Att placera vägglampor handlar inte bara om att skapa ljus i rummet, utan även om att införliva en touch av din personliga stil. Dessa lampor kommer i olika utformningar, färger och material, vilket betonar vikten av att välja en som harmoniserar med rummets färgskala och inredning.

Läs även: Hur långt ner ska en lampa hänga?

Rätt storlek och placering för rätt atmosfär

En nyckelfaktor för att bestämma var vägglamporna bör placeras är att ha en tydlig idé om var du tänker sätta dem. Detta underlättar för att bestämma lampornas storlek. Vägglampor passar inte bara inomhus utan fungerar även utmärkt utomhus.

När du väljer placering för vägglamporna är det fördelaktigt att mäta längden och höjden på väggen där du planerar att montera dem. I mörkare utrymmen är det mer lämpligt med högre wattal, medan lägre wattal passar bättre på platser där belysningen är mer dekorativ än funktionell.

Optimal höjd för vägglampor

Enligt Homes & Gardens kan vägglampor placeras på en mängd olika ställen i vardagsrummet för att skapa både funktionell och stämningsfull belysning.

Att hitta den optimala höjden för vägglampor är inte enkelt och beror på flera variabler. En tumregel att följa är att placera lampan så att mitten befinner sig ungefär 150–170 cm ovanför golvet. Målet är att skapa en nivå där de flesta i rummet kan dra nytta av ljuset från sina normala positioner utan att bländas av lampan.

För rum där flera personer sitter, såsom i en matsal, är det fördelaktigt att undvika att ljuskällan syns för att undvika bländning. Den ”korrekta” höjden för vägglampor varierar beroende på stil, takhöjd och individuell längd.

Anpassa vägglampornas placering efter rummet

Detta är dock bara en riktlinje. Om rummet har högre tak eller om du placerar lamporna i ett badrum eller sovrum kan det vara nödvändigt att justera höjden. Till exempel används vägglampor ofta för att belysa badrumsspeglar (tänk på IP klassen för fuktskydd). För att uppnå bästa resultat bör två lampor placeras på var sida om spegeln, något under ögonhöjd för att undvika bländning. För vägglampor ovanför sängen rekommenderas det att placera dem vid axelhöjd för enkel åtkomst från sängen.