Små restaurangbord är bra då dessa är flexibla och kan anpassas efter antalet gäster

Vilka restaurangbord ska du välja och hur ska de placeras i lokalen? Här följer några tips för val och placering av restaurangbord.

Hur ska gästerna sitta i restaurangen. Du behöver se på bekväma restaurangstolar men givetvis också på restaurangbord som fyller rätt funktion. Beroende på hur din verksamhet ser ut kan du ha behov av en viss typ av bord. Låt oss se på några smarta tips för val och placering som kan vara bra att ta del av innan du beställer dina restaurangmöbler.

Läs mer: Hur välja matbord?

RESTAURANGBORD MED GOTT OM PLATS

Det är viktigt att betänka vad som får plats på bordet. Om en gäst upplever att det är svårt att inte börja stapla saker på varandra finns det inte tillräckligt med plats. Det kan vara positivt med runda bord som ger gott om utrymme mot mitten av bordet framför varje sittplats.

Det här är ju också den typ av bord som gör det lättare att få mer utrymme mellan varje person som sitter runt bordet. Det finns inga kanter som stör och under bordet sitter stativet på mitten. Det innebär att de som sitter vid bordet upplever att de har gott om plats också för ben och fötter under bordet.

UTRYMME MELLAN BORDEN

När du planerar placering av restaurangbord ska du alltid tänka på det utrymme som kommer att finnas mellan borden. Det är lätt att tro att det går att få in ett visst antal bord i enlighet med golvyta och bordens storlek. Men missa inte att det som ser bra ut på pappret kanske inte känns lika bra i verkligheten.

Det är klart att du vill ha många sittplatser så att du kan få in fler gäster och sälja mer mat. Men det här ska inte ske på bekostnad av gästernas komfort. Ett bra mått att räkna med är 60 cm mellan hörnen på borden. Då bör det inte vara för svårt att gå mellan borden även då gäster sitter vid dem.

Tänk alltid på hur det kommer att kännas när stolar dras ut och hur mycket plats det då finns mellan borden. Det får inte bli för svårt för gäster och servitörer att gå mellan borden utan att röra vid andra gäster.

DET ÄR VIKTIGT MED STABILA RESTAURANGBORD

Vingliga bord är verkligen inte trevligt och något du ska undvika. Här handlar det om att se på bordsstativ för att kunna anpassa bordet till golvet. När golvet inte är jämnt kan du justera bordet så att det står stadigt.

Stilren design är ofta ett tecken om att bordet kommer att vara stadigt och tryggt att använda. Dessutom kan material få betydelse. Ett bord som är gjort av metall och trä kan upplevas som stabilare än det som är av plast. Men idag finns det förstås plastbord med utmärkt design som står stadigt och som är enkla att hantera.

TÄNK PÅ SAKER SOM:

 • Hur många ska sitta vid bordet och på vilket sätt?
 • Hur mycket mat och tillbehör ska du kunna lasta på bordet?
 • Hur ser det ut under bordet, kommer folk att komma åt bordsstativet med ben eller inte?

MATCHA BORD OCH STOLAR I LOKALEN

När du väljer restaurangbord är det förstås också viktigt att matcha dessa med stolar. Det här bör du tänka på redan då du planerar hur många bord du ska ha i lokalen. Stolarna tar ju också plats. Det finns större karmstolar med armstöd och enklare varianter.

Utöver storleken på stolar och deras passform till bordens design är det viktigt att tänka på material och färger. Inte så att borden måste ha samma färg som stolarna. Men det kan vara klokt att se till att det finns detaljer eller åtminstone formspråk som stämmer överens.

Om du har hittat bord som passar perfekt kan du alltid rådgöra med oss vad gäller stolarna. Vi kan ge dig förslag på bra val i enlighet med behov som rör:

 • Bekvämlighet
 • Hållbarhet
 • Design
 • Storlek
 • Material

NÄR RESTAURANGBORD SKA FLYTTAS OMKRING

Ett dynamiskt café kan behöva restaurangbord som är enkla att flytta på. Kanske kan det fungera med fällbara bord som är bekväma och snygga. Dessa kan användas då det tillfälligt behövs fler bord eller för att inreda en uteplats som används på ett sporadiskt sätt.

Fällbara bord är också bra att ha då en restaurang även fungerar som catering och behöver bord som kan komma med på event. Idag kan den här typen av restaurangbord hålla mycket hög kvalitet. Med snygga bordsdukar kan de absolut se eleganta och inbjudande ut.

Restaurangbord i en högre höjd för barstolar

BORD SOM MAN KAN STÅ VID

Det finns förstås också mindre bord som man kan stå vid. En restaurang som inriktar sig på snabba måltider och dryck kan ha stor nytta av den här typen av bord. Då det rör sig om en lokal som erbjuder snabba måltider såväl som lite längre kan det vara klokt att ha ståbord i den del av lokalen som är närmst ingång och utgång.

I och med att ståbord används på ett flitigare sätt och därmed genererar mer rörelse och gångtrafik är det bra att undvika att blanda med andra typer av restaurangbord. Du kan förstås också placera ståborden lite tätare då de är utan stolar.

När ståbord används som barbord är det viktigt att planera in utrymme för stolar som placeras runt borden. Men ett tips är att inte överdriva med barstolar omkring den här typen av bord. Många tycker om att stå upp vid ett barbord. Detta även då det finns de som sitter vid det.

GOTT OM RUM VID BORDET

Tänk alltid på att gäster tycker om att ha gott om plats runt ett restaurangbord. Det går att ge en rymligare känsla på flera vis.

BETÄNK ATT DU KAN:

 • Använda klädhängare och någon form av garderob för att undvika att det blir för mycket jackor och ytterplagg omkring bordet. Det här blir särskilt viktigt under vintertid.
 • Dra ner på antal stolar runt bordet för att begränsa hur många som sitter vid det.
 • Planera särskilda delar av restaurangen med mer plats för gäster med barnvagnar som ställs upp alldeles vid bordet.
 • Välja ett mindre bord om det inte finns behov av att ställa upp många rätter på det samtidigt. Det här beror helt och hållet på vad som serveras på restaurangen.

DET SKA VARA LÄTT ATT HÅLLA RENT

Oavsett vilken typ av bord du väljer ska det vara enkelt att hålla det rent. Ett tips kan vara att undvika bordsskivor som har design med mönster. Om mönstret är gjord med någon form av etsning kan detta lämna plats för smuts som fastnar och är svår att få bort.

Utöver detta är det en fördel med restaurangbord som är gjorda av material som är enkla att hålla rena med vanliga rengöringsmedel och rengöringsmetoder. Det ska inte kännas som omöjligt att få restaurangen fräsch igen.

Tänk också på hur bordets underrede ser ut. Om det ger gott om plats för ben och fötter är det ju också enklare att komma åt för att städa. Det kan innebära att personalen i restaurangen städar bättre varpå det blir trevligare miljö vid och omkring borden.

BORD MED SOFFOR FÖR MYSIGARE STÄMNING

Det kan också vara smart att välja ett arrangemang med restaurangbord som kantas av restaurangsoffor. Det här skapar mindre rum i rummet och gör det särskilt trevligt för sällskap att sitta tillsammans och äta.

ETT SISTA VIKTIGT TIPS

När du inreder din restaurang ska du tänka praktiskt. Utöver att du mäter upp och väljer bästa restauranginredningen bör du sätta dig ner och känna efter. Sitt i varje säte och se dig omkring. Hur känns det, vad fattas? Det här är ett enkelt sätt att ta reda på om du kanske borde plocka bort någon stol eller ställa in ett till bord.

När du har gjort detta kan du upptäcka saker som gäster hade klagat på och rätta till detta innan du står där och behöver förklara för en irriterad kund…