Om du tycker att det låter som en vansinnig fråga ska du veta att vi får den då och då. Kan man använda äggkartonger som ljudabsorbent?

När det ekar mycket i ett rum kan det vara svårt att jobba i det. Vanliga samtal leder till huvudvärk och så kan ni inte ha det på arbetsplatsen. Det är dags att installera väggabsorbenter men vänta lite med äggkartongerna.

VARFÖR SKA NI HA VÄGGABSORBENTER?

Om ni redan märker att det är för hög ljudnivå på jobbet finns det god anledning att se på smarta lösningar med väggabsorbenter som minskar eko och suger upp ljud från lokalen. Det finns många smarta ljudabsorberande lösningar som inte kräver komplicerad installation.

För höga ljudnivåer kan orsaka hörselskador. Långsamt kan försämrad hörsel krypa sig på. När skadan väl är skedd är det inte mycket att göra åt saken, så vidta förebyggande åtgärder för att skydda medarbetare.

ANDRA TRISTA KONSEKVENSER AV BULLER KAN VARA:

  • Tinnitus
  • Ljudöverkänslighet
  • Sömnstörningar
  • Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom
  • Koncentrationssvårigheter

Med ljudabsorbenter minskar ni riskerna för dessa åkommor och förbättrar arbetsplatsens kvalitet. Genom att dämpa ljudnivån med absorbenter minskar risken för sjukskrivningar och sämre produktivitet. Det är väl värt att investera i!

Väggabsorbenter ökar koncentrationen och ger bättre arbetsmiljö
Koncentration kräver tyst arbetsmiljö

VAD KOMMER ATT FUNGERA MOT EKO?

Äggkartonger fungerar faktiskt mot eko. De påverkar hur ljud studsar mellan väggarna, likt väggabsorbenter. Men de är inte lösningen när du vill blockera ljud från angränsande rum. Dessutom ser det märkligt ut med äggkartonger på väggarna.

Det är bättre att välja ljudabsorbenter som ser snygga och eleganta ut och är avsedda att lösa problem med ekande ljud i rummet.

I ett kontorslandskap är det smart att använda skärmväggar som är ljudabsorberande. De påverkar hur ljud sprids, förbättrar ljudbilden i hela rummet och ger en lugnare atmosfär.

NÄR LJUD SPRIDS MELLAN OLIKA RUM

Ljud från angränsande lokaler kan upplevas som störande. Ett konstant sorl av prat kan bli bullrigt. Det är viktigt att tänka på att det inte bara är ljudnivån som avgör hur störande ljud kan vara. Ljud från andra rum kan hanteras med flera typer av ljudabsorbenter, som takabsorbenter.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att absorbera ljud och att blockera dem. Ljudabsorbering har sin plats, men för att blockera ljud måste rätt material och teknik användas.

En riktigt bra dörr kan vara den bästa lösningen för individuella kontor där det hörs för mycket från angränsande lokaler.

MED TANKE PÅ ESTETIK OCH KONTORETS ATMOSFÄR

Hur kommer det att se ut med ljuddämpning på väggen? Även om det inte blir tal om äggkartonger kan du undra om det kommer att se elegant ut med extra material som hängs upp direkt på väggen. Idag behöver det inte se fult ut med ljudabsorbering på kontor. Det går att välja väggabsorbenter i olika färger för att matcha med övrig inredning. Materialen är snygga, estetiska och lätta att hålla rena.

Montering får också betydelse för hur bra det kommer att se ut. Även om det är enkelt att montera moderna väggabsorbenter utan särskilda verktyg ska detta göras med tanke på vinklar. Ta hjälp av en professionell hantverkare för bästa resultat.

Dessutom kan väggabsorbenten fungera som ett konstverk som passar bra på ett kontor. En väggabsorbent med ett tryckt motiv av timmer rimmar väl med skandinavisk stil och design.

HÄNGANDE LJUDABSORBENTER SOM KONST

Det är också intressant att använda hängande takabsorbenter för att fånga upp ljud i rummet. Dessa ser lite ut som mobiler och passar bra där det är högt i tak.

En takabsorbent som påminner om moln är kreativ inredning som fyller sitt syfte. Den kan se fin ut vid höga fönster och skapa en känsla av moln inomhus.

I receptionen kan det vara klokt att satsa på denna typ av ljuddämpande inredning. Receptionen kan vara en plats där många samtal pågår samtidigt och då vill ni inte ha ekon i rummet.

Hängande ljudabsorbenter fungerar både som konst och minskar ljudnivån

NYA RUTINER FÖR MINDRE OLJUD PÅ ARBETSPLATSEN

Utöver bra material för att absorbera ljud finns det en hel del ni kan göra för en tystare miljö. Inför rutiner för några viktiga områden för att påverka ljudbilden positivt. Detta kan göra stor skillnad både på kort och lång sikt.

TELEFONSAMTAL

På arbetsplatser måste vi använda telefonen men frågan är om vi måste använda den överallt och hur som helst. Ordna med en telefon som är portabel och kanske ha ett utrymme särskilt för samtal.

För telefonsamtal vid skrivbordet är det bra om telefonen har en god volym och du kan använda headset. Det är också en stor hjälp med golvskärmar och bordsskärmar som avgränsar och fångar upp ljud. För privata samtal är det rimligt att ha en plats på kontoret avsedd för informella samtal.

Hjälp varandra och påminn om dessa rutiner för att få ner volymen av samtal som sker varje dag på arbetsplatsen.

MUSIK OCH RADIO

Många tycker om att höra musik eller radio när de jobbar. Det är enklast att folk får lyssna på vad de vill i hörlurar. Var lyhörda och märk om någon störs av musiken eller radion.

KUNDBESÖK

När kunder besöker är det bra att ha rutin på var dessa ska ske. Förbered kundbesök så att de kan ske i ett konferensrum för att undvika att störa medarbetare.

MÖTEN OCH DISKUSSIONER

Ett konferensrum är bra för möten men vad gör ni om det inte finns något konferensrum? Använd tysta rum för möten. Ett skrädd

 

Bra att veta

  • Folkhälsomyndigheten – Sveriges nationella folkhälsomyndighet som beskriver långsiktiga hälsoeffekter av buller, inklusive hörselskador, tinnitus och hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Arbetsmiljöverket – Den svenska myndigheten som ansvarar för att främja goda arbetsmiljöer. De erbjuder riktlinjer och föreskrifter om buller och dess effekter samt metoder för att minska buller på arbetsplatser.
  • Naturvårdsverket – Arbetar för en hållbar utveckling och en bättre miljö i Sverige. De ger information och råd om hur buller påverkar miljön och människors hälsa samt åtgärder för att minska buller i olika miljöer.