Vad bör man tänka på när man köper konferensstol

När det blir konferens är komfort mycket viktigt. Deltagare som sitter illa kommer snart att börja skruva på sig. Då är det svårt att hänga med i det som sägs. En konferensstol kan vara minst lika bekväm som en kontorsstol. Ibland går det bra att använda samma för jobb som för möten.

Här ska vi ta en titt på hur ni kan göra för att det ska bli bekvämare på konferensstolar. Det är inte bara viktigt för event när ni förväntas sitta tillsammans under längre stunder. Att ha bra konferensmöbler är att investera i allt från möten till event. Därmed är det första tipset att välja rätt stol.

 1. Välj rätt typ av konferensstol

Ska det vara en stol med rattar och spakar för inställningar? Det är ju faktiskt möjligt att investera i Herman Miller stolar om det bara ska vara några få exemplar till ett exklusivt mötesrum där ni kommer att jobba tillsammans ofta.

Annars är det förstås vanligare att satsa på stolar billigt men med kvalitet. Det går att köpa stolar för möten till ett lågt pris och ändå få komfort. För att komma fram till rätt modell bör ni beakta saker som:

 • Hur många stolar behöver ni?
 • Hur många konferensstolar får plats i lokalen?
 • Hur ofta kommer ni att använda stolarna?
 • Ska en konferensstol även användas för annat?
 • Bör stolarna ha samma design och form?

Den sista frågan får för det mesta svaret ja. Även om ni kommer att använda stolar för konferens i olika rum så är det ju inte så dumt att se på helheten. Dessutom kan det löna sig att köpa många på en gång. Det kan leda till att varje stol blir billig.

 1. Sitt mjukt men ergonomiskt

När man ska sitta länge är det inte så dumt att sitta ganska mjukt. Annars finns ju risken för träsmak av stolen. Ta en titt på en konferensstol som denna bankettstol som är stapelbar. Det är en stapelbar stol med mjukt säte som man verkligen kan sitta bekvämt på.

Ergonomiskt sittande har inte bara med själva stolen att göra. Faktum är att det är minst lika viktigt att förstå hur man sitter på rätt sätt. Det är till exempel bra att kunna sätta ner fötterna i golvet ordentligt. Konferensstolar bör ha en normalhöjd så att deltagare i eventet inte sitter och dinglar med benen.

Det här är ju också en anledning till att barstolar sällan fungerar för konferenser. Bara om ni kommer att sitta omkring ett ståbord och därmed behöver komma upp i höjd för bekvämt sittande.

 1. Välj konferensstol med hjul

Vissa konferenser kräver rörlighet. Det finns fina stolar med armstöd som dessutom har hjul. De ser lite ut som klassiska kontorsstolar men är särskilt till för mötesrummet där man kan sitta lite friare.

Om det går att rulla lite fram och tillbaka vid bordet kan det vara bra för komforten. Det bidrar till att man rör på sig mer och det är aldrig dumt. Här måste vi dock tänka på att stolar som rullar låter. Det gäller att skaffa god design som inte gnisslar.

Sedan är det förstås så att det måste finnas plats för den här typen av konferensstolar. Om man ställer in för många stolar med hjul runt ett bord där det inte går att flytta stolen nämnvärt så blir det bara en plåga.

 1. Praktiskt med stapelbara stolar

Det går inte att komma ifrån att stapelbara stolar är bekväma. En stapelbar stol innebär komfort för den som ska städa undan efter en konferens. Likaså för de som ska använda samma rum för annat. När det går att stapla stolar så får man undan många stolar på ett praktiskt sätt.

På detta vis kan ett mindre rum faktiskt husera möbler för lite större möten. När hela personalen ska vara med är det bara att plocka från de stapelbara stolarna för att få sittplatser för hela gänget. Det går snabbt och kan utföras gemensamt eller av personal som förbereder eventet.

Det kan också fungera fint med fällbara stolar. Dessa kan man stapla då de är hopvikta. Då går det att få in många på liten plats. Kanske finns det ett hörn eller ett litet förråd i samband med konferensrummet där man alltid kan förvara de fällbara konferensstolarna då de inte används.

 1. Bekvämt med stolar med armstöd

När man sitter en längre stund är det också en fördel med stolar med armstöd. Dessa kan man luta sig mot och därmed blir det plats för mer rörelse. Det kan till exempel kännas skönt att hålla en armbåge mot armstödet och få stöd för handen som man lutar huvudet mot.

Det ser också mer inbjudande ut när man använder en konferensstol med armstöd. Detta oavsett om det är en billig stol med nätt design eller om det är en direktörsstol för det lyxiga konferensrummet.

Armstöd är helt klart något att betänka. Det går ju att få nättare varianter så att man får plats med många exemplar i ett mindre rum. För mässan är det verkligen inte dumt att fundera på att använda konferensstolar med armstöd.

 1. Länka stolarna med kopplingsbeslag

När stolar ställs upp på rad i ett rum där det kommer att hållas föreläsning och möte vill ni ha ordning och reda. Det får ni med kopplingsbeslag. Dessa beslag kan på olika sätt placeras på stolarnas ben och fötter för att länka dem samman.

När konferensstolar har kopplats samman så står de kvar på samma plats. Det blir inte så lätt att gå och ta en stol till annan plats. Dessutom kommer inte folk på att på ett omedvetet sätt hasa en stol i fel riktning.

När det hela förblir ordnat så slipper man störande moment då folk hamnar fel och gör det svårt för andra att se ordentligt. Dessutom kan man på detta vis få in många fler stolar på en mindre yta.

 1. Billig stol som håller hög kvalitet

Det går att hitta stol billig och bra. Men det gäller att vara medveten om vad det är som gör att en konferensstol är billigare än en annan. Om det är okej att designen är nättare och att stolen inte har några särskilda finesser så kan det ju fungera fint.

Det är klokt att först se på de behov som finns och att sedan se på pris. Det viktigaste är ju att ni får konferensstolar som fyller sitt syfte. Sedan är det inte så dumt att satsa på kvalitet då stolarna kommer att användas flitigt.

Välj rätt material för er stapelbara konferensstol

 1. Rent och fräscht under konferensen

Ingen tycker om att sitta på en stol med fläckar som kanske till och med färgar av sig. Det här kan hända om ni väljer konferensstolar som är svåra att hålla rena. Om så är fallet är det inte dumt att satsa på överdrag till stolar.

Det går ju att tvätta stolsöverdrag så att de alltid håller sig fräscha. Sedan finns det material i sitsar och ryggstöd som är enklare att torka av. Återigen, betänk hur stolarna kommer att användas. Om de ska utsättas för aktiviteter där det lätt blir spill så är det ju extra viktigt att välja lättskötta material.

 1. Ni måste inte sitta hela tiden!

När vi pratar om konferensstolar och komfort är det viktigt att komma ihåg att man inte måste sitta hela tiden för att det är konferens. Planera era möten på ett smart sätt. Se till att det blir pauser och se om det kanske går att göra vissa saker stående.

De som är med och lyssnar på föreläsningar kommer att uppskatta om det inte blir monotont sittande. När det blir en paus kanske ni kan genomföra en aktivitet så att alla stretchar och rör på sig. Åtminstone under några minuters tid.

 1. Plats för att skriva

Var ska folk ta anteckningar? Det här måste ni tänka på då det ska vara en konferens där folk kommer att vilja skriva. Det kan vara viktigt att ställa fram bord på ett sätt som gör att alla kan sitta bekvämt. Om inte detta går får ni kanske dela ut den typ av skrivblock eller tavlor som man kan sitta med på en vanlig stol.

Glöm inte det där med att det kan bli nödvändigt med bord. Då är det också bra att använda konferensstolar som har en nätt design och som enkelt kan placeras på en eller två sidor om borden.