Växten monstera fungerar utmärkt även på kontoret

Växter på jobbet? Vilka ska man ha? Ni lägger tid och pengar på att skaffa ergonomiska kontorsstolarhöj- och sänkbart skrivbord till varje anställd såväl som ljudisolerande skärmväggar. Men hur står det till med det gröna? Grönt på kontoret i form av Monstera och andra växter är en riktigt smart investering. Det här är en växt som de allra flesta tycker om och det går att inreda med konstgjord Monstera om det finns allergiker på jobbet.

MONSTERA ÄR VACKER OCH FUNGERAR AVSKILJANDE

Framförallt så rör det sig om en mycket vacker växt. Mönstret på de stora bladen är så pass populär att du ser det i inredning. Gardiner, kuddfodral och dukar har inte sällan ett tryck med Monstera-mönster.

Utöver att vi gärna tittar på de vackra bladen så kan en Monstera växt snabbt dra igång ett samtal. Det här är viktigt på kontor där man behöver skapa god stämning och få människor som inte känner varandra att umgås. För konferenser och kundmöten är det verkligen smart att ha Monstera stående i och omkring mötesrummen.

I och med att Monsteran har stora blad så fungerar den fint som avskiljare i rummet. Istället för att ställa upp en golvskärm kan ni välja att ställa fram flera stora Monstera på golvet. Det ger en luftigare avskiljare som kan passa fint när ni inte behöver blockera ljud.

Monstera är vacker växt, här är en tapet som visar denna

KONSTGJORD MONSTERA SOM INTE SER KONSTIG UT

Om ni väljer att inreda med konstgjord Monstera så är det förstås viktigt att den inte ser konstigt ut. Konstgjorda växter måste hålla hög kvalitet. De ska se naturliga ut och bör vara enkla att hålla rena.

När du ställer en stor Monstera i en vacker kruka så blir det vackert och naturtroget. Det blir som en liten oas som aldrig tappar formen. En konstgjord Monstera behåller sin fina färg och form utan att få vatten, rätt belysning och annat som äkta växter kräver.

VÄXTER SIGNALERAR ATT FÖRETAGET ÄR VÄLMÅENDE

En god anledning till att inreda kontoret med växter som Monstera är att det signalerar att företaget fungerar som det ska. När vi ser växter som mår bra omkring oss så får det oss att uppleva kontoret som en framgångsrik plats.

Det här är ju viktigt för företagets PR men givetvis också för de som jobbar i lokalerna dagligen. Känslan av framgång sprider sig och påverkar arbetet i lokalerna på ett mycket positivt sätt. När det kommer gäster och kunder på besök så får de precis samma känsla och det kan styra möten i rätt riktning.

När ni funderar på hur ni ska inreda med konst och intressanta prydnader kan det vara så att växter helt fyller funktionen. Växter är otroligt vacker inredning som på ett levande sätt pockar på uppmärksamhet och får folk att känna mer kreativitet och inspiration.

VÄXTER GER ENERGI OCH INSPIRATION

Idag är det välkänt att vi människor påverkas av färgsättning. Det handlar inte bara om de färger vi har på väggar och möbler. Inslag av grönt kan få stor betydelse. När vi ser gröna växter så kan det ge oss en känsla av mer energi såväl som inspiration.

Det behöver inte vara levande växter. En vacker konstgjord Monstera kan absolut ge denna effekt. På jobbet kan vi behöva lugna punkter att fästa blicken vid. Växter fyller detta syfte. De fungerar lugnande och gör att vi trivs bättre på jobbet.

DESSA VÄXTER KAN DU HA PÅ JOBBET

För att kontoret ska se fint ut är det förstås viktigt att välja lättskötta växter som trivs i den ljussättning som finns. Äkta Monstera är inte svår att sköta om. Den tropiska växten klarar sig fint i vanliga kontorsmiljöer.

Men det är klart att en äkta växt kräver skötsel och faktiskt också lite kärlek. Om det inte finns tid eller budget för detta så är det smart att satsa på konstgjorda krukor och växter. De är enklast att sköta och kommer inte att dö för att ni glömde bort att vattna under industrisemestern.

Om det ska vara äkta växter så finns det några arter som är att föredra. Dessa är:

  • Gullranka

Den här växten klarar sig fint och kan smycka fönster och golv. Många tycker om den gulgröna färgen på bladen. Växten klättrar så det går att leka med den med hjälp av piedestaler.

  • Svärmorstunga

Här har vi en växt till kontoret där ingen har tid att sköta om växter. Den överlever det mesta och kan stå i ett fönster såväl som på en hylla. Den tar heller inte så stor plats och kan därmed inte användas som rumsavdelare så som en stor Monstera kan.

  • Yuccapalm

Yuccapalmer är större och bidrar med samtalsämne. De kan ställas direkt på golvet. Yucca vill ha gott om ljus men är annars väldigt enkel att sköta.

  • Fredskalla

Kanske kan namnet leda till en fredligare arbetsplats. Det här är en växt som är grön och vacker och som tål mycket. Fredskallor kan ställas på pallar och är också fina tillsammans med andra växter.

  • Guldpalm

Om det ska vara en stor växt som är enkel att sköta är guldpalmen ett bra val. Den kan stå ljust eller längre in i rummet.

HUR ORDNAR NI MED LJUS DÄR DET ÄR MÖRKT?

Om ni vill ha växter på jobbet som kräver mer ljus så kanske det blir problematiskt. Särskilt om det är dåligt med naturligt ljus från fönster. Det finns växtlampor som kan ge plantorna det ljus som de behöver. Dessa är bra att använda under vintern då det finns risk för att plantor som står för mörkt dör av detta.

Fast återigen, det går ju också bra att inreda med konstgjord Monstera för att få det att se snyggt och inspirerande ut. Den behöver inget extra ljus. Kanske bara en riktad spotlight för att växten ska synas lite bättre.

ÄKTA VÄXTER PÅVERKAR MILJÖN TILL DET BÄTTRE

Det finns fördelar med att ha levande växter på jobbet och det måste vi ta upp. Studier har visat att vi blir harmoniska och avslappnade då vi omger oss med levande växter. Om växterna på jobbet är äkta så kan det alltså bidra till att folk mår bättre rent fysiskt. Inte bara för att det känns skönt att se grönt.

Sedan är det förstås också så att gröna växter kan absorbera smuts ur luften. Den luft vi andas ut kan ju användas av växter för att skapa syre. Det är något som gör miljön bättre. Vi kan också bli friskare av att andas renare luft på detta vis.

En annan sak att notera är att äkta växter kan öka luftfuktigheten i rummet. Det här är något som anses vara mycket bra. Inte bara för den som lider av astma och allergier. Nu gäller det förstås att välja växter som är allergivänliga så att plantan inte bidrar med mer irritation.

SUMMERING

Det finns många goda anledningar till att inreda med Monstera och andra växter på jobbet. Vi blir på gott humör av att se på dem och dessutom kan miljön förbättras så att vi mår bättre. Det kan vara enklast att inreda med konstgjorda växter men det finns förstås viktiga fördelar med att ha levande växter på jobbet.

Ta en titt på hur det kommer att fungera med skötsel. Om det inte finns någon som kan vattna och ta hand om växterna kan det vara smart att låta en viss del av plantorna vara konstgjorda. Då minskar ni risken för att fylla kontoret med vissnade växter som absolut inte signalerar ett välmående företag.

Monstera är ett mycket bra val för att det är en vacker planta som dessutom kan användas som en form av rumsavdelare. Tänk på hur stora växterna är och hur de ska placeras för bästa möjliga resultat.