Färs som kokas i vattenbad kallas vanligtvis ”paté” eller ”terriner”. Det är en metod som används för att tillaga känsliga rätter som patéer, terriner, eller vissa typer av desserter.

Genom att placera färsen eller blandningen i en form eller en formbar behållare och sedan koka den i ett vattenbad, tillåts värmen att fördelas jämnt runt maten, vilket resulterar i en jämn och långsam tillagning.

Denna metod ger också en mild och jämn uppvärmning, vilket är särskilt fördelaktigt för känsliga rätter som kan bli torra eller överkokta vid höga temperaturer.

Lästips: Vad är egentligen ett vattenbad eller bain marie?

Vad är paté och terriner?

Paté: En paté är en slags finmalet och smaksatt färs som ofta är tillverkad av kött, fågel, fisk eller grönsaker. Den kan vara en fin delikatess som serveras som förrätt eller aptitretare. Patéen kan tillagas genom att lägga den i en form eller behållare och sedan kokas i vattenbad för en jämn och långsam tillagning.

Terrine: En terrine är en sorts maträtt som vanligtvis består av flera lager av ingredienser, såsom kött, grönsaker eller fisk, som trycks ner i en form och sedan tillagas i ugnen eller i vattenbad. Terriner kan variera i komposition och smak och serveras ofta skivade som en delikatess.

Varför använder man vattenbad?

Att använda vattenbad, även känt som ”Bain marie”, har flera fördelar och användningsområden inom matlagning och bakning. Här är några av de främsta anledningarna till att man använder vattenbad:

  1. Jämn uppvärmning: Vattenbad gör att man långsamt och jämnt kan värma upp maten, vilket är särskilt användbart för känsliga rätter som kan brännas vid höga temperaturer eller koka över. Detta är extra bra för tillagning av patéer, terriner och desserter där en jämn temperatur är avgörande för att uppnå bästa resultat.
  2. Förhindra att maten kokar över: Genom att använda vattenbad kan man undvika överkokning av maten, särskilt när det gäller ägg- eller mjölkbaserade rätter (såser och liknande) som kan koagulera eller skära sig om de hettas för snabbt eller för mycket.
  3. Jämn tillagning: Vattenbad ger en mjuk och jämn tillagning av maten, vilket resulterar i ett saftigt slutresultat. Detta är särskilt fördelaktigt för bakning av cheesecakes, crème brûlée och andra desserter där en jämn och len konsistens är målet.
  4. Smälta choklad eller smör: Vattenbad används också för att smälta choklad eller smör på ett skonsamt sätt utan att riskera att det bränns eller koagulerar. Detta är en vanlig teknik som används inom konditorier för att smälta ingredienser till glasyrer, såser eller fyllningar.

 

Glöm inte att även titta in på vår sida med vattenkokokare från Smeg