Hopfällbara stolar är både bekväma samt flexibla

Du ser dessa stolar överallt och har kanske flera hemma. Det är praktiskt med hopfällbara stolar och de kan verkligen rädda stunden då man behöver sitta på en plats där det egentligen inte finns sittplatser. Men vad vet du egentligen om bakgrunden till denna geniala möbel?

Idag är klappstolar en självklarhet men få vet vem som ligger bakom vikstolar som man lätt stuvar undan. Men innan vi ser på vem som kan anses ha uppfunnit fällstolar så bör vi utröna vad vi menar med hopfällbara stolar.

VAD ÄR HOPFÄLLBARA STOLAR?

Designen som gör det möjligt att fälla ihop en stol kan appliceras på olika typer av stolar. Det finns nätta klappstolar som Eagle som är lättviktiga och som slås ihop till en plan rektangel. Sedan finns det tyngre modeller av järn eller trä. De ses ofta som inredning i trädgårdar och parker.

För kontor och konferenser så är det dock vanligast med designen som är lättviktig och enkel att hantera. Fällstolar av trä blir på ett naturligt sätt tyngre samtidigt är de ju svårare att underhålla. Om det ska vara stapelbar stol för en uteservering så är det ju självklart att modeller av plast vinner då de inte skadas av väder och vind såsom en klappstol av trä gör.

VEM UPPFANN VIKSTOLAR?

Det kanske verkar som ett tråkigt ämne men då ska du veta att en fällstol inte alls är en så tråkig och enkel sak som man kan tro. Betänk att du finner en klaffstol precis överallt. De är i stort sett oumbärliga oavsett om du är på ett kontor eller i en skola.

Kanske sitter du just nu på en stapelbar stol som med ett enkelt knyck fälls ihop för att lätt rullas undan på en stolsvagn. Det är klart att vi måste ägna mer tanke åt denna fascinerande möbel som alla litar blint på.

Om du jobbar med catering eller ordnar fester så är det ju inte alls så dumt att känna till lite mer om fällstolarnas historia. Det kan du roa medarbetare och gäster med.

SVÅRT ATT SÄGA PRECIS VEM SOM VAR FÖRST MED DESIGN PÅ KLAFFSTOL

När vi gräver lite i klappstolarnas historia inser vi snabbt att det är svårt att sätta fingret på var historian om staplingsbara stolar kan sägas ha sin vagga. Det finns antika exemplar av klappstolar som är flera tusen år gamla. Dessa har ingen signatur från personen som snickrade fram dem.

Vi får alltså konstatera att det är flera personer som tillsammans har rätten till äran som uppfinnarna av fällstolar. Det finns väl bevarade exemplar av hopfällbara stolar från det gamla Rom, Egypten, Grekland och ännu längre tillbaka i historien.

Även våra egna nordiska förfäder satt bekvämt på stolar som gick att fälla ihop. Men det är klart att de moderna staplingsbara stolarna är något helt annat än trä- och metallvarianter från antika kungadömen.

Vi kan definitivt se på några viktiga historiska händelser som har lett till att vi fått de moderna klappstolar billiga och effektiva som du kan sitta på idag.

HOPFÄLLBARA STOLAR I USA

Om vi reser tillbaka i tiden till USA på slutet av 1800-talet så kan det sägas att landet hade någon form av designrusning som till mångt och mycket fokuserade på klappstolar. I Boston fanns det en herre vid namn John Cram som tog patent på den fällstol som kan beskrivas som fadern av de moderna fällstolarna.

När vi ser på det patent som Cram fick så nämns det ett annat namn, J. Middleton. Det var herr Middleton som hade ett tidigare patent på en liknande stol så han måste förstås också få ära som en av fällstolens uppfinnare.

Efter Crams patens så kom det in många fler patent för liknande stolar. 1862 så tog John Dann patent på en campingstol som gick att fälla ihop.

NYA MODELLER INKLUDERADE FINESSER SOM:

  • Inbyggd hylla för böcker. Perfekt ju när klaffstolen skulle användas i trädgården för skön sommarläsning!
  • Ben som svänger och rullar. Bara för att en klappstol är lättviktig och enkel att använda betyder det ju inte att man inte vill kunna svänga och rulla på den.
  • Inbyggd kudde i sits och ryggstöd för bekvämare sittande.

DEN MODERNA FÄLLSTOLEN

1931 så tog Philip E.G. Harrison patent på en stol som skulle kunna beskrivas som den första moderna klappstolen. Harrisons stol var gjord av metall och hade säte och ryggstöd av tyg. Idag hade vi kanske kallat den här typen av stol för partystol.

Numera finns det ju klappstolar med mjuka sitsar och ryggstöd i en rad olika färger. De kan användas av restauranger som restaurangstolar såväl som för event där man vill få lite mer färg och liv i de stapelbara stolarna.

Harrisons stol fick inte så stor spridning då den var svår att massproducera. Istället kom Fredric Arnold med ett nytt patens år 1956 för en enklare stol som i praktiken såg ut som de vi har idag. Att kunna producera manga exemplar på kort tid är ju ett måste för att det ska bli billiga klappstolar.
Hopfällbara stolar fungerar såväl bra för inne samt utemiljö

MODERNA MATERIAL GÖR SITT TILL

Om vi ser tillbaka på klappstolar så blir det tydligt att äldre exemplar har varit gjorda av material som gjutjärn och trä. Det här är inte material som lämpar sig väl för en snabb massproduktion med låga omkostnader.

Det är i samband med att vi har fått plastmaterial av olika slag samt effektiv möbelproduktion av dessa som tillverkningen av moderna klappstolar har fått verklig fart. När vi ser på svensk stolhistoria så figurerar inte fällstolar i samlingar.

Det är först senare som vi kan se att svensk plastindustri i områden som Gnosjö kommer igång ordentligt med produktion av klappstolar i olika format och färger. Idag kan du hitta klappstolar som är billiga men hållbara.

Du kan beställa stora partier direkt från fabriker eller gå till möbelvaruhus för att köpa några enstaka exemplar. Med smarta tillverkningsmetoder går det att få färg och form som stämmer perfekt med hur arbetsplatsen, eventet eller partyt ser ut.

Dessutom är det förstås så att möjligheten att använda en enklare klaffstol på en utomhusservering eller annat event utomhus gör skillnad. Då det tidigare hade blivit tal om bänkar av tyngre material så är det numera uppenbart att det ska vara hopfällbara stolar och inget annat.

HUR VÄLJER DU RÄTT MODELL FÖR DITT EVENT?

Tänk på att det finns en rad olika varianter av fällstolar. Det är inte så att de enbart är till för enklare evenemang där man vill ge många en plats att sitta på. Det går till exempel att använda kopplingsbeslag för att länka enklare vikstolar och därmed få ett arrangemang för föreläsning och stämma.

DET DU BÖR TÄNKA PÅ ÄR:

  • Bekvämlighet. Om det ska sittas länge på stolen är det verkligen A och O att den är skön att sitta på. Här kan en fällstol med mjuk sits
  • Design och färg. Hur kommer fällstolarna att passa in i sitt sammanhang. Fällstolar i svart kan vara ett bra val då du tänker långsiktigt. De blir inte lika fläckiga som klappstolar i vitt.
  • Pris. Det kan inte kosta hur mycket som helst så är det ju. Samtidigt måste du tänka på hur länge du kan använda samma klaffstol. Om den måste bytas ut inom ett år är det inte värt att satsa på en billig hopfällbar stol som inte håller måttet.
  • Möjlighet att stapla. Se alltid på hur du kommer att kunna stapla hopfällbara stolar. Det bör vara enkelt. Dessutom kan du ju se på möjligheten till att köpa en stolsvagn som hör ihop med den stolsmodell som du väljer.