Att välja rätt kylskåp är en investering för ditt hem, din livsstil eller din verksamhet om du driver en restaurang, café och liknande.

När du ska köpa ett kylskåp finns det flera viktiga faktorer att tänka på för att välja rätt modell som passar dina behov och preferenser.

Se vårt utbud på köksmaskiner.

Här är några saker att överväga för att välja rätt kylskåp

Storlek och utrymme: Bedöm ditt behov av förvaringsutrymme för mat och dryck. Välj en storlek som passar kökets utrymme. Tänk också på om du behöver extra förvaring för frysvaror och om det behövs en kombinerad kyl-frys eller separata enheter.

Energiförbrukning: Se till att välja en energieffektiv modell genom att titta på energiklassificeringen. Modeller med A++ eller A+++ klassificeringar är vanligtvis mest effektiva och kan hjälpa dig att spara pengar på lång sikt.

Funktioner och bekvämlighet: Överväg vilka funktioner som är viktiga för dig. Det kan vara allt från is- och vattendispenser, justerbara hyllor och lådor, LED-belysning, automatisk avfrostning, snabbkylning eller frysfunktioner. Tänk på vilka funktioner som passar dina matlagning och förvaringsbehov bäst.

Design: Välj en design som kompletterar ditt köks inredning och stil. Det finns olika finish att välja mellan, inklusive rostfritt stål, svart, vitt eller andra färger. Fundera på om du föredrar en traditionell toppmonterad modell eller en sida vid sida.

Underhåll och rengöring: Ta hänsyn till hur lätt kylskåpet är att underhålla och rengöra. Enkla rengöringsfunktioner som avtagbara hyllor och fack, frostfria system och enkel tillgång till filter kan göra underhållet mycket enklare.

Budget: Sätt en budget och jämför olika modeller utifrån dess funktioner och pris. Kom ihåg att även om det kan vara lockande att välja den billigaste modellen kan en mer energieffektiv modell i det långa loppet spara pengar på din elkostnad.

Material och konstruktion i ett kylskåp

En modern kylmöbel är i grunden uppbyggd av samma komponenter som för tio år sedan. Den använder en kompressorpump för att cirkulera ett kylmedium i ett slutet system.

Under denna process genomgår kylmediet olika aggregationstillstånd, från flytande till gasform, vilket resulterar i värmeväxlingar.

Det vanligaste kylmediet i moderna kylskåp är Isobutan. Skåpet består huvudsakligen av metall, där stål oftast utgör den största delen och aluminium är den näst vanligaste metallen.

För att förhindra att kylan försvinner isoleras kylskåpet noga, vanligtvis med plasten polyuretan, som ibland blandas med mineralull. Dessutom används en s.k. blåsgas i väggarna för att förbättra isoleringen ytterligare.

Lästips: Så blir du av med dålig lukt från kylskåpet