Att använda ett vattenbad, även kallat bain marie, är en smart teknik som kan hjälpa till att baka känsliga bakverk, som till exempel cheesecakes, jämnt och perfekt.

Låt oss ta reda på vad det är, hur det fungerar och hur du använder det.

Vad är ett vattenbad/bain marie?

Ett vattenbad är som en speciell maskin som fungerar som ett uppvärmt bad. Den används inom vetenskap, industri och matlagning för att varsamt värma upp saker.

Om du inte har en sådan maskin kan du enkelt använda en kastrull. Fyll den med vatten och ställ den sedan i ugnen. Placera sedan din mat i en ugnsform i vattnet för att tillaga den.

Vattenbadet duger även för varmhållning och uppvärmning av olika saker.

Hur fungerar ett vattenbad?

Det varma vattnet hjälper till att hålla temperaturen runt maten mer konstant. Detta är särskilt användbart för recept med ägg, som kan vara ganska känsliga för ojämna temperatur.

Ömtåliga bakverk som innehåller en krämig smet, som cheesecake, kommer att dra stor nytta av användningen av ett vattenbad.

Bain marie kan också användas för att göra känsliga såser som hollandaise, hålla såser varma och smälta choklad eller smör. I sådana fall är det ofta att föredra att göra ett vattenbad på spisen istället för i ugnen.

Förutom att säkerställa att saker bakas försiktigt och jämnt, skapar ett vattenbad också fukt i ugnen som förhindrar att bakverken torkar ut.

Detta kan vara skillnaden mellan en vackert slät och fuktig cheesecake och en med en hemsk spricka genom mitten.

Hur gör man ett vattenbad i ugn?

  1. För att starta, ska du helt enkelt koka vatten i en vattenkokare.
  2. Placera din ugnsform inuti en större form i ugnen och fyll den större formen med det kokande vattnet.
  3. Ta ut formen och stäng ugnen.
  4. Fyll sedan formen med till exempel cheesecake smet och ställ tillbaka den i den större formen i ugnen.

Hur hög ugnstemperatur ska man ha?

Vattnet bör värmas upp till 65°C-70°C. En ugn värms upp snabbare än en bain marie, efter 5 till 10 minuter är den vid rätt temperatur. Vi rekommenderar att värma ugnen till 75°C, men du kan gå lägre eller högre.