Köket är hjärtat av hemmet, men det är också en plats där energiförbrukningen kan vara hög. Att förstå hur mycket el olika köksapparater drar och vilka enkla åtgärder du kan vidta för att minska förbrukningen kan göra en betydande skillnad för både din plånbok och miljön. Enligt en artikel på Råd & Rön, är det möjligt att spara pengar genom att byta upp sig på produkter av högre kvalitet.

Läs också: Hur fungerar en elspis och vilka fördelar erbjuder olika typer av hällar?

Vilka typer av spisar drar mest el i köket per år?

När det kommer till eldrift i köket är det vitvarorna som är ”stjärnorna”. Spisen, ugnen, kylskåpet och frysen är de verkliga energislukarna. Här är några ungefärliga siffror vid 8 timmars användning per vecka för att sätta det i perspektiv:

  • En traditionell spis med gjutjärnsplattor drar ungefär 600 kWh per år
  • En keramisk häll är snålare och förbrukar cirka 500 kWh per år.
  • En induktionshäll tar det ett steg längre med endast 400 kWh per år.

Det finns dock några riktlinjer att tänka på för att välja en spis som kommer att använda mindre energi:

  1. Kontrollera effekten på spisen och varje enskild brännare. Lägre effekter innebär lägre energiförbrukning, men det är en kompromiss: det innebär också mindre uppvärmningskraft.
  2. Välj en varmluftsugn. Denna funktion kan kosta mer, men en varmluftsugn kan laga rätter snabbare och vid lägre temperaturer.
  3. Välj en induktionshäll. Detta lägger till ännu mer på köpkostnaden för en spis, men en induktionshäll sparar energi genom att använda elektromagnetisk energi för att generera värme.
  4. Välj en självrengörande ugn. Dessa ugnar kräver extra isolering på grund av den höga värmen från den självrengörande cykeln, vilket gör dem mer effektiva överlag.

Förstå energianvändningen och räkna ut kWh per år

Elspisar och ugnar kan använda en betydande mängd energi, och deras effektanvändning varierar beroende på storlek och typ.

Nu, ska vi räkna ut den årliga elförbrukningen. Gör så här:

  1. Identifiera den exakta Watt effekten av din spis eller ugn.
  2. Bestäm hur många timmar den är i drift varje år.
  3. Multiplicera effekten med de årliga driftstimmar för att få den totala elförbrukningen i wattimmar (Wh) under ett år och dividera sedan med 1000 för att få fram kWh.

Energimärkning och gröna val

Vid köp av nya vitvaror, som spisar och ugnar, är det viktigt att titta på energimärkningen. Den nya skalan, som infördes i EU i mars 2021, går från A till G, där A är mest energieffektivt och G minst energieffektivt. Att välja energieffektiva vitvaror kan spara pengar, minska din miljöpåverkan och ge dig en bekvämare vardag. Läs mer om energimärkningen på EU:s webbplats om energimärkning.

Relaterade produkter

Vakuummaskin Mycra

CiBO+ Turbougn
CIBO+

101 753 kr

Urnbryggare B5, 2 kannor