Närbild på en ergonomisk kontorsstol från varumärket Herman Miller

Vilka är herman miller? Säg namnet Herman Miller till de som kan något om kontorsmöbler och du får antagligen liknande reaktioner. Det här är kvalitet och den som byter från en vanlig ergonomisk datastol till en Herman Miller kontorsstol kan bli väldigt förvånad av hur annorlunda det känns.

Innan du beställer en Herman Miller Aeron chair eller annan modell kan det förstås vara roligt att få veta lite mer om detta märke. Här är några saker som du kanske inte visste om Herman Miller och deras unika kontorsinredning!

HERMAN MILLER ÄR MER ÄN KONTORSSTOLAR!

Säg Herman Miller i Sverige och de flesta tänker på kontorsstolar men faktum är att detta företag står bakom fler kända möbler. De skapade Eames Loungen, Noguchi bordet och slingsoffan. Men den stol som du antagligen får på näthinnan när du hör namnet är Aeron som du kanske till och med sitter i när du läser detta.

SPÄNNANDE DESIGNSAMARBETEN

Företaget har sin bas i Zeeland i Michigan i USA. Man har samarbetat med flera kända designers för att ta fram möbler som efterfrågas i hela världen. De har samarbetat med Ray och Charles Eames, Yves Behar, Harry Bertoia och Isamu Noguchi som ju även gav namn till det kända Herman Miller bordet.

DET VAR INTE HERMAN MILLER SOM STARTADE FÖRETAGET

Namnet Herman Miller är inte påhittat. Herman Miller chairs har sina namn från en delägare. Det var dock DJ Depree som grundade företaget. Han hade jobbat på bolaget The Michigan Star Furniture Company i flera års tid. Herman Miller var Deprees svärfar och han var delägare i Star Furniture.

Depree bad sin svärfar om ett lån för att köpa upp merparten av aktierna i möbelföretaget och fick lånet. Som tack för hjälpen så beslutade han sig för att ändra namnet på bolaget till Herman Miller för att hedra sin svärfar.

HERMAN MILLER SKA HA UPPFUNNIT KONTORSBÅSET

Du kanske sitter på en Herman Miller Embody i Sverige i ett kontorsbås på ett kontorslandskap. Det du inte visste var att själva båset som omger din arbetsplats också har sina rötter i samma bolag som stolen du sitter på.

Det var under 1960-talet som en designer med namnet Robert Propst ledde Herman Miller Research Corporation och han satt och grunnande på något som han kallade för Action Office. Tanken var att hans uppfinning skulle skapa mer action på kontoret men den utvecklades till att bli vad vi idag kan kalla för kontorsbås som omges av skärmväggar.

Propst lämnade projektet och Herman-Miller fortsatte med utvecklingen av den här produkten som blev ett av bolagets flaggskepp. Även om fokus numera ligger mer på Herman Miller chairs och samarbeten som Logitech Herman Miller så fortsätter bolaget att satsa på lösningar som ger hälsosammare arbetsplatser där vi trivs bättre.

HERMAN MILLER AERON CHAIR VAR URSPRUNGLIGEN FÖR GAMLINGAR

Den Herman Miller kontorsstol som de flesta kan namnet på är Aeron. Ursprungligen var det en stol för gamlingar. Stolen togs fram som en lösning för att skapa bättre miljöer för äldre personer. Men det blev för klurigt för företaget att marknadsföra stolen som en lösning för äldre så man satsade istället på kontor.

DET GICK MYCKET BRA MED EN CHEF UTAN ERFARENHET AV MÖBELDESIGN

1945 anställdes George Nelson då man ville göra om sig. Nelson hade figurerat i LIFE Magazine och tycktes vara rätt person för uppdraget. Trots att han inte hade någon tidigare erfarenhet av möbeldesign så var det Nelson som såg till att Herman Miller började jobba med de designers som var med och skapade möblerna som blev världsberömda.

MED TIDIG FOKUS PÅ MILJÖ

Att företaget i Stockholm skyltar med sitt miljöengagemang är inte så konstigt med tanke på hur många svenskar lägger fokus på detta. Fast du visste kanske inte att företaget så tidigt som 1953 började jobba med att tillverka produkter som är bra för vår planet.

Grundaren DJ Depree bestämde år 1953 att man skulle göra allt för att tillverka möbler som till största del går att återvinna. Man utvecklade en särskild process för att blanda sågspån med gödsel från höns för att återvända till naturen som näringsrik jord.

Det finns inget kontor för Herman i Stockholm men om det gjorde det kanske det skulle modelleras efter fabriken i Holland. Den är känd som GreenHouse och är grön. Den hade en viktig del i att skapa USAs Green Building Council. Företagets miljöengagemang är imponerande.

I BÖRJAN TILLVERKADE MAN MEST TRÄMÖBLER

Fram till 1930 så satsade man mest på trä som material för möbler. Men som du säkert känner till är dagens Herman Miller chairs till stor del gjorda av plastmaterial med inslag av metall. När USA drabbades av finanskris år 1929 var företaget tvingade att utveckla sin produktlinje för att klara sig. Det var då man började introducera fler material i möblerna.

MÖBLERNA TESTAS PÅ HÄFTIGA SÄTT FÖR ATT HÅLLA MÅTTET

Herman Miller Logitech stolen Embody och andra kontorsstolar från företaget är kända för att vara väldigt stabila. Dessa möbler är synonymt med hög kvalitet och de testar sina möbler på helt absurda sätt.

Man gör till exempel tester på företagets kontorsstolar där man pressar mänsklig vikt mot stolen en miljon gånger. Det blir godkänt om stolen klarar detta utan att slitas! De har också rum med hög luftfuktighet, salt och kyla där möblerna får stå för att se hur de påverkas.

Ta en titt på spakar och andra detaljer och jämför med andra stolar. Varje detalj på stolen är gjord för att hålla och klara av tuffare tag.

Herman Miller har hög kvalite och kan därför erbjuda lång garantitid

HERMAN MILLER KLOCKOR

1937 så började man tillverka klockor under namnet Howard Miller Clock Company. Namnet kom från Hermans son. Det här märket stod bakom några väldigt spännande klockmodeller. De var moderna och annorlunda. Företaget finns fortfarande men har numera inget med möbelföretaget att göra. Fast roligt nog har de också sitt kontor på samma gata i Zeeland, Michigan.

HERMAN MILLERS STOLAR ANVÄNDS ÄVEN FÖR SPEL

Den som lägger mycket tid på spel vet hur viktigt det är att ha en bra gamingstol. Deras kontorsstolar är kända för att vara flexibla och bekväma. De fungerar minst lika bra för den som vill sitta bekvämt då det spelas nätverksspel.

I och med att det går att få ett bra lut bakåt kan man sitta väldigt ledigt och slappt och ändå få ett fint stöd från de olika kontorsstolsmodellerna från märket. Därmed är det många gamers som intygar att det här är stolen de helst vill sitta på då de spelar spel.

AERON SKA HÅLLA OM DIG I VARJE POSITION

Populära Herman Miller Aeron är gjord för att hålla om dig lite som en bebis hur du än positionerar dig. Det här är ett unikt koncept som innebär att du får ett fantastiskt stöd i enlighet med hur du föredrar att sitta och röra på dig i en kontorsstol. Om du aldrig har testat hur detta känns bör du verkligen göra det!

MÖBELFÖRETAGET SATSAR VIDARE

Vi skulle ju kunna tycka att ett så väl etablerat och känt möbelföretag inte måste lansera nyheter för att lyckas. De skulle ju kunna fila vidare på sina ergonomiska kontorsstolar. Fast man sitter inte och rullar tummarna. Dels så utvecklar de sin kollektion med nyheter och dels så köper de upp andra märken.

År 2014 köpte de märket Design Within Reach. Detta för att de vill fortsätta påverka modern möbeldesign. Det betyder att vi antagligen kommer att se Herman Miller som det främsta märket inom kontorsmöbeldesign under många år framöver. Kanske för all framtid…