Vi får ofta frågan från våra kunder: Vad är skillnaden mellan en bordsskiva som är i laminat jämfört med melamin. Som alla vet är prisskillnaden mellan dessa relativt stor.

Här är svaret:

En bordsskiva i materialet melamin består enbart av ett dekorpapper som i sin tur är impregnerat med en lackad yta samt aluminiumpartiklar för extra skydd mot slitage.

Medans en bordsskiva i laminat tillverkas av flera så kallade kraftpapper under dekorpapper. Dessa hjälper till att skydda mot värme och slitage. Ovanpå mönsterpappret läggs sedan ett transparentpapper som i sin tur är impregnerat med en lackad yta samt aluminiumpartiklar för extra skydd mot slitage.

Kontentan är att laminat klarar mer slitage samt har en tåligare yta för att motstå högre temperaturer upp till 200 grader C. Laminaten tål i princip alla de rengöringsmedel som finns på marknaden.
Bordsskiva i laminat, se bild nedan:

Bordsskiva-i-laminat

Laminat- och melaminbordsskivor är två vanliga materialval för bordsytor, men de har olika egenskaper och användningsområden. Här är en beskrivning av skillnaderna mellan laminat- och melaminbordsskivor:

Vad är laminat? – Laminatbordsskivor:

  • Laminatbordsskivor består av flera lager papper eller textilier som impregneras med hartser och pressas ihop under högt tryck och värme. Ytan täcks sedan med ett tunt lager av melaminharts eller akryl för att ge extra styrka och motståndskraft mot repor och fläckar.
  • Laminatbordsskivor är starka, tåliga och motståndskraftiga mot repor, fläckar och värme. De är också lätta att rengöra och underhålla.
  • Laminatbordsskivor finns i många olika färger, mönster och texturer, inklusive trä- och stenliknande ytor, och kan anpassas till olika stilar och interiörer.
  • Laminatbordsskivor är vanligtvis dyrare än melaminbordsskivor på grund av de högre produktionskostnaderna.

vad är melamin? – Melaminbordsskivor:

  • Melaminbordsskivor är tillverkade av en tunn MDF-skiva (Medium Density Fiberboard) eller spånskiva som täcks med en tunn pappers- eller vinylbeläggning som är impregnerad med melaminharts.
  • Melaminbordsskivor är lätta, prisvärda och lättillgängliga. De är också motståndskraftiga mot fläckar och lätta att rengöra.
  • Melaminbordsskivor finns i begränsade färger och mönster, vanligtvis i enkla enfärgade ytor eller enkla trä- eller stenliknande ytor.
  • Melaminbordsskivor är vanligtvis billigare än laminatbordsskivor på grund av deras enklare konstruktion.