Är alla lampor dimbara? När det kommer till LED belysning är det vanligt att man funderar på om den går att dimma. Svaret är kort och gott: Ja, LED belysning går att dimma! Men riktigt så enkelt är det inte, det finns några viktiga faktorer att ha i åtanke.

Först och främst bör du alltid dubbelkolla om din lampa är dimbar. Inte alla LED lampor, glödlampor, halogen eller lågenergilampor har dimningsfunktion. Därför är bra om man är säker på att lampan man köper är dimbar. Det är ganska enkelt att se eftersom det alltid kommer att tydligt anges om den är lämplig för LED ljuskällor och om den är kompatibel med dimning.

Läs mer: Varför flimrar lampor?

Hur vet man vilka lampor som är dimbara?

Vi har redan konstaterat att inte alla lampor är konstruerade för att kunna reglera ljusstyrkan med hjälp av en dimmer. Medan halogenlampor oftast kan dimras, gäller inte detta för alla LED- och energisparlampor. För att ta reda på om en lampa är dimbar eller inte, är det en bra idé att titta på förpackningen där du kan hitta symbolen som indikerar om den är dimbar eller ej. Om du ser den symbolen, som vi visar här, kan du vara säker på att lampan går att dimma. Detta kan vara en användbar ledtråd när du väljer rätt belysning för dina behov.

Dimbar lampa ska ha detta tecken

dimbara lampor ska ha detta tecken

Vad kan man göra med en dimbar lampa?

Genom att använda en dimmer kan du enkelt skapa önskad atmosfär och samtidigt spara energi. Om du inte har behov av att justera ljusstyrkan för att skapa en mer avslappnad belysning, kan ett alternativ vara att välja en lampa med låg ljusstyrka från början.

Med en dimmer kan du enkelt anpassa ljusstyrkan efter dina önskemål, oavsett om det handlar om att skapa en mysig stämning eller att öka ljusstyrkan för aktiviteter som städning. Energimyndighetens Testlab har genomfört tester på dimbara LED lampor för att mäta deras elförbrukning och hur de presterar när de dimras.

Enligt Energimyndighetens tester kan energiförbrukningen minskas med upp till 80 procent genom att dimma ljuset till sin lägsta nivå jämfört med maximal ljusstyrka. Det är viktigt att notera att testet inte inkluderade mätning av dimmerns egen energiförbrukning.