Ett vitt skrivbord med vev är mer miljövänligt än elektriska skrivbord

Ett skrivbord med vev kan vara ett mycket bra val men läs dessa fördelar och nackdelar med skrivbord med vev innan du köper ett!

Ska du satsa på ett skrivbord med vev för din arbetsplats? Precis som att du noggrant väljer ut en kontorsstol bör du vara väl medveten om skillnader mellan olika höj- och sänkbara skrivbord. Det finns flera olika typer av skrivbord som går att höja och sänka.

Vi kan säga att de två huvudkategorierna är elektriska skrivbord och manuella. De manuella fungerar med vev och är inte beroende av motor och ström. Det finns både fördelar och nackdelar med denna konstruktion. Innan du beställer ett skrivbord med vev bör du vara väl medveten om detta. Så låt oss börja med att kika på fördelarna…

FÖRDELAR MED SKRIVBORD MED VEV

Fördelarna med skrivbord med vev är många. Om vi förutsätter att du väljer en modell med god kvalitet kan bordet ge dig ett perfekt stöd. Om följande punkter känns viktiga för dig kan det mycket väl vara så att du blir riktigt nöjd med skrivbordet som du vevar upp och ner.

DU RÖR MER PÅ DIG

Det krävs lite mer för att veva upp en bordsskiva. Du får kanske ställa dig upp eller så måste du vända dig i sidled och jobba med veven. Inte så att det ska vara tungt. Moderna skrivbord med vev är lätta att hantera.

Men det blir förstås mer rörelse än då du trycker på en knapp. På grund av detta får du ut mer av att växla mellan sittande och stående. Du bränner fler kalorier och ser till att blodet cirkulerar lite bättre under arbetsdagen.

DU KAN FÅ ETT LÄGRE PRIS

Det här är inte alltid sant men visst kan det vara så att du får ett manuellt skrivbord till ett mycket lägre pris än det som har en motor. Detta särskilt om du jämför med de bästa höj- och sänkbara skrivborden med dubbla motorer och särskilda finesser.

Om du ändå bara är ute efter själva höj- och sänk-tekniken och inte bryr dig så mycket om förprogrammerade höjder och liknande behöver du ju inte betala mer för det. Det kan vara praktiskt och något som gör att bordet som går att höja och sänka får plats i budgeten för kontorsmöbler.

SKRIVBORDET ÄR ENKELT ATT ANVÄNDA

Du behöver inte läsa en manual för att förstå hur du höjer bordsskivan med vev. Det här är enkel teknik som fungerar på ett intuitivt sätt. Om du dessutom inte behöver montera bordet är det ju superenkelt att komma igång med det.

Allt du behöver göra är att veva på veven åt det håll du vill. Skivan rör sig upp och ned och det är inte tungt. Det är förstås viktigt med god kvalitet för att veven ska förbli enkel att använda. Om du väljer ett billigt skrivbord med delar som lätt kan lossna vid vanlig användning kanske du inte ser stor nytta av det under mer än något års tid. Det är viktigt att komma ihåg.

JUSTERINGEN ÄR STEGLÖS

Med veven kan du hitta den perfekta höjden varje gång. Det ger dig många val. Du kan:

  • Veva ner till perfekt sitthöjd. Det här är ju ett plus om du ha en kontorsstol som du sitter lite högre med.
  • Välja att sitta med bordet lite högre om du jobbar på laptop och bara ska läsa på skärmen. Det hjälper dig att rätta upp rygg och nacke för att undvika den böjda positionen.
  • Stå upp precis i den position som du har behov av. Du kan rätta till armbågar så att du står och jobbar på ett ergonomiskt sätt.
  • Dela bordet med andra och säkra att varje person kan få till rätt höjd för olika typer av arbetspositioner.

VIKTEN PÅ BORDET KAN VARA LÄGRE ÄN ELEKTRISKT SKRIVBORD

Ibland är motorerna som finns i elektriska skrivbord tunga. Det kan då vara svårt att flytta på bordet. Ett skrivbord med vev bör inte vara särskilt tungt. Det innebär att du kan flytta det mellan olika positioner i rummet såväl som till andra rum utan att det blir för svårt.

På en dynamisk arbetsplats är det här ett stort plus. Det kan ju komma besökare som behöver en bekväm arbetsplats eller så uppstår det behov av att skapa nya arbetsgrupper för särskilda projekt. Att enkelt kunna flytta om på bord som ger det fina stödet med stående arbetsposition är verkligen en stor fördel.

DU SLIPPER TÄNKA PÅ KONTAKT-UTTAG

Det här hänger ihop med föregående fördel. Låt oss säga att ni ska bygga ett kontorslandskap med skärmvägg mellan varje arbetsplats. Här är det inte alltid så lätt att komma fram till hur kablar ska dras. Även om ni har bra lösningar för kabelhantering kan det hela bli aningen begränsat.

Med borden som vevas upp med vev finns det ingen anledning till att fundera på var uttagen finns. Det går att möblera med bordet på ett fritt sätt. Det här kan du inte få på samma vis med det elektriska skrivbordet.

En vev till ett skrivbord som gör det väldigt enkelt att justera skrivbordshöjden

NACKDELAR MED SKRIVBORD MED VEV

Det finns förstås några nackdelar med skrivbord med vev som du ska betänka innan du väljer. Här är några av de främsta.

DET TAR LÄNGRE TID ATT JUSTERA

Det tar längre tid att veva bordsskivan till rätt position. Det kan man inte komma undan. Du kan inte trycka på en knapp och göra något annat medan bordet hittar rätt position automatiskt. Du måste veva tills det hela är klart.

Det här är ju något som vissa ser som en fördel. Men om du känner att bordet ska sköta hissningen på egen hand kan det vara en nackdel. Tänk på det innan du väljer!

DU KANSKE FÖRBLIR SITTANDE

I och med att du kanske tycker att det är för komplicerat att veva för hand så finns risken för att du förblir sittande. Det här kan vara en nackdel. För om du använder skrivbordet som kan höjas som ett vanligt fast skrivbord är det ju onödigt att betala för mekanismen.

Fast det är klart. Du kanske tänker dig att bordet för det mesta kommer att användas för sittande läge och att det bara är ett plus att det går att höja om behovet skulle uppstå. I det här läget kan ju möjligheten bara ses som ett plus.

VEVEN KAN SLITAS UT

Här gäller det att se på kvalitet. Om veven är svag finns det risk för att den böjs med tiden. Detta är särskilt sant när du använder ett höj- och sänkbart skrivbord hemma eller på en plats där det finns barn som kan leka med veven.

Är konstruktionen god bör det fungera väl. Men billiga skrivbord med vev kan ibland börja strula lite efter några års tid. Det kan till exempel bli svårare att skjuta in veven under bordet om den har böjts till.

SVÅRARE ATT DELA SKRIVBORDET MED ANDRA

När det tar längre tid att veva upp och ner kan det leda till att du inte tycker att det är lika självklart att låta andra använda bordet. Då du har det i en perfekt position och inte kan hitta tillbaka med ett knapptryck kan det kännas svårare att dela bordet.

Det här ska du tänka på när du vet att ett höj- och sänkbart skrivbord ska vara till för fler. Om ni har olika längd kan det verkligen bli lite mer pyssel med positioner. Det här är inte en anledning till att rata skrivbordet med vev men definitivt något att vara medveten om.

SUMMERING

Ska du välja skrivbord med vev? Om du inte har något emot att jobba lite mer för att ändra bordets position kan det vara en god idé. Dessutom får du ju ett lättare bord som du kan flytta omkring med utan att det blir så jobbigt. Och du slipper fundera på var det finns uttag för ström tack vare den manuella vev-mekanismen.