage. Om du har många besökare på din restaurang kan det innebära att samma gaffel används flera gånger på ett dygn.

Besticken kommer att hanteras av gäster såväl som av personal som samlar in och diskar med jämna mellanrum. Dessutom är det inte ovanligt att de faller i golvet där folk kan kliva över dem. För att detta inte ska leda till disformering eller att delar faller av gäller det att besticken håller hög kvalitet.

Det är på grund av detta som besticken på restauranger för det mesta är gjorda av rostfritt stål av olika grader. Det här säkrar att de inte kommer att förstöras av vatten och att de klarar av ständig hantering som kan vara mer eller mindre varsam.

MÄRKNING AV BESTICK AV ROSTFRITT STÅL

Rostfritt stål har olika märkning men det finns en standardmetod som du ofta ser på besticken för restauranger. Enligt denna metod kommer siffran 10 att stå för nickelinnehållet. 10 betyder att besticken innehåller 10% nickel. Innan den här siffran kommer du alltid att se numret 18 och det är siffran för krominnehållet. 18 står för 18% krom.

Den allra högsta kvaliteten på rostfritt stål för bestick är 18/10 och 18/8 är också mycket hög kvalitet. Det är dock vanligare att man får bestick med märkningen 18/0. Här är andelen krom och nickel inte optimal men tillräcklig för att det ska bli bra bestick. Dessutom kan det ju finnas anledningar till att man hellre har bestick utan nickel.

Skillnaden mellan den högsta kvaliteten på rostfritt stål och den lägre är att det är lite lättare att böja rostfria stålbestick med märkning 18/0. Det betyder dock inte att den här märkningen innebär lägre kvalitet. Du får fortfarande mycket fina bestick som absolut kan fungera mycket bra på en restaurang med många gäster.

TYNGD MEN LÄTT ANVÄNDNING AV BESTICKEN

Det är intressant att se på bestickens tyngd och hur vi uppfattar knivar, gafflar och skedar som väger lite mer. I många länder är tyngden inte så viktig men i Sverige finns det liksom i England en viss tradition av att se tyngd som ett tecken på kvalitet.

När vi får rejäla bestick på restaurangen kan det faktiskt få oss att uppleva att allting är av högre kvalitet. Restaurangbesticken har en psykologisk effekt som till och med kan få oss att tycka att maten smakar bättre. Bara för att de väger lite mer och ser tjusiga ut!

Dyrare mat bör alltså serveras med bestick som utstrålar elegans och kvalitet. Samtidigt tycker vi inte om bestick som är för tunga. Det får inte bli för besvärligt att hantera kniv och gaffel. Det gäller att hitta balansen. När du väljer bland bestick set är detta något att komma ihåg. Matcha besticken väl med din meny!

RESTAURANGBESTICK OCH DISKMASKINEN

Något som vi alltid måste tänka på är det där med disken på restaurang. Den kommer att vara ganska tuff eftersom man vill se till att få bort matrester såväl som bakterier och virus innan besticken erbjuds till nya gäster. Det här innebär i grund och botten höga temperaturer och vatten som skickas mot besticken med hög kraft i strålar.

Med medel och tuffare vattenstrålar är det viktigt att besticken klarar av hanteringen utan att repas. Dels gäller det att ha bestick för restaurang av tåliga material som inte rostar men vi måste också komma ihåg att hantering får betydelse.

Gafflar och knivar kan repa varandra om de läggs mot varandra i diskmaskinen. Här gäller det att ha bra bestickkorgar som är gjorda för maskindisken. Detta gör att restaurangbestick kan hanteras varsammare och ändå blir riktigt rena.

Med goda rutiner som att lägga bestick med matrester i blöt direkt efter uppsamling går det att diska på ett miljövänligt och effektivt sätt.

OLIKA FORMER FÖR OLIKA RÄTTER

Bestickens former kan variera och det beror på att de kan användas för olika typer av maträtter. Om du tar en titt på kaffe- och dessertbestick kan du se att de har mindre former som passar kaffekopp och kakfat. Det finns gafflar för bakelser som har en sida som fungerar mer som en liten kniv för att skära upp bitar med.

Det krävs en viss typ av knivar och gafflar som grillbestick eftersom man här kan behöva skära i köttbitar som kräver vassare eggar och gafflar med gott grepp. Det är inte så dumt att tänka igenom menyn och vilka typer av restaurangbestick som kommer att behövas.

DET HÄR ÄR VIKTIGT FÖR ATT:

  • Det ska bli lättare för gäster att äta maten som serveras.
  • Det ska se finare ut.
  • Bestick inte ska ta slut i onödan då de används felaktigt.
  • Känslan omkring borden ska vara inbjudande och lättsam.

Resturangbestick för barn görs alltid i ett konstgjort material som plast

BESTICK PÅ RESTAURANGER FÖR BARN

Behövs det särskilda bestick för barn på en restaurang? Det här är en fråga som kan vara viktig att ställa. Ibland går det att ge barn lite mindre bestick som egentligen är till för dessert. Men det kan också finnas mening med att se på alternativ.

Det går till exempel att ha färgglada bestick för barn som plockas fram då det kommer yngre matgäster. Dessa måste inte vara av metall. Idag finns det mycket fina plastbestick av högre kvalitet. De är enkla och säkra för barn att använda.

Vi måste dock komma ihåg att lite äldre barn tycker om att äta med vanliga bestick. Det är inte alltid så att det måste finnas särskilda barnbestick för att matgästerna ska bli nöjda. Det här beror ju lite på den meny som presenteras och om det är mer eller mindre vanligt med familjer med småbarn som gäster i restaurangen.

När menyn har särskilda maträtter för de små kan det förstås finnas god anledning till att se på särskilda barnbestick. Det kan vara bestick med roliga mönster och framförallt rör det sig om bestick med ergonomisk form för mindre händer.

SILVER ÄR VÄL ÄNDÅ DET BÄSTA?

Det kan tyckas att lyxig mat ska serveras med silverbestick men det här är faktiskt inte ert bästa val. Det har nämligen visat sig att silver till och med kan förgifta mat. Det här är inte roligt. Det smakar inte gott och dessutom kan man se missfärgningar om ett bestick av silver får ligga tillsammans med frukt eller ägg.

Silverbestick kanske du vill ha hemma som familjeklenoder men de passar inte på restaurangen där man vill säkra sig om att maten alltid håller sig fräsch och fri från metallsmak. Fina bestick av rostfritt stål är ett mycket bättre val. De har silverfärgen som vi associerar med hög kvalitet och elegans.

SUMMERING

Det finns mycket att tänka på omkring restaurangbestick och huvudsaken är att satsa på kvalitetsbestick med former som känns attraktiva och som är ergonomiska. Det är också viktigt att komma ihåg att det behövs olika typer av bestick för olika typer av maträtter.

FUNDER ÖVER FÖLJANDE FÖR ATT VÄLJA RÄTT BESTICK FÖR RESTAURANGEN:

  • Hur ser menyn ut?
  • Hur många gäster förväntas komma per dag?
  • Vilken känsla bör besticken ha?
  • Hur kommer besticken att diskas?
  • Behövs det barnbestick?

Med svar på dessa frågor är det lättare att hitta rätt. Många gånger kan det vara klokt att satsa på en serie med bestick där man ser att alla delar hör ihop. Det ger en tydlighet som är minst lika viktig som tänket bakom restaurangbord och restaurangstolar som hänger samman.

Designen bör vara fin att se på för gäster kommer att lägga märke till detta. Och det är verkligen viktigt att ha samma typ av bestick på varje bord. Om det blandas från olika serier kan det se minst sagt slarvigt ut. Detta oavsett typ av matställe.