Frysen är en viktig köksmaskin av de flesta hushållens kök, och de spelar en avgörande roll för att hålla våra livsmedel fräscha och konserverade under lång tid.

Men hur fungerar egentligen en frys, och varför är det viktigt att hålla den på minus 18 grader Celsius? Dessutom, hur bör man bäst placera mat i frysen för optimal förvaring? Dessa är frågor som vi ska utforska närmare i denna artikel.

Läs också: Hur kallt ska det vara i ett kylskåp?

Hur fungerar frysen?

How Stuff Works skriver: ”Frysar fungerar genom att använda ett kylsystem som cirkulerar ett köldmedium, för att absorbera värme från frysens insida”. En frys fungerar genom att ta bort värme från insidan och släppa ut den i omgivningen, vilket resulterar i en sval temperatur som håller maten fryst.

När kompressorn startar, pressas kylmedlet genom ett kylsystem som omvandlar det från gas till vätska. När detta händer absorberar kylmedlet värmen från frysen och kyler ner luften inne i frysen.

Sedan cirkulerar den kalla luften runt maten och håller den på en låg temperatur för att förhindra försämring.

Varför ska man ha minus 18 grader i frysen?

Minus 18 grader Celsius är den rekommenderade temperaturen för en frys eftersom det är den temperatur där bakterier och mikroorganismer inte kan föröka sig eller växa (källa).

På denna temperatur stannar bakteriell tillväxt och försämringen av maten minskar avsevärt, vilket gör att livsmedlen förblir fräscha och säkra att äta under en längre tid.

Hur placerar man mat i frysen?

För optimal förvaring och utnyttjande av frysen bör man följa några enkla riktlinjer när man placerar maten:

  1. Organisera maten: Sortera maten efter kategori, såsom kött, fisk, grönsaker och frukt, för att enkelt kunna hitta det man letar efter.
  2. Försegla och märk maten: Förvara maten i lufttäta förpackningar eller fryspåsar för att förhindra frysbränna och förlust av kvalitet. Märk förpackningarna med innehåll och datum för att enkelt kunna identifiera maten och hålla koll på dess färskhet.
  3. Undvik överfyllning: Undvik att överfylla frysen eftersom det kan minska luftcirkulationen och orsaka ojämn kylning. Lämna lite utrymme mellan matvarorna för att luften ska kunna cirkulera fritt runt dem.