Hur väljer man rätt skärmvägg för kontoret

Vad är en skärmvägg och hur väljer du rätt? Att skärma av en arbetsplats är inget ovanligt. Det är snarare normen att inse att det finns ett behov av smarta lösningar för att blockera oljud och insyn. Med en skärmvägg kan du göra precis detta. Den finns i olika storlek och format för att hjälpa dig med en arbetsplats där fokus och kreativitet kan gå hand i hand.

Läs mer: Få ut mer av din skärmvägg både inomhus och utomhus

VAD ÄR EN SKÄRMVÄGG?

Precis som namnet antyder så är en skärmvägg en skärm som fungerar som vägg. Det kan vara en fristående golvskärm som du ställer direkt på golvet vid ett skrivbord. Det kan också vara en skärm som du fäster direkt på skrivbordet.

DET FINNS LITE OLIKA TYPER AV SKÄRMVÄGGAR:

  • Golvskärm – Det här är en högre skärm som ställs direkt på golvet. Den fungerar mot insyn såväl som ljudabsorbent.
  • Skärm på hjul – Det finns också skärmväggar på hjul. De är smidiga då det är lätt att flytta omkring på dem. Men det är förstås viktigt att kunna låsa hjulen då skärmen ska stå i ett läge permanent.
  • Anslagstavla och skärm – En mobil skrivtavla är förstås också en form av skärmvägg. Den kan användas i flera syften och passar perfekt då man behöver använda skärmen för att till exempel ta anteckningar eller visa upp en plan.
  • Skrivbordsskärm – Skrivbordskärmen kan monteras på ena sidan av bordet eller runt hela bordet. Med den här skärmen kan du fortsatt ha fritt under bordet. En skärmvägg på skrivbord ger ett luftflöde som kan vara viktigt i rum där man måste ha många arbetsplatser.
  • Bås – Det går också att bygga bås och enklare rum med skärmväggar. Det kan vara bra då det behövs utrymmen för privata möten och samtal eller för vård. Det här kan fungera med vikbar skärmvägg.

FRI SIKT ELLER NOLL INSYN MED SKÄRMVÄGG?

Om du väljer en golvskärm med plexiglas så kan den övre delen vara ett fönster. Det betyder att man kan se genom toppen till arbetsplatsen som finns bakom skärmen. I vissa fall är detta ett bra val. Ibland behöver kollegor se varandra på detta vis.

Skärmen är mest där för att dämpa ljud från telefonsamtal och knappklick. I andra lägen kanske det inte känns så bekvämt att kollegor kan se vad du pysslar med. Då är det bättre med en skärmvägg som man inte ser igenom.

Ska det vara riktigt god ljudabsorbering så är den här typen av skärmar väldigt bra val. De fångar upp surr och klick på ett mycket fint sätt. Det kan kännas lugnt och skönt att jobba bakom en sådan skärmvägg trots att det är full aktivitet på kontorslandskapet.

Idag vet vi att många upplever bättre arbetsro då de kan sitta ostört. Om du vet med dig att du föredrar att ha en egen vrå där ingen ser in är de kompakta skärmarna bättre val. De kan också vara mycket höga så att det passar för höj- och sänkbara skrivbord i upprätt läge.

HÖJBARA VÄGGSKÄRMAR KAN VARA SMIDIGA

Det finns faktiskt skärmväggar som fungerar i likhet med elektriska skrivbord som man kan höja och sänka. En skärmvägg som du kan höja steglöst är verkligen smart. Den går ju att anpassa till arbetsplatser i enlighet med behov.

Den här typen av skärm går att justera under dagens gång. Det betyder att det går att få ett privatare utrymme när det behövs och tvärtom. Om skärmen är gjord i glas kan du ändå få in ljus när den är i högsta läge.

ANVÄNDA VÄGGSKÄRMEN PÅ ETT PERSONLIGT SÄTT

När vi inreder med golvskärmar på ett kontor så blir de ju till väggar för arbetsplatser. Det betyder att de kommer att användas på ett personligt sätt på insidan där andra inte ser. Det här är viktigt att tänka på.

På många sätt och vis går det att få ut så mycket mer av en väggskärm än av en vanlig vägg bakom ett skrivbord. Då materialet är av tyg kan du till exempel enkelt använda skärmen som en anslagstavla.

Genom att hänga på beslag på skärmvägg kontor inreds med går det också att använda den för viss förvaring. Det går att hänga upp mappsystem och plats för pennor. Rumsavdelare kontor blir snyggare av kan också bidra till att det inte ser så plottrigt ut på borden då vissa saker kan hängas på skärmen.

MED TANKE PÅ OLJUD OCH HUR DET GÅR ATT DÄMPA DESSA

Något som givetvis måste stå i fokus när du ser på skärmväggar kontor ska inredas med är om det verkligen rör sig om ljuddämpande skärmar. Skärmväggar för hemmet och en ljuddämpande vägg för arbetsplats är inte samma sak.

De kan likna varandra utseendemässigt men om du ska dela av rum med tyg så är det någon form av ljuddämpande vägg du behöver om det också ska fungera mot buller. En skärm vägg bör suga upp ljuden så att det blir i stort sett tyst bakom den.

Samtidigt kommer samma rumsavdelare och skärmvägg att hindra att ljudet från den egna arbetsplatsen ohindrat tar sig till andra omkringliggande arbetsstationer. Det känns ju bra när du till exempel ska ta ett samtal och inte vill att det ska bli underhållning för hela avdelningen.

Se till att välja en ljuddämpande skärmvägg när det är viktigt att det blir så tyst som möjligt. Den kan kombineras med andra ljudabsorbenter för kontoret för att ge riktigt god effekt.

Tyget och stoppningen i skärmar för kontor verkar ljuddämpande

SKÄRMVÄGG UTOMHUS ELLER INOMHUS

En annan sak att tänka på är om du ska använda skärmvägg inomhus eller utomhus. Det finns bra val då du behöver skärmväggar utomhus. De har en stadigare konstruktion än vad som krävs av skärmväggar inomhus.

Utomhus kan det behövas avskärmningsvägg vid arbeten och liknande där man inte vill ha insyn. Det här är också något som kan bli aktuellt i en trädgård där man behöver insynsskydd eller vill använda en skärmvägg för att få vindskydd.

KOSTNADEN FÖR RUMSAVDELARE VÄGG

Hur mycket det kommer att kosta med väggskärmar beror givetvis på kvalitet och storlek. En enklare skärm rumsavdelare behöver inte bli så dyr. Men du får vad du betalar för. En skärmvägg billig och bra är inte alltid möjligt.

Däremot kan du hitta en billig skärmvägg med de egenskaper som du har behov av. Ibland blir det ju rea och så får du tänka på vad du sparar då du investerar i kvalitet. Det är ju bättre att välja kvalitetsskärmar för ett kontor där man ska flytta omkring på rumsavdelare.

Om det inte är hög kvalitet på golvskärmar och bordsskärmar så kan det ju leda till att man snart måste skaffa nya igen. Då blir det ändå dyrare än att skaffa en bättre variant från start.

SE PÅ FÄRGER OCH PASSFORM

Det är förstås väldigt viktigt att se på passform för skärmväggar. Om ni ska bygga upp rum med rumsavdelare måste de passa ihop. Det kan vara så att det går att ställa upp flera i rad eller omkring bord. Eller så passar det bättre med vikbar skärmvägg som man liksom slår in ett skrivbord med.

Det här fungerar ju inte för ett väggfast skrivbord och då kan det istället vara av intresse att se på delar som man bygger med. När varje golvskärm har samma färg och form så ser det också bra ut på ett delat kontor.

Hemma är det också viktigt att välja skärmväggar i enlighet med form och färg. Särskilt när du vill inreda med rumsavdelare för att till exempel använda ett rum både som vardagsrum och kontor. Det gäller ju att det ser snyggt ut från utsidan sett.

SUMMERING

Välj en skärmvägg med tanke på hur den ska användas. Se på möjliga modeller och glöm inte bort estetiken. Om en rumsavdelare ska blockera oljud så måste det också vara en ljuddämpande skärmvägg som skapar lugn och ro för den som sitter och jobbar bakom skärmen.

Priset är inte det som bör styra men det är klart att du kan hitta prisvärda golvskärmar som inte alls är särskilt dyra. Om du har frågor om hur du ska tänka när du väljer golvskärm kan du alltid kontakta oss här på AZ Design. Beskriv hur skärmen ska användas och vilket stöd den bör ge så hjälper vi dig att hitta rätt!