Visste du att rätt stol på jobbet kan göra en stor skillnad för din kropp? Att hitta en kontorsstol som passar dig är betydelsefullt för att göra ett stillasittande arbete mer bekvämt och för att undvika ont i kroppen. Det är smart att välja stolar som är bra för både din kropp och för miljön för att göra jobbet både hälsosamt och effektivt!

Ergonomiska kontorsstolar för långvarigt sittande

  1. Herman Miller Aeron: En populär stol som fått många priser för att den är så skön. Du kan anpassa den efter dina behov, den ger bra stöd åt ryggen, har justerbara armstöd och är gjord av material som gör sittandet skönt under lång tid.
  2. Herman Miller Cosm: En modern stol med ett snyggt utseende och en design som följer kroppens rörelser för att ge bekvämt stöd.
  3. Herman Miller Sayl: En stilren stol med en unik design för ryggstöd som inspirerats av hängbroar. Den är snygg och ergonomisk.
  4. Herman Miller Embody: En avancerad stol som fokuserar på att stötta en hälsosam sittställning och att minska trycket på kroppen.
  5. Herman Miller Lino: En bekväm och prisvärd stol som är enkel att anpassa och som ger grundläggande ergonomisk komfort.
  6. Herman Miller Mirra 2: Designad med återvinningsbara material och tillhandahåller ergonomiska funktioner för långvarigt sittande.

Se alla våra Herman Miller kontorsstolar

Så påverkas man av stillasittande arbete

Enligt Folkhälsomyndigheten är regelbunden fysisk aktivitet viktig för både fysisk och psykisk hälsa. Att sitta still under långa perioder kan påverka kroppen på flera sätt. De större muskelgrupperna i kroppen blir trötta och inte så aktiva, vilket gör att kroppen inte förbrukar mycket energi. Forskning visar att långvarigt stillasittande kan öka risken för olika sjukdomar, men om man rör på sig och är aktiv på annat håll minskar den risken.

Även kroppens rörelseorgan som muskler, senor, skelett, brosk, ledband och nerver påverkas av att sitta länge. För att hålla muskler och leder i form behöver de användas regelbundet. Att variera rörelser och belastning är viktigt för att känna sig pigg och må bra (källa).

När man jobbar sittandes måste man hitta en skön arbetsställning. Stolen ska vara lätt att justera, och arbetsytan ska passa så att du når överallt bekvämt. Anpassa höjden på arbetsytan och hur långt du når utifrån vad du gör och hur du själv sitter. Det är också bra om du kan avlasta armarna ibland för att inte bli trött i dem.

Läs även: Gör ergonomiska kontorsmöbler någon verklig skillnad?