Äggkartonger som väggabsorbenter fungerar det?

Om du tycker att det låter som en vansinnig fråga ska du veta att vi får den då och då. Kan man använda äggkartonger som ljudabsorbent?

När det ekar mycket i ett rum kan det vara svårt att jobba i det. Vanliga samtal leder till huvudvärk och så kan ni inte ha det på arbetsplatsen. Det är dags att installera väggabsorbenter men vänta lite med äggkartongerna.

Här ska vi se lite närmre på vad som kan göras för att skapa en bättre ljudbild på en arbetsplats. Det är inte bara väggarna som bidrar till eko och ljud som sprids okontrollerat. Det är viktigt att förstå då ni vill komma till botten med buller och oljud på kontoret.

VARFÖR SKA NI HA VÄGGABSORBENTER?

Om ni redan nu märker att det är för hög ljudnivå på jobbet finns det god anledning till att se på smarta lösningar med väggabsorbenter som drar ner på eko och suger upp ljud från lokalen. Det kan vara bra att veta att det finns mycket smarta ljudabsorberande lösningar som inte kräver någon särskilt komplicerad installation.

För höga ljudnivåer kan faktiskt orsaka hörselskador. Det sker inte på en dag. Långsamt, långsamt kan försämrad hörsel krypa sig på. När skadan väl är skedd är det inte mycket att göra åt saken så det är klart att ni ska vidta förebyggande åtgärder för att skydda samtliga medarbetare på arbetsplatsen.

ANDRA TRISTA KONSEKVENSER AV BULLER KAN VARA:

  • Tinnitus
  • Ljudöverkänslighet
  • Sömnstörningar
  • Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom
  • Koncentrationssvårigheter

Med ljudabsorbenter minskar ni riskerna för dessa tråkiga åkommor och det är givetvis något som kan förbättra kvalitén på er arbetsplats. Genom att dämpa ljudnivån med absorbenter drar ni alltså ned på risken för sjukskrivningar och sämre produktivitet. Det är väl värt att investera i!

Väggabsorbenter ökar koncentrationen och ger bättre arbetsmiljö

Koncentration kräver tyst arbetsmiljö

VAD KOMMER ATT FUNGERA MOT EKO?

Äggkartonger fungerar faktiskt mot eko så här har du svaret på frågan om du kan använda äggkartonger för att få bukt med oljudet på jobbet. Äggkartongerna kan nämligen påverka hur ljud studsar mellan väggarna i rummet. Det här påminner lite om hur bra väggabsorbenter fungerar.

Men äggkartongen är inte lösningen då du vill blockera ljud som kommer från angränsande rum. Det här är rätt så tunna kartonger och därmed kommer de inte att suga upp särskilt mycket ljud. Utöver detta är det ju självklart att det kommer att se rätt så märkligt ut om ni har hängt upp äggkartonger på väggarna.

I bästa fall verkar det som att ni är lite kreativa och roliga. I värsta fall kommer medarbetare och besökare undra om det är någon beslutsfattare som ramlat och slagit sig i huvudet. Det är mycket bättre att välja ljudabsorbenter som ser snygga och eleganta ut och som är särskilt till för att råda bot på problem med ekande ljud i rummet.

I ett kontorslandskap kan det vara mycket smart att använda skärmväggar som är ljudabsorberande. De kommer också att påverka hur ljud sprids. Det blir inte bara tystare direkt bakom skärmen. Den här typen av inredning kan förbättra ljudbilden i hela rummet och få det att kännas lugnare och behagligare.

NÄR LJUD SPRIDS MELLAN OLIKA RUM

Ibland är det ljud som kommer från angränsande lokaler som upplevs som störande. Detta även om de inte är så märkbara när det inte är tyst i rummet. Det räcker ju med ett konstant sorl av prat och andra ljud från ett annat rum för att det ska börja upplevas som störande buller.

Det är viktigt att tänka på att det inte bara är själva ljudnivån som avgör hur pass störande ljud kan vara. Ljud från andra rum kan hanteras med flera olika typer av ljudabsorbenter. Det kan räcka med takabsorbenter för att få ordning på detta.

Det hela beror lite på hur det ser ut under innertaket och om det finns annan form av ljudisolering där. Detta bör ni se lite närmre på innan ni gör upp en plan för hur ni ska hindra ljud att spridas.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att absorbera ljud och att blockera dem. Ljudabsorbering har sin plats men den kommer ju inte att fungera blockerande. För att blockera ljud måste ni använda rätt material och teknik för detta och även avgöra var blockeringen måste sättas in.

Intressant att notera är att det kanske kan räcka med att installera nya dörrar. Om ni inte har akustiska dörrar är det mycket ljud som tar sig in i rum där ni vill ha det tyst. En riktigt bra dörr kan vara den bästa lösningen för individuella kontor där det hörs för mycket från angränsande lokaler.

MED TANKE PÅ ESTETIK OCH KONTORETS ATMOSFÄR

Hur kommer det att se ut med ljuddämpning på väggen? Även om det inte blir tal om äggkartonger kan du ju undra om det kommer att se elegant ut med extra material som hängs upp direkt på väggen. Det här är en bra fråga som ska ha sitt svar innan ni köper in material för att ljuddämpa.

Idag behöver det absolut inte se fult ut med ljudabsorbering på kontor och andra arbetsplatser. Det går att välja väggabsorbenter i olika färger för att matcha på rätt sätt med övrig inredning. Dessutom är materialen snygga och estetiska. De är lätta att hålla rena så att det ser fräscht ut.

Montering får också betydelse för hur bra det kommer att se ut. Även om det är enkelt att montera moderna väggabsorbenter utan några särskilda verktyg ska detta göras med tanke på vinklar. Ta hjälp eller låt en professionell hantverkare sköta installationen så att det ser bra ut.

Dessutom kan väggabsorbenten fungera lite som ett konstverk som passar mycket bra på ett kontor där du vill ha en elegant atmosfär. En väggabsorbent med ett tryckt motiv av timmer rimmar väl med skandinavisk stil och design såväl som miljövänlighet. Det passar många kontor alldeles utmärkt.

HÄNGANDE LJUDABSORBENTER SOM KONST

När vi ändå är inne på det estetiska är det också intressant att se på möjligheten att använda hängande takabsorbenter för att fånga upp ljud i rummet. Dessa ser lite ut som mobiler och passar särskilt bra där det är högt i tak.

En takabsorbent som påminner om moln är kreativ inrednings om fyller sitt syfte. Den kan se särskilt fin ut vid höga fönster. Då får ni känslan av att de verkliga molnen har flyttat in. Fast det går att välja fantasifulla färger som får fart på känslan i rummet.

I receptionen kan det verkligen vara klokt att satsa på den här typen av ljuddämpande inredning. Receptionen kan ju vara en plats där många samtal pågår samtidigt. Då vill ni inte ha ekon i rummet.

Hängande ljudabsorbenter fungerar både som konst och minskar ljudnivån

NYA RUTINER FÖR MINDRE OLJUD PÅ ARBETSPLATSEN

Utöver bra material för att absorbera ljud och blockera dem finns det en hel del som ni kan göra för att få en tystare miljö. Alla måste ju inte prata, spela musik eller på andra sätt bidra till en ljudbild som blir mycket störande.

Om ni inför rutiner för några viktiga områden går det att påverka ljudbilden på ett mycket positivt sätt. Då får ni också ut mycket mer av väggabsorbenter och andra installationer som är till för att hindra ekon och dämpa ljudnivån i rummet.

TELEFONSAMTAL

På arbetsplatser måste vi använda telefonen men frågan är om vi måste använda den överallt och hur som helst. Det är numera enkelt att ordna med en telefon som är portabel även som jobbtelefon. Kanske kan ni ha ett utrymme som är särskilt till för att ta samtal.

När det inte går att ta samtal på andra ställen än vid skrivbordet är det bra om telefonen har en god volym och du kan använda dig av headset. Om du hör vad som sägs ordentligt kommer du inte att höja din röst.

Vad gäller telefonsamtal vid arbetsplatser kan vi även se att det är en stor hjälp med golvskärmar och bordsskärmar som avgränsar och fångar upp ljud. Med dessa blir det mindre störande för de som sitter omkring dig då du tar jobbsamtal vid din arbetsplats.

För privata samtal och sådant som inte kräver närvaro vid dator är det rimligt att ni har en plats på kontoret som är avsedd för informella samtal på telefon och med människor. Dessutom kan du ju faktiskt passa på att gå ut och röra lite på dig om du ändå ska ta ett privat samtal.

Hjälp varandra och påminn om den här typen av rutiner för att få ner volymen av samtal som sker varje dag på er arbetsplats. Det här kan göra väldigt stor skillnad både på kort och på lång sikt.

MUSIK OCH RADIO

Många tycker om att höra musik eller radio då de jobbar. Det är förståeligt men det är inte alltid så enkelt att samsas om vad som ska spelas upp och när. Den enklaste lösningen är att folk får lyssna på vad de vill i hörlurar. Då blir det ingen tjafs om saken.

Var lyhörda och lägg märke till om det finns personer som faktiskt inte vill ha morgonradion på när arbetsdagen börjar. Här kan vi inte säga att majoriteten får bestämma. Det räcker att det finns en person som störs av radion eller musiken för att det här ska dra ner på den goda stämningen.

Ta alltså för vana att höra musik och radio på egna hörlurar och kontrollera noga att alla är med på noterna om ni ändå väljer att spela upp ett radioprogram så att alla i rummet kan höra det.

Musik och radio fungerar bäst med hörlurar på en arbetsplats

KUNDBESÖK

När det kommer kunder på besök är det inte god ton att be dem om att tala lite tystare eller att inte skratta så förfärligt mycket. För kundbesök är det mycket bra att ha rutin på var dessa ska ske. Ibland blir det ju helt naturligt så att man samlas omkring en arbetsplats för att visa upp ett exempel eller något som ni jobbar med.

Om ni kan ta för vana att förbereda kundbesök så att de kan ske från start till slut i ett konferensrum kan det vara en stor hjälp. Då slipper medarbetare uppleva att det är svårt att fokusera vid den egna arbetsplatsen för att ni för livlig diskussion med en kund alldeles intill.

MÖTEN OCH DISKUSSIONER

Ett konferensrum är en bra plats att ha för möten men vad gör ni om det inte finns något konferensrum och det är upptaget då två till tre personer behöver ha ett möte? Det går att använda sig av tysta rum på arbetsplatser för att se till att den här typen av möten kan fungera på ett smidigt sätt.

Ett skräddarsytt tyst rum är inte bara en fördel för andra som finns på arbetsplatsen. Det kommer också att ge en tyst miljö där det är lättare för de som håller mötet att fokusera. Tysta rum kan också användas som telefonhytter på kontor och arbetsplatser där det finns maskiner och mer som orsakar buller.