Bordsdukar på cafébord ger en ombonad och varm känsla för gästen

Cafébord tar upp störst plats så välj rätt cafébord! Du är snart redo att dra igång din caféverksamhet och nu har du kommit till den roliga uppgiften att se på möjliga cafébord att inreda lokalen med. Med tanke på att dessa bord tar upp störst plats av allt i lokalen så är det verkligen smart att tänka på rätt sätt. Med de bästa caféborden får du ut mesta möjliga av din lokal. Skillnaden mellan ett väl genomtänkt val och en impulsbeställning av bord är gäster som trivs och beställer mer och gäster som vänder i dörren!

Nu ska vi se närmre på de egenskaper som du måste betänka innan du köper cafébord till ditt café. När du har läst igenom är det dags att beställa i enlighet med dina faktiska behov och drömmarna du har för din caféverksamhet!

Läs mer: Inred ett café med rätt cafémöbler

EN STIL SOM PASSAR TEMAT

Borden kommer att påverka temat som du väljer för din cafélokal. Det handlar inte bara om färgen på bordsskiva och bordsstativ. Bordets form och storlek ger också en viss känsla. Betänk hur du uppfattar en lokal med långbord med bänkar och en som har många mindre runda bord för mindre sällskap.

Var alltså noga med att följa ditt tema. Här kan det vara klokt att faktiskt se till att temat passar in i lokalen innan du bestämmer dig för det. När du planerar ditt café måste du tänka framåt och vara medveten om vilken typ av bord ditt koncept kräver. Då blir det lättare att hitta rätt när det är dags att beställa cafébord.

Bord för caféet som har laminatskivor är ofta enkla att passa in vad gäller färgtema. De brukar finnas i många olika färger och du får eventuellt möjlighet att special-beställa för att passa ihop med övrig inredning.

Men du måste inte satsa på en specifik färg. Det är också vanligt att välja cafémöbler som är tillbakalutade med färger som känns neutrala och avslappnande. Även om det numera är känt att färger som orange och rött stimulerar vår aptit är det inte säkert att du vill ha bord och stolar i dessa färger. Det kan räcka bra med den typen av färger på väggar och i annan dekoration för att få folk att beställa in mer mat.

Trämaterial kan fungera mycket bra och kan också komma i olika färger. Teak är ett fantastiskt material som erbjuder både styrka och skönhet. Oom det är robusta möbler som gäller för ditt café kan det här vara ett perfekt val för både bord och stolar.

Om det är så att du ska ha rutiga dukar på dina bord blir det ju mindre viktigt vilken färg eller mönster bordsskivorna på dina cafébord har. Men tänk framåt. Det kan ju komma tillfällen då du vill använda borden utan dukar och då är det klart en fördel att de är fina precis som de är utan duk.

CAFÉBORD SOM ÄR ENKLA ATT UNDERHÅLLA

Oavsett vilken typ av cafébord du väljer är det viktigt att tänka på underhållet. Du vill ha fräscha bord som har en inbjudande effekt. Om det finns märken på bordsskivan från tidigare fika som du inte kan få bort är det ett problem. Då får du antingen börja med dukar eller köpa ny bordsskiva i förtid.

Betänk att cafémöbler slits snabbare än andra typer av möbler. Det är inte så smart att försöka inreda ett café med möbler som egentligen är till för andra lokaler och rum. För att dina bord i caféet ska förbli fina måste de vara lätta att hålla rena.

Här ska du tänka både på hur snabbt du måste torka av för att det inte ska bli några märken och om det kommer att gå bra att använda medel. Det är ju inte så dumt om borden klarar av medel som desinficerar. Det har blivit alltmer aktuellt under senare år då händelser som en världspandemi 2020 fick oss att fundera mycket mer på hygien privat och på allmänna platser.

För att dina cafégäster ska känna att ditt café är hygieniskt och trevligt att vistas på måste du kunna få bort matfläckar och spill enkelt. Detta gäller både för bordsskiva och stativ som heller inte ska ha fläckar som påminner om att andra har använt samma bord.

Här är några material som är enkla att hålla fina:

  • Plast – Olika typer av plastmaterial är otroligt tacksamma att ha för bordsskivor på ett café. Det finns plast som inte alls känns plastig och som är svår att repa.
  • Aluminium – Det här är ett fantastiskt material som står emot slitage och rost samtidigt som det är lättviktigt. Ett mycket bra val för stativ och ibland också för bordsskivor med en fin ytbehandling.
  • Rostfritt stål – Stål är ett populärt material för butiksinredning och caféinredning. Det är slitstarkt och ser mycket fint ut. Dessutom är det lätt att hålla fräscht.
  • Granit – Graniten är ofta billigare än marmor och är något som får borden att kännas lyxiga och mycket vackra. Granit klarar spill på ett utmärkt sätt och har lång hållbarhet.
  • Marmor – Det här materialet är både elegans och hållbarhet. Bord av marmor är mycket hållbara och det har en kvalitet som passar särskilt bra för caféer som vill ha en lite lyxigare atmosfär.
  • Trä – Bord av trä är klassiska men de kräver mer underhåll. Men om bordsskivor och andra delar av bordet är ytbehandlade på rätt sätt och sedan underhålls kan träborden absolut ha sin plats på ett aktivt café.

Cafébord tar upp störst plats så välj rätt cafébord

MED MYCKET PLATS VID BORDET

Ju fler vi är tillsammans… Visst kan vi uppleva glädje tillsammans men om vi sitter för tätt inpå varandra eller får slå knäna i bordsben kanske det blir mindre glatt. När du väljer cafébord måste du tänka på detta.

Hur många ska kunna sitta omkring varje bord? Ett runt cafébord har många fördelar just med tanke på hur man kommer att sitta omkring det. Det brukar finnas plats för ungefär lika många runt ett runt bord som runt ett fyrkantigt bord av samma storlek. Men det runda bordet är enklare att gå omkring och det förändrar hur det upplevs.

Dessutom är det ju så att ett bordsstativ under ett runt bord ofta finns är placerat under mitten av bordsskivan. Det finns inga irriterande bordsben att skava sina egna ben mot. Därmed är det fritt fram var runt bordet en gäst vill sitta och det ger en fantastisk flexibilitet.

Nu kan det låta som att det runda cafébordet är det bästa valet och så kan det förstås ofta vara. Fast fyrkantiga och rektangulära cafébord är också populära val. Här handlar det återigen om hur ditt café kommer att se ut.

Om du vill kunna skapa långbord och ändra om för att få plats till större och mindre sällskap finns det tydliga fördelar med rektangulära cafébord. Dessutom kan dessa bord också har bordsstativ som sitter på mitten och inte stör med ben förutom på kanterna av bordet.

Bordets storlek påverkar hur mycket som kan serveras på det. Om det ska serveras stora tallrikar med tillbehör är det viktigt att detta får plats. Om inte kan det känns för trångt även om de som sitter vid bordet har gott om utrymme omkring sin stol.

MED MYCKET PLATS OMKRING BORDEN

Runtom borden bör det också vara luftigt. Den som kommer som gäst till ett café vill inte sitta i knät på andra eller uppleva att de som sitter vid bordet invid är helt införstådda i det samtal som förs vid det egna bordet.

Det finns studier som har visat att gott om utrymme mellan borden leder till nöjda cafégäster. Du behöver ha ungefär en meter mellan varje bord för att gäster inte ska slå i varandra med stolar då de sätter sig ner och reser sig upp.

Räkna med detta mått då du ser över din lokal för att komma fram till hur många bord du ska beställa. Passa också ihop detta med stolar på rätt sätt. Ta reda på hur mycket plats stolarna kommer att ta för att säkra dig om att det blir tillräckligt mycket utrymme mellan varje sällskap på caféet.

Cafébord tar upp störst plats så välj rätt cafébord

LÄTT ATT STÄLLA UNDAN MÖBLER

När ett café ska användas för mer än matservering är det också smart att tänka på hur du ska kunna flytta undan bord för olika aktiviteter i lokalen. Det blir inte så praktiskt med bord som är mycket tunga.

Hopfällbara bord kan eventuellt vara en lösning då du vet att du ofta kommer att ställa borden åt sidan för att ställa ut stolar för föreläsningar och konferens. Den här typen av bord är lätt att hantera och kan också vara smart för en dynamisk lösning för utomhusserveringen.

Om möbler ska flyttas på ofta är det bra om de är enkla att stapla och stuva undan för mesta möjliga plats på golvet. Kika på om det går att ställa bord på varandra åtminstone i par för att få golvet fritt för olika evenemang.

CAFÉBORD FÖR UTOMHUSSERVERINGEN

Ett café som har en utomhusservering behöver cafébord som klarar av utomhuslivet. Laminat fungerar fint och särskilt kompakt laminat som förvisso kostar lite mer än vanligt laminat men som har styrkan som krävs för utomhusbruk.

Cafébord tar upp störst plats så välj rätt cafébord