Vad är infravärme? Infraröd värme utgör den naturliga källan till värme i naturen och finns närvarande i vår omgivning. Solen genererar en betydande mängd energi som utstrålas i olika våglängder, varav endast en liten del är synligt ljus. När solstrålarna når jordytan värmer de upp all materia, oavsett den omgivande lufttemperaturen. Detta förklarar varför det kan kännas varmt och behagligt i solen även under vintern när luften är kall.

Infravärmare fungerar på liknande sätt. Den värmer upp föremål som den träffar genom infraröda vågor, istället för att värma upp luften däremellan, vilket skiljer sig från vanliga värmeelement. Detta gör infraröd värme till en effektiv och ekonomisk metod för uppvärmning.

Det är inte bara väggarna och golven som blir varma vid användning av infravärme. Till exempel kommer även andra föremål i rummet att bli lika varma som den temperatur du har ställt in på termostaten. På så sätt är det materialet som värmer upp rummet istället för värmen från en panel, vilket leder till kostnadsbesparingar vid användning av infravärme.

Hur mycket el drar en infravärmare?

Effekten hos en infravärmare mäts i watt (W), och en kilowatt (kW) motsvarar 1000 watt. Om du använder en infravärmare med en effekt på 1 kW i en timme, kommer elförbrukningen att vara 1 kilowattimme. En normal infravärmare för hemmabruk har en effekt på 1000 W, vilket motsvarar 1 kW.

Vart kan man placera en infravärmare?

Infravärmare kan monteras antingen i taket eller på väggarna och de ger behaglig värme i alla rum. Värmen från panelerna absorberas av föremål som möbler, väggar, golv och till och med människor.

Det unika med värmepaneler är att värmen sprids runt i rummet och studsar mellan föremålen, vilket skiljer sig från luftburen värme som försvinner snabbt. För att värmen ska stanna kvar behövs det dock väggar och tak. Värmen från en värmepanel stannar länge i rummet, är mjukare och kan även bidra till bättre luftfuktighet.

Perfekta utrymmen att installera värmepaneler i inkluderar mysiga hörnor i vardagsrummet, köket, hallen och sovrummet. De kan också användas i inglasade balkonger, uteserveringar, och uterum.