Ergonomisk ståmatta är bra för hälsan på kontoret

Ja det är klart att du ska använda ergonomisk ståmatta! Du har kanske sett mattorna som är till för att stå på vid ett höj- och sänkbart skrivbord. Är de en gimmick eller finns det god anledning till att stå på en matta istället för direkt på golvet? Svaret är att en ståmatta är en investering i din hälsa. Den kan göra stor skillnad på kort tid.

Du kan faktiskt minska risken för att dö i förtid om du står upp mer på jobbet. Det är en av de främsta anledningarna till varför ståmattor är så viktiga. Mattan som gör det bekvämare att stå upp kommer ju att öka chansen för att du faktiskt ställer dig upp fler gånger under din arbetsdag.

Samtidigt måste vi inse att vi sällan tänker på döden när vi är mitt uppe i arbetslivet. Men vi tänker på hälsan och hur vi mår just nu. Här har vi en ytterligare ett gott argument till att lägga ståmattan på golvet under skrivbordet.

Läs mer: Kan en ståmatta få dig att stå mer?

6 FÖRDELAR MED ERGONOMISKA STÅMATTOR

Det finns 6 huvudsakliga fördelar med en ergonomisk ståmatta som du bör vara medveten om. Inte bara för att de kan få dig att genast beställa en till din arbetsplats i hemmet och en till kontoret. Det är ju inte dumt att veta vad dessa mattor kan göra för dig då du ska välja en modell som förhoppningsvis har de rätta egenskaperna.

  1. Förbättrad blodcirkulation

När du står på en hård yta kommer musklerna i dina ben att spännas. Den här spänningen kan påverka blodflödet på ett negativt sätt. Man skulle kunna säga att dina vadmuskler fungerar lite som ett hjärta när du står och går.

Musklerna i vaderna hjälper nämligen till med att skicka tillbaka blod från dina ben upp till hjärtat. Det här är en mycket viktig process som störs av att stå på ett stelt och hårt sätt. Om musklerna i vaderna blir stela av att du står på ett statiskt sätt kommer de inte att fungera på samma effektiva sätt.

Om du däremot står på en ergonomisk ståmatta som är mjuk och skonsam mot musklerna fungerar blodcirkulationen som den ska. Detta främjar din hjärthälsa och är givetvis en otroligt god anledning till att se till att stå på ståmattan hellre än direkt på ett hårt sten- eller trägolv.

Stå vid skrivbordet förbättrar blodcirkulationen

  1. Mindre tryck mot rygg och nacke

Kanske tycker du att det är svårt att stå länge för att du förr eller senare tycker att det börjar mola i ryggen och nacken. När golvet är hårt och du inte fördelar din vikt på ett jämnt sätt över fötterna är det mycket troligt att dina fötter, din ryggrad och leder utsätts för ett tryck som inte är hälsosamt.

Nu är det inte så att ståmattor helt enkelt är mjuka och därmed tar bort trycket från din kropp. En bra ståmatta är balanserad och kommet att ge ett gott stöd utan att du sjunker in i den. Det här är verkligen en viktig punkt. Välj en ståmatta som har fått goda betyg.

  1. Bekväm stående position

Det är en sak att du vet att det är bra att stå upp med jämna mellanrum och en annan hur länge du verkligen kan göra detta. Om det inte är bekvämt att stå på golvet minskar chansen för att du drar full nytta av ditt höjbara skrivbord.

Om det är bekvämt att stå upp är det mycket bra för din hälsa för då kommer du ju att stå upp mycket mer. Det finns flera studier som har visat att obehag av att stå upp försvinner när du har en bra ståmatta.

  1. Skonsamt för knäna

Det är många som har ont i knäna. Det här kan bero på allt från knäledsartros till att du faktiskt sliter på knäleden när du står och går. Utöver att se på möjligheten till skoinlägg och att gå ner i vikt kan en ergonomisk ståmatta vara en hjälp.

Knän kan fara illa av att du står för mycket och för hårt. Knäleden är inte gjort för alltför tung vikt och påfrestning under längre tidsperioder. Det här kan leda till att du sliter på leden, senor och muskler som finns omkring knät.

För att minska på slitagerisken och för att uppleva att det är mjukt och skonsamt för knäna står du på en matta som är gjord precis för detta. Du får en jämn och fin stående position och kan fördela tyngden på ett vettigt sätt mellan dina ben och knän.

  1. Du orkar mer

På engelska kallas ergonomiska ståmattor för anti-fatigue mattor. Det vill säga anti-trötthets-mattor. Det finns god anledning till detta. För när du reducerar trycket mot dina muskler och leder kan din kropp använda energi för annat än att försöka motverka skadan som sker av trycket.

När du står på ståmatta kan det mycket väl bli så att du känner mer energi. Mot slutet av dagen är du inte helt slut och det är ju guld värt. Nu är det inte säkert att enbart en ståmatta kan ge detta resultat. Men du bör absolut känna skillnad av att stå och röra på dig mer och av att inte stå för hårt.

Stå mer på kontoret så blir man piggare och orkar mer

Orka mer på jobbet!

  1. Du sitter faktiskt mindre

Vi har nämnt att det inte är så självklart att stå upp bara för att du har ett skrivbord som går att höja och sänka. Många sitter ner ändå för att de glömmer bort att ställa sig upp eller för att det känns för hårt att stå på ett trä- eller stengolv.

Det finns gott som studier som visar att vi människor tenderar att sitta ner mer än vad vi borde. Detta även då vi har utrustningen som hjälper oss upp på fötterna. Det beror antagligen en hel del på att vi blir så trötta av att stå på hårda golv.

Om du har en ergonomisk ståmatta behöver du inte känna dig rädd för att det kommer att bli för jobbigt att stå upp. Du vet att det inte blir det och då kommer du faktiskt att stå precis så som du hade tänkt dig.

HUR VÄLJER DU EN BRA STÅMATTA?

Det spelar inte så stor roll om du vill ha en rektangulär ståmatta eller en rund ståmatta. Det här är mer en smaksak. Däremot kan det få betydelse hur kanterna på mattan ser ut och hur pass mjuk den är.

Här är några frågor du bör ställa dig:

LIGGER MATTAN FAST MOT GOLVET?

Å ena sidan är det förstås bra med en ergonomisk ståmatta som inte halkar omkring, å den andra vill du kunna justera mattans position utan att bli galen då den inte rör på sig. Lösningen är en matta som inte helt limmas fast mot golvet. Den är dock gjord för att vara halk-fri. Både på ovansidan och på undersidan.

HAR STÅMATTAN RUNDADE KANTER?

De rundade kanterna är viktiga när mattan ligger på golvet och du kliver på utan att tänka på detta. Om kanterna pekar uppåt eller är för höga finns risken för att du snubblar på mattan. Mjuka runda kanter däremot gör din matta säkrare för den här typen av olyckshändelser.

ÄR STÅMATTAN ENKEL ATT FÖRVARA?

Om den har ett hål som är till för upphängning är det mycket bra. Det kan ju vara så att du inte alltid vill ha mattan liggandes på golvet och då är enkel upphängning ett plus. Upphängningen kan ju även komma väl till pass då du vill skölja av och rengöra mattan för att sedan hänga den på tork.

HUR MJUK ÄR MATTAN?

Det är som regel inte särskilt bra att ha en mycket mjuk ståmatta. Den bör istället vara fast och ge det stöd som du behöver för att må bra när du står upp mycket. Men hur mjukt är för mjukt? De bästa ståmattorna är inte för mjuka men om det står att det är en extra mjuk ståmatta bör du fundera lite på om det verkligen är vad du vill ha.

HUR MYCKET KOSTAR EN STÅMATTA?

Ståmatta och högt pris är inte samma sak som bästa ståmattan men visst kan en riktigt bra ståmatta kosta mer. Det här är en produkt som inte är särskilt dyr. Skillnaderna i pris är normalt sett inte så stora. Runt tusenlappen är standard men du kan hitta en billig ståmatta för omkring 600 kronor och en extra tjock ståmatta för det dubbla.

Se alltid på ståmattans ergonomiska egenskaper då du väljer. Det är bättre att betala lite mer för en ergonomisk ståmatta som är väl anpassad till dina faktiska behov.

KOMMER DET ATT VARA LÄTT ATT RENGÖRA STÅMATTAN?

Det här beror en hel del på material. En ståmatta kastar du inte i tvättmaskinen. Då du kommer att använda den på jobbet där du har skorna på dig kommer den antagligen ganska snabbt att bli smutsig. Välj en färg som inte gör detta alltför tydligt och ta för vana att damma av och eventuellt skölja av mattan med jämna mellanrum.

En ståmatta som är enkel att rengöra är att rekommendera

Enkel rengöring är bra!

HUR STOR SKA STÅMATTAN VARA?

Standardstorlekar på ståmattor ligger på omkring 50 x 100 cm. Det kan vara lite mindre eller lite mer beroende på modell som du väljer. Dessutom ska du tänka på att en rund ståmatta upplevs annorlunda än den som är rektangulär.

NÅGRA PUNKTER TILL ATT TÄNKA PÅ

Innan du köper en ståmatta finns det några punkter till att beakta:

MATERIAL

En bra ståmatta är gjord av någon typ av skumgummi som ger en mjuk kärna. Utsidan bör också vara gjord av ett plastmaterial som håller sig fräscht. Kontrollera om mattan innehåller PVC.

YTANS DESIGN

Ståmattor kan ha lite olika design på ytan och det får betydelse för hur bekvämt det blir att stå på den. En del är släta över hela ytan och det kan kännas skönt. Andra har punkter som du kan använda för att massera fötterna lite när du står på mattan. Kanter kan också användas som en form av zon-terapi när du jobbar ståendes.

Zonterapi ståmatta hjälper till att få igång blodcirkulationen

Det tål att upprepas att en rund eller fasad kant är bra att ha på ståmattan eftersom det motverkar risken för att du snubblar över mattan.

MÄT UPP YTAN DÄR DU SKA STÅ

Sist men inte minst ska du mäta upp ytan på golvplatsen där du tänker använda din ergonomiska ståmatta. Du vill säkra dig om att mattan kommer att få plats innan du köper den. Tänk också på att det bör vara en matta som är enkel att flytta på med foten. Du vill ju kunna skjuta den åt sidan när du sätter dig ner igen och rullar fram stolen där du har stått på mattan.

FÅ UT MESTA MÖJLIGA AV DIN ERGONOMISKA STÅMATTA

Tänk på att du kan få ut mer av din ståmatta om du använder den flitigt. Försök också att hitta bra stående positioner på mattan. Flytta vikten från sida till sida och rör dig framåt och bakåt. Du kan också testa att studsa lite mjukt upp och ner. Rulla fram och tillbaka på fötterna och gå på plats. Det här är rörelser som är bra för din kropp och som blir skonsamma när du använder en ergonomisk ståmatta.