Att förstå konceptet vattenbad, eller ”bain marie”, är avgörande för att behärska många matlagningstekniker. Från att smälta choklad till att tillaga känsliga desserter, är vattenbadet en metod som ger en jämn och försiktig uppvärmning.

I denna artikel kommer vi att utforska betydelsen av vattenbad i matlagning, vilken temperatur som är bäst för vattenbad och varför det är viktigt, samt vad termen ”bain marie” egentligen betyder.

Hur varmt ska vattenbad/bain marie vara?

Den bästa temperaturen för vattenbad, eller bain marie som det också heter, varierar beroende på vad man ska laga och receptet i fråga. Generellt sett hålls vattnet i vattenbadet mellan 40°C till 85°C. Eftersom vattnet hålls vid en maximal temperatur av 100⁰C kan du vara trygg med att temperaturen i matbehållaren inte överstiger 100⁰C heller.

Detta temperaturintervallet är tillräckligt för att smälta ingredienser eller tillaga maten så långsamt och jämnt som möjligt utan att riskera att den bränns.

Det är viktigt att använda en termometer för att mäta temperaturen på vattnet och säkerställa att den hålls inom det önskade intervallet under hela tillagningsprocessen.

Lästips: Vad är egentligen ett vattenbad eller bain marie?

Varför ska man grädda i vattenbad?

Att använda vattenbad i matlagning har flera fördelar. En av de främsta fördelarna är den jämnare och försiktigare uppvärmningen som vattenbadet erbjuder.

Detta är särskilt användbart när man ska tillaga känsliga rätter och desserter som kan skära sig eller koagulera om de skulle hettas för snabbt eller för mycket.

Vattenbadet gör det också möjligt att förhindra att maten kokar över och bidrar till att behålla dess smak och konsistens.

Bain marie är en vanlig teknik som används för att tillaga krämiga desserter som crème brûlée, cheesecakes och puddingar, där en jämn och len konsistens är avgörande för det slutliga resultatet.

Vad betyder bain marie?

Termen ”bain marie” härstammar från franskan och översätts bokstavligen till ”marys bad”. Detta refererar till en gammal teknik som tros ha blivit uppkallad efter Maria, den bibliska personen.

Traditionellt användes tekniken för att smälta choklad eller värma delikata rätter på ett skonsamt sätt utan att riskera att de bränns.

Idag används begreppet ”bain marie” för att beskriva metoden att placera en behållare med mat eller ingredienser i en större behållare med varmt vatten för att jämnt och försiktigt värma eller tillaga dem.

Det är en vanlig teknik inom matlagning och bakning och används för en mängd olika ändamål, från smältning av choklad till tillagning av känsliga desserter och såser.