När ta in utemöbler och bör man vinterförvara sina möbler? Att vinterförvara utemöbler är inte ett absolut måste, men det kan definitivt förlänga livslängden på möblerna och göra dem mer hållbara över tid. Det nordiska klimatet kan vara tufft på utemöbler och orsaka allt från rost och sprickor till mögel och alger. Finns inget exakt datum som möblerna måste in, men en bra riktlinje är när hösten nalkas.

Därför är det viktigt att ta hänsyn till materialet som dina möbler är tillverkade av när du bestämmer dig för att vinterförvara dem eller inte. Trä- och rottingmöbler behöver exempelvis skyddas från fukt och kyla medan metallmöbler kan rosta om de inte skyddas från fukt. Genom att ta hand om dina utemöbler och förvara dem på ett lämpligt sätt kan du förlänga deras livslängd och garantera att du kan njuta av dem i flera år framöver.

Tips när du ska ta in utemöbler

När hösten kommer och temperaturen börjar sjunka är det dags att tänka på att vinterförvara dina utemöbler. För att säkerställa att de håller länge och är redo att användas igen nästa vår finns det några saker du bör tänka på.

  • Att använda möbelskydd är ett bra sätt att skydda dina möbler från höstens regn och löv.
  • Se också till att möblerna står på en torr och ventilerad plats under vintern för att undvika skador.
  • Rengöring innan förvaring är också viktigt för att undvika att matrester, fågelbajs och jord orsakar skador och mögel.
  • För dynor är det bäst att förvara dem i rumstemperatur och undvika kondens och fukt.
  • Metallmöbler kan drabbas av rost om de står i en fuktig miljö, så se till att de inte är kvar under möbelskyddet eller dynboxen och att det står torrt.
  • Tänk också på att undvika vattenpölar och att möbelskyddet ligger rätt för att skydda mot vinden.

Om du tar hand om dina utemöbler på rätt sätt kan du förlänga livslängden och spara pengar genom att inte behöva köpa nytt inför varje säsong.

Läs mer om möbler som kan stå ute på vintern.

 

Källa: https://viivilla.se/tradgard/tradgardsmobler/ta-hand-om-dina-utemobler/