När det gäller att välja material till bordsskivor för restauranger är det viktigt att balansera både estetik och hållbarhet för att skapa en välkomnande och långvarig miljö för gästerna. De mest rekommenderade materialen tar hänsyn till både utseendet och hållbarheten.

Bordsskivor i massivt trä

Det finns många olika träslag att välja mellan när det gäller restaurangbord. Varje träslag har sina egna unika utseende och egenskaper. Vissa träslag är mer hållbara mot repor, fläckar och värme än andra.

Restaurangbord är oftast i centrum för uppmärksamheten i en restaurang. Därför är det vanligt att leta efter bord till restaurangen som är till största delen tillverkade av trä. Träsor­ter som valnöt och bok är vanliga val för massiva bordsskivor eftersom de är extra hållbara mot slitage och håller längre.

Läs även: Vilka träslag passar ihop?

Fördelar med massivt trä

Klassiskt estetiskt: Massivt trä ger en känsla av prestige till din plats. Dess naturliga skönhet passar väl in i olika inredningsstilar och kompletterar olika typer av miljöer.

Naturligt: Massivt trä är ett rent naturmaterial och inte tillverkat av bearbetade kemikalier som faner eller laminat. Varje del är unik och har sin egen karaktär, vilket skapar ett unikt utseende.

Mångsidighet: Det finns olika träslag och ytbehandlingsalternativ för massivt trä, vilket ger möjlighet att skapa en skräddarsydd finish som matchar din specifika inredning.

Ökat värde: Möbler gjorda av massivt trä behåller sitt värde bättre över tid jämfört med faner.

Återställningsmöjlighet: Om massivt trä blir skadat, repat eller slitet kan det fixas eller återställas genom målning eller ytbehandling. Detta är inte möjligt med faner.

Laminat bordsskivor

Laminat är ett utmärkt val för bordsskivor om du vill spara pengar och ha fler anpassningsmöjligheter för ditt bord. Det är tillverkat av syntetiska material som bildar ett tunt lager som kan efterlikna utseendet av trä, marmor, sten eller ens en enhetlig färg.

Laminat är konstruerat för att vara reptåligt och tåla värme, vilket gör det perfekt för användning i livsmedelsbranschen där bord ofta är föremål för repor och där varma föremål placeras.

Skillnaden mellan laminat och melamin är bra att känna till. Laminat är av högre kvalitet och består av syntetiska material som skyddas av ett tunt lager som kan anpassas till olika ytor, till exempel trä eller andra mönster. Det är också mer passande för kommersiellt bruk.

Fördelar med laminat

Kostnadseffektivt: Laminat är oftast billigare än andra materialalternativ.

Lätt att hålla rent: Laminatbordsskivor är enkla att rengöra och ta hand om. De absorberar mindre vätska än massivt trä, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot fläckar och mer hygieniska.

Hållbarhet: Laminat är extremt tåligt, vilket gör det till ett utmärkt val för restaurangmiljöer där det kan utsättas för mycket slitage.

Lågt underhåll: Laminat behöver minimalt underhåll och kräver inte speciella rengöringsprodukter eller polering.

Anpassningsbart: Det yttersta lagret på laminatskivan kan designas för att se ut precis som du vill. Det innebär att det kan anpassas till olika dekorativa stilar och ge möjligheter till kreativitet utan begränsningar.