Hur välja matbord? Som de flesta av oss, köper du sannolikt inte ett nytt matbord särskilt ofta, vanligtvis håller det mellan fem och tio år ännu längre om du underhåller bordet korrekt. Därför är det viktigt att ta sig tid när man väljer matbord. För att hjälpa dig i ditt beslut, har vi samlat enkla tips i denna köpguide för matbord. Med hjälp av dessa tips blir det lättare att hitta det bord som bäst passar ditt hem, din livsstil och din personliga smak – en design som du kommer att älska under många år framöver.

Tips på hur du ska välja matbord

Börja med att mäta – Undvik att bli för kär i en design som kräver att du anpassar hela rummet för att få plats med bordet. Det är viktigt att mäta den avsedda ytan och skapa en passande yta för matbordet istället. Dra bort 80–100 cm från längden och bredden på ytan för att se till att bordet har tillräckligt med utrymme runt omkring för en bekväm matplatsmiljö. Om ditt rum är litet eller har flera användningsområden kan ett flexibelt designalternativ som ett bord som kan omvandlas till soffbord eller konsolbord vara en lösning.

Matbordets form – En viktig faktor att tänka på vid valet av matbordsform är rummets form. Fyrkantiga och runda bordsskivor fungerar bra i kvadratiska rum, medan rektangulära och ovala bord passar bättre i rektangulära utrymmen. Om man väljer fel form kan det påverka balansen och harmonin i rummet.

Det är viktigt att tänka på hur matbordet kommer att användas – Om det kommer att användas för speciella tillfällen och middagsbjudningar, kan ett utdragbart bord vara ett bra val eftersom det inte tar upp mycket plats när det inte används. Men om det kommer att användas frekvent, kanske till och med som skrivbord, är det bäst att välja en bordsskiva som är extra slitstark och tålig. Material som keramik, massivt trä eller härdat glas är bra alternativ. Äkta och tunn träfanér är också en möjlighet, men tjockare fanér kan lossna över tid.