Fritösen är en nödvändig köksmaskin i många restaurangkök. Man kan använda den för att tillaga så många olika saker, allt från pommes frites, till kycklingvingar och munkar. Men med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för din restaurang.

För att göra ditt val enklare, ska vi dyka ner i de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till och ge dig tips på hur du hittar den perfekta fritösen för din restaurang.

Lästips: Vad kan man fritera i en fritös?

Storlek och kapacitet

Fritöser finns och kommer i alla möjliga storlekar, från små till stora fristående modeller. Storleken du behöver beror på hur många gäster du serverar per dag och hur mycket mat du vill tillaga på en gång. En mindre fritös på 2–3 liter passar bra för mindre kök eller kaféer, medan en större på 8–10 liter kan vara nödvändig för restauranger med hög volym.

Kapaciteten mäts i liter och anger hur mycket mat du kan tillaga i fritösen på en gång.  Enligt Wasserstrom är det viktigt att överväga ”mängden mat du behöver fritera dagligen” när du väljer en kommersiell fritös.

Effekt

Effekten på en fritös mäts i watt. Ju högre effekt, desto snabbare värms oljan upp och desto snabbare tillagas maten. En effekt på 1500–7000 watt är vanlig för restaurangfritöser, men du kan hitta modeller med både lägre och högre effekt.

Funktioner

Vissa fritöser har extra funktioner som kan vara praktiska för dig och din restaurang. Exempelvis kan en timer hjälpa dig att undvika att bränna maten. Funktioner som temperaturkontroll ger dig exakt kontroll över tillagningen och en automatisk avstängningsfunktion förhindrar olyckor.

Pris

Fritöser kan kosta allt från några hundra kronor till flera tusen kronor. Prisen beror på storlek, kapacitet, effekt och funktioner. Sätt en budget baserat på dina behov och prioritera de funktioner som är viktigast för dig.

Tips för att välja rätt fritös

  • Tänk på dina behov: Vilken typ av mat lagar du oftast? Hur många portioner serverar du per dag? Hur mycket mat vill du tillaga på en gång?
  • Sätt en budget: Hur mycket pengar är du beredd att spendera på en fritös?
  • Läs recensioner: Läs recensioner av olika fritöser online eller i matlagningstidningar.
  • Prova fritösen: Om det är möjligt, prova fritösen innan du köper den. Detta gör att du kan se till att den är lätt att använda och att den lagar maten som du vill ha den.

Oavsett vilken fritös du väljer är det viktigt att du använder den på rätt sätt

  • Läs alltid bruksanvisningen noggrant och följ säkerhetsinstruktionerna.
  • Rengör fritösen regelbundet för att förhindra att den blir fet och smutsig.
  • Använd rätt typ av olja och byt ut den regelbundet.
  • Var försiktig när du hanterar varm olja. Fritering kan vara en riskabel matlagningsmetod om den inte görs på rätt sätt. Se mer information på USDA:s webbplats här.

Med rätt fritös kan du enkelt laga utsökt och krispig friterad mat som dina kunder kommer att älska.