Glassmaskiner har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1843 när Nancy Johnson uppfann den första modellen. Sedan dess har de utvecklats och förfinats för att bli en grundläggande apparat i många hushåll och affärsverksamheter för att skapa den utsökta delikatessen, glass. Men hur fungerar egentligen en glassmaskin?

Grundläggande funktion

Idag använder glass- och frozen yoghurt maskiner en elektrisk motor som roterar burken och motroterar skrapan. När burken roterar fryser blandningen mot burkens innerfoder. När glassblandningen fryser växer iskristallerna allt större.

När iskristallerna är tillräckligt stora kan de inte bli större och glassen är färdig! Maskinen har ett kylsystem som ständigt cirkulerar ett kylmedel runt glassblandningen för att hålla den vid rätt temperatur.

Nu när vi har täckt grunderna, ska du veta att finns det hundratals olika typer av maskiner att överväga. Så hur hittar du rätt för din verksamhet?

Så hittar du rätt glassmaskin för din verksamhet

Första steget är att bestämma hur mycket glass du kommer att göra. Om du precis har börjat och föredrar mindre partier kan en mindre maskin vara fördelaktig, exempelvis glassmaskinen mini från Musso.

Om du förväntar dig att ni kommer sälja stora mängder glass kanske du vill investera i en maskin som klarar efterfrågan. Detta låter självklart, men du måste tänka på din framtid, tillgängligt utrymme och elförbrukning som maskinen och din butik kan hantera. Om du behöver hjälp att bestämma vilken maskin som är rätt för dig kan vi på az design hjälpa dig.

Med den grundläggande tekniska förståelsen och rätt maskinval är nästa steg att lära sig hur man använder en glassmaskin för att skapa den perfekta glassen. Att använda en glassmaskin kan verka komplicerat till en början, men med några enkla steg kan du snabbt bli en mästare på glassmakeri.

Hur man använder en glassmaskin för att göra glass (grundläggande)

  1. Förbered glassblandningen: Börja med att förbereda din valda glassblandning enligt ditt recept. Se till att alla ingredienser är ordentligt blandade för att få en jämn konsistens.
  2. Kyla ned burken: Innan du börjar använda glassmaskinen, se till att burken är ordentligt kyld. Detta hjälper till att påskynda frysningsprocessen och ge en jämnare konsistens åt glassen.
  3. Häll i glassblandningen: Häll din förberedda glassblandning i den kylda burken. Se till att inte överskrida maskinens kapacitet för att undvika spill.
  4. Starta maskinen: Starta glassmaskinen enligt tillverkarens instruktioner. Låt maskinen bearbeta glassblandningen tills den når önskad konsistens. Det kan ta olika lång tid beroende på maskinens modell och kapacitet.
  5. Servera och njut: När glassen har nått önskad konsistens är det dags att servera och njuta av din hemlagade läckerhet! Tillsätt eventuella toppingar eller garneringar efter eget val för att göra glassupplevelsen ännu mer speciell.

Detta är allmänna riktlinjer, självklart måste du specifikt kika på vad som krävs för just din glassmaskin.

Läs också: 10 olika recept för glassmaskin och hur du går tillväga

Glöm inte att även titta in på vår sida med ismaskiner från NTF