Ergonomiska kontorsstolar

Att inreda ett kontor kräver eftertanke och det viktigaste är ofta valet av skrivbord. Arbetsmiljön ska vara funktionell och dessutom ergonomisk så att arbetsställningen kan ändras flertalet gånger per dag under en lång tid.

Eftersom skrivbordet används många timmar varje dag ställer det höga krav på funktion och kvalité. Bordet bör ge gott om plats till dator, skärmar och förvaring och dessutom allt annat som behövs under en arbetsdag.

Med ergonomiska kontorsmöbler så menar man ofta ett höjbart skrivbord och en bekväm kontorsstol som ger maximala förutsättningarna till en arbetsplats som skonar din kropp och ger dig arbetsro. Ergonomiska kontorsmöbler gör stor skillnad och nu ska vi se närmre på varför det är så…

VÄXLING AV HÖJD PÅ SKRIVBORD KAN LÄGGA GRUNDEN FÖR GOD ERGONOMI

För ett arbetsbord är standardhöjden mellan 50 och 70 cm. Det är den höjd som passar de flesta. Men på marknaden finns även högre bord. Du väljer höjd på ditt skrivbord utifrån din kroppslängd och utifrån vilken typ av skrivbordsstol du har eller bestämmer dig för.

Arbetar du mycket framför en datorskärm är det viktigt för kroppen att resa sig med jämna mellanrum, gå ett varv och sträcka på sig. Då kan du välja ett skrivbord som går att höja och sänka och därmed är fullt anpassningsbart till din kroppslängd.

FÖRDELAR MED ATT ARBETA VID ETT HÖJ OCH SÄNKBART BORD

 

Med hjälp av ett ergonomiskt skrivbord ökar rörligheten i din kropp under en arbetsdag. Ju mer du växlar mellan att röra på dig, stå och sitta, desto bättre är det för hälsan. Att investera i ett höj och sänkbart skrivbord är en lösning som fungerar för alla och som kan anpassas efter personliga förutsättningar.

NÅGRA FÖRDELAR SOM OFTA NÄMNS ÄR:

  • Du kan variera skrivbordshöjden efter användare och behov. Dela bordet med andra utan problem!
  • Att arbeta stående ger en bättre hållning. Det är mer naturligt att stå än att vara stillasittande.
  • Att variera arbetsställningen minskar belastningen på axlar, nacke och rygg.
  • Det ger förbättrad blodcirkulation och kan också leda till fettförbränning då dina muskler aktiveras oftare.
  • Det kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar att jobba ståendes.
  • Du blir piggare och får mer energi i vardagen när du rör mer på dig.
  • Det ger ökad effektivitet i arbetet om du känner att du är piggare och orkar tänka även sent på eftermiddagen.

ARBETSHÖJD I SITTANDE ELLER STÅENDE STÄLLNING

Vare sig du sitter eller står ska du kunna sitta eller stå i upprätt ställning med sänkta axlar och ha överarmarna nära kroppen. Höj stolen så pass mycket att armbågarna kan vila raka på bordet oavsett om du står eller sitter i arbetet. Det blir i princip den höjd som går i linje med din midja, alltså underarms-avstånd.

När du sitter på rätt sätt får du ut mesta möjliga av dina ergonomiska kontorsmöbler. Det här är väldigt viktigt. Så pass att många arbetsplatser väljer att bjuda in en professionell ergonom som visar anställda hur möblerna ska användas på rätt sätt.

FÖRDELARNA AV EN HANDKONTROLL MED INBYGGDA MINNESFUNKTIONER

En arbetsdag är normalt 8 timmar lång och spenderar du så mycket tid vid ditt skrivbord kan det vara klokt att investera i en handkontroll med inbyggda minnesfunktioner. På dess skärm kan du se höjden på skrivbordet och kan lätt anpassa höjden till sittande eller stående ställning. Är ni flera som använder skrivbordet, är minnesfunktionen viktig och du lär dig snabbt vilken höjd som är din egen sitt- och ståhöjd. Skrivbordet höjs med en elektrisk motor genom ett enkelt tryck på en knapp och du slipper tunga lyft.

IBLAND ÄR DET BÄST MED ETT SMALT SKRIVBORD FÖR ERGONOMIN

Har du mindre utrymme kan ett smalt skrivbord vara lösningen för en ergonomisk arbetsplats som får plats. Standarddjupet på ett litet skrivbord ligger på 60 cm. Men det finns smalare bord att hitta.

Vissa fabrikat erbjuder alla skrivbordets delar separat som till exempel underreden och bordsskivor. På så sätt kan du kombinera fritt så att det passar just dig. Det är ofta väldigt positivt för att jobba på ett ergonomiskt sätt.

Ett smalt skrivbord tar inte mycket plats, men du bör tänka på svängrummet under bordsskivan så du får ordentligt med plats för benen. Man kan säga att du med ett smalt skrivbord får ett inre arbetsområde men inte ett yttre. Det kan lösas genom hyllor inom räckhåll för de saker du behöver.

SUMMERING

Summan av kardemumman är att bra kontorsmöbler och då särskilt ett väl anpassat skrivbord samt en ergonomisk kontorsstol gör skillnad. Du kan känna dig piggare, bevara din hälsa och få mycket mer gjort på jobbet om du satsar på ergonomisk kontorsinredning!