Vilket soffbord ska man välja? Soffbord har en hel del funktioner och kan användas till en hel del grejer. Det är där nycklarna samlas eller där fötterna sätts upp när man tittar på TV. Men det kan också fungera i det mysiga caféet som en plats där kunder placerar sina drycker. Hur som, är det viktigt att välja rätt bord utifrån material, storlek och form. Vilket vi går igenom i denna artikel.

Viktigt att tänka på när man ska välja soffbord

Material

När det är dags att välja soffbord är det bra att inte begränsa sig, det finns väldigt många olika bord som alla har olika material. Det första man kanske tänker på är trä?

Marmor, granit och natursten: Ganska dyrt, det är känsligt och kräver underhåll med jämna mellanrum, men det är mycket vackert och ger en exklusiv touch, fungerar bra i både traditionella och moderna rum.

Glas: Går aldrig ur tiden, och är enkelt att ta hand om. Det passar särskilt bra i små rum eftersom det är luftigt, men begränsa er inte. Glas fungerar till många stilar. Var dock försiktig, det är ett ömtåligt material.

Massivt trä: Ett populärt och hållbart materialval för soffbord. Vanliga träslag inkluderar ek, teak, bok, ask och björk. Ett soffbord i massivt trä ger en naturlig och rustik känsla till rummet. Om du vill ha en mer traditionell look på ditt soffbord, kan du välja mörkare träslag som mahogny eller valnöt. Du kan också välja att blanda in metall för en modernare känsla.

Läder: För att lägga till en touch av lyx och elegans, kan du välja ett soffbord med en läder- eller konstläder-överdrag. Dessa material fungerar bra i olika miljöer och är enkla att underhålla.

Form

Vilken form ska man välja soffbordet i? Soffbord kommer i många former, och som vid materialvalet spelar rummet en roll vid val av soffbord. Exempelvis hur sittmöblerna är arrangerade?

  • Ett rektangulärt eller ovalt soffbord passar bra i mindre rum.
  • Fyrkantiga eller runda soffbord är bra för sittplatser, såsom stora sektioner eller en stor soffa och en fåtölj.
  • Runda eller ovala bord är användbara om man har barn på grund av det inte har några skarpa hörn.
  • Abstrakt formade bord, som inkluderar triangulära former, lägger till ytterligare en dimension till rummets utseende och känsla och passar bra med soffor i vanlig storlek eller modulsoffor.

Storlek

När du väljer ett soffbord är det viktigt att tänka på proportionerna i rummet och hur det kommer att passa ihop med din soffa eller sektion.

För att säkerställa att du sitter bekvämt i rummet, ska ett soffbord ha samma höjd som sittkuddarna på din soffa. Om du är osäker på bredden, välj ett bord som inte är mer än två tredjedelar av din soffas totala längd.

Tänk också på att lämna tillräckligt med benutrymme runt bordet. Ett avstånd på omkring 50 cm mellan bordet och soffan är att föredra.