Ståmatta kontor? Att vara bekväm under arbetsdagen är av största vikt för att undvika skador som kan uppstå från långvarigt sittande. Ryggsmärtor är vanliga problem som kan förebyggas genom användning av höj- och sänkbara skrivbord. Men att investera i en ståmatta kan ytterligare förbättra din komfort och minska risken för skador.

En ökad arbetskomfort har visat sig kunna leda till en ökad produktivitet, så det lönar sig att satsa på din hälsa och bekvämlighet på arbetsplatsen.

Lästips: Ståmatta utan skor?

Vad är en ståmatta för kontor?

En ståmatta är en liten, lätt och rörlig matta som främjar mikrorörelser och aktivering av musklerna för att bibehålla balansen. De är ofta utformade med en sluttande yta för att möjliggöra maximal rörelse och undvika att stå i samma position för länge. Genom att använda en ståmatta kan du motverka de trötthetsskapande effekterna av att stå stilla under en längre tid.

Finns det något vetenskapligt belägg?

Ståmattor är en effektiv lösning för att lindra ryggsmärta – särskilt när vi står upp i mer än en timme. Forskning visar att den mjuka och sluttande ytan på ståmattan kan minska smärta i nedre delen av ryggen och andra delar av kroppen. Dessutom kan användningen av ståmattor under längre perioder förbättra blodcirkulationen och blodflödet.

Andra produkter för att förbättra din ergonomi på kontoret

En tangentbordsbricka är ett utmärkt val för att säkerställa att ditt tangentbord är inställt på rätt höjd och vinkel för att minska risken för belastningsskador på handleder och armar.

För att undvika att titta ned på skärmen när du arbetar på en bärbar dator kan ett externt tangentbord och en skärmhållare vara till hjälp. Detta gör att skärmen kan höjas till en mer bekväm höjd och vinkel för ögonen.

Att använda en bärbar dator- eller bildskärmsstativ kan också bidra till en mer ergonomisk arbetsplats genom att säkerställa att din skärm är placerad på ögonhöjd så att du inte behöver luta eller anstränga dig.

Källor:  https://repository.lboro.ac.uk/articles/report/The_effect_of_COBA_anti_fatigue_floor_matting_on_worker_comfort_during_standing_work/9353444/1

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000368701000013X?via%3Dihub

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591921/