Hur långt ner ska en lampa hänga? Lampans höjd är viktig för att få rätt ljus. I den här artikeln ska vi prata om hur lågt lampor bör hänga för att passa olika rum och behov. Oavsett om du behöver belysning i köket, över matbordet, kontoret eller dekorativa lampor, kommer vi att ge dig värdefulla råd om hur du kan göra det bästa av ditt ljus och din inredning.

Så långt ner ska en lampa hänga över matbordet

Enligt en artikel på Homes & Gardens, är det viktigt att ha rätt höjd för lampor över matbordet för att skapa den perfekta atmosfären. När du funderar över placeringen av en lampa över ditt matbord är det viktigt att överväga att personerna som sitter mittemot varandra inte blir bländade. Men fortfarande har tillräckligt med belysning för att se varandra och maten.

Om du har en stor taklampa bör det hänga ungefär 60–80 cm över bordet från lampans underkant, för mindre lampor räcker det med att de hänger cirka 55-65 cm över bordet.

Om du ska använda flera lampor gäller samma höjd men placera lamporna med ett avstånd på cirka 80 cm mellan varje lampa.

Vad gäller för köksbänken?

Lampor som placeras över köksbänken bör normalt hänga ungefär 75-80 cm över ytan. För att skapa de bästa arbetsförhållandena är det fördelaktigt att använda en mjuk belysning som minskar skuggbildning. Detta kan uppnås genom att använda lampor med varmt ljus eller matta stifthalogenlampor.

Det är oftast bättre att använda flera mindre lampor än en enda stor lampa ovanför köksbänken. Genom att placera dessa lampor så att deras ljuskällor möts kan du uppnå en mer enhetlig och jämn belysning.

Soffbordet

Lampor ovanför soffbordet bör hänga så att de inte blockerar din sikt, varken till TV:n eller för personer som sitter runt bordet. Ett bra sätt att försäkra sig om att lampan hänger tillräckligt högt är att ha någon som hjälper dig. En person kan hålla lampan medan du sätter dig och står upp för att se till att den har ett säkert avstånd från ditt huvud.

Skrivbordet

För takbelysningen är det en bra idé att hänga den minst 120 cm från taket. Du kan naturligtvis anpassa höjden efter rummets takhöjd. Försök att placera ditt skrivbord så att du får maximalt med naturligt ljus. Om det är möjligt, placera skrivbordet så att ljuset kommer in från sidan. På så sätt kan du undvika störande skuggor och reflektioner.

Testa olika lampor och deras positioner för att säkerställa att du inte störs av irriterande reflexer. En bra plats för din skrivbordslampa är att placera den så att ljuset kommer in från sidan och är ungefär i ögonhöjd. Vilket minskar risken för reflexer och ger en jämnare belysning.

Läs mer: 5 tips för bra belysning för din arbetsplats

Över baren

Lampor ovanför bardisken bör placeras så att din sikt inte hindras. Planera därför att hänga lampan ungefär 53–60 cm över bardisken. En bra metod är att ha någon som hjälper dig att hålla lampan medan du sitter på barstolen. Vidare ska du se till att lampan inte hänger för lågt och blockar din sikt, eller för högt och bländar dig.

Källa