Ergonomisk kontorsstol – 8 saker du inte visste om kontorsstolar!

Saker du inte visste om kontorsstolar? Vad vet du egentligen om stolen du sitter på just nu? Kanske att den inte är så bekväm och att den börjar se rätt så sliten ut. I sådant fall är det hög tid att se på en ergonomisk kontorsstol som främjar din hälsa då du jobbar på den. Men innan du surfar vidare för att välja ut den bästa kontorsstolen för din arbetsplats bör du ta en titt på några spännande fakta om kontorsstolar som du kanske inte kände till…

Läs mer: Hur ställa in kontorsstol?

 1. En ergonomisk kontorsstol används flitigt

Du har ett höj- och sänkbart skrivbord, men handen på hjärtat, hur ofta står du upp? Det är inte ovanligt för den med skrivbordsjobb att sitta hela 10 timmar per dag. Det är många timmar och faktiskt livsfarligt, även om du motionerar. Men inte för att du sitter utan för att du sitter i en ställning.

Det är här som en ergonomisk kontorsstol får så stor betydelse. En kontorsstol med gungmekanism som du kan justera efter din kroppsvikt gör det möjligt att röra på sig sittande. Det betyder att du inte behöver fastna i ett läge bara för att du glömmer bort att ställa dig upp så ofta som du hade önskat.

Utöver att stolen bör vara gjord för rörelse måste den hålla länge. När du tänker på att du under ett år sitter och gungar i stolen i över 2500 timmars tid är det ju uppenbart att den kommer att utsättas för en hel del påfrestningar.

Bra kontorsstolar bör hålla några år även om de används till max varje dag. En normaldesignad kontorsstol bör klara 8 års intensivt användande men det finns förstås stjärnor bland ergonomiska kontorsstolar som lever längre än så.

Kom ihåg att livslängden kan förlängas om du tar hand om en kontorsstol på rätt sätt. Är den gjord för en personvikt på max 80 kg ska du inte sitta på den om du väger närmre 100kg och bli förvånad då den inte klarar mer än ett år innan den säckar ihop under din tyngd!

 1. Du kan tacka Darwin för hjulen

Hjul på kontorsstolen eller inte, är det ens en fråga? Nej, du vill antagligen kunna rulla mellan skrivbord och hylla utan att behöva resa dig upp. Dessutom är det ju skönt att kunna få perfekt läge vid bordet genom att rulla stolen med en lite puff med fot eller hand mot bordet,

Men visste du att du kan tacka biologen Charles Darwin för hjulen på kontorsstolen? Den moderna rullande skrivbordsstolen tillskrivs Darwin som ska ha varit en riktigt arbetsam person. Han levde i en tid då det fanns hjul men inte på stolar. Han vill glida omkring med sin stol så han installerade hjul på den. Så oavsett vad du tycker om idén att din farfars gammelfarfars pappa var en apa kan du tacka Darwins förmåga att “evolutionära” kontorsstolen för den komfort du har på jobbet varje dag.

Darwin som ligger bakom att vi har hjul på kontorsstolen

 1. Kontorsstolen kan skydda mot skador

Det var länge så att kontor och arbetsskador inte tycktes vara två saker som hör ihop. Men numera vet vi att det kan vara skadligt med kontorsarbete. Det rör sig om dolda skador som vi kan missa om vi inte förstår sambandet mellan hur vi sitter och står och hur vi mår.

Faktum är att en ergonomisk kontorsstol kan skydda dig mot skador. Med ett bra stöd för din svank kan du motverka problem med ryggen. Att kunna byta läge är också viktigt för din hälsa. Många tycker om gungeffekt. Den gör det möjligt att ta en paus och gunga lite då du till exempel tar ett telefonsamtal och inte längre måste sitta tätt vid skrivbordet och skärmen.

Det finns också smarta stolar som jockeystolen som lurar din kropp att tro att den står upp trots att du sitter. Vad som kommer att passa dig bäst beror på hur din arbetssituation ser ut. Men alternativen finns och du kan välja en kontorsstol som ger dig bästa möjliga ergonomi på jobbet.

En bra kontorsstol minskar pressen mot din ryggrad och särskilt mot svanskotan. Den har ett mjukt säte som ger det perfekta stödet för din kroppsvikt. Dessutom kan stolen motverka smärta i ländryggen som är så vanligt bland kontorsanställda.

Det är ordet skydda som är ett nyckelord i sammanhanget. Om du börjar med en ergonomisk kontorsstol innan problemen dyker upp kanske du slipper dem helt och hållet. Fast det gäller förstås också att du lär dig hur du ska använda stolen på rätt sätt. Bjud in en ergonom till arbetsplatsen, det är en investering i din hälsa du inte kommer att ångra!

 1. Bismarck gjorde kontorsstolen till en stjärna

Hur blev jobbstolen så populär? Det var den tyska rikskanslern Otto vin Bismarck som gjorde designen så populär som den är idag. Han hade nämligen en alldeles unik fascination för kontorsstolen som möbel. Han såg den som ett revolutionerande verktyg för arbetsplatser och det var något som han pratade vitt och brett om.

Han beställde in hundratals skräddarsydda kontorsstolar till det tyska parlamentet. Det här gjorde att både politiker och vanliga dödliga i Tyskland fick upp ögonen för stolen. Som du kanske gissat spreds kunskapen om den smarta stolen som ringar på vatten. Även utanför Tysklands gränser.

Kanske är det just tack vare Bismarcks investering som vi idag ser det som en självklarhet att vi ska ha kontorsstolar på arbetsplatser. Inte bara vid skrivbord utan också i receptionen och överallt där folk jobbar sittande under långa perioder varje dag.

 1. Produktiviteten sitter i stolen

Om produktionen på företaget inte är i topp är det dags att se på stolarna ni sitter på! Om det låter som ett märkligt resonemang så vet du antagligen inte att en ergonomisk kontorsstol kan påverka produktiviteten på ett positivt sätt.

Visste du att det finns undersökningar som visar att en typisk anställd som jobbar 8 timmar per dag bara är produktiv under cirka 3 timmar av dessa 8 timmar. Resten av tiden används för att prata med kollegor, surfa på nätet, spela på smartphones eller bara till att dagdrömma.

Med en bra kontorsstol går det att få upp produktiviteten med många procent. En studie från University of California i USA har visat att anställda blir 17.5% mer produktiva när de har ergonomiska kontorsmöbler. En liknande studie visade att den som sitter på en ergonomisk kontorsstol blir 17.7% mer produktiv. Det motverkar ju en del av det övriga tidssvinnet som kan vara svårt att göra något åt.

 1. Dagens stolar görs med ergonomi som mål

När du ser på kontorsstolar så står det kanske inte alltid att stolen är ergonomisk fast att den är det. Det beror på att alla tillverkare av kontorsstolar idag fokuserar på ergonomi. Kontorsstolen görs specifikt med tanke på den mänskliga kroppen.

Ergonomi som ämne är aktuellt sedan 1970-talet då alltfler började uppmärksamma vikten av ergonomi på arbetsplatser. Det var också då som utvecklingen av de ergonomiska kontorsstolarna fick ordentlig fart. Det blev standard att designa stolar med funktioner som armstöd som går att justera, hiss för höjd och ett stöd för ländryggen såväl som en mjuk och bekväm sits.

Idag testas stolarna också i enlighet med standarder som gäller över hela världen. Du känner kanske igen certifikat som:

 • EN 1728:2012
 • EN 1335:2012
 • AS/NZS 4438
 • DIN EN 1335

 

 1. Meshtyg ger en svalare arbetsplats

Även svensk sommar kan bjuda på dagar som är så heta att vi inte vet vad vi ska göra med oss själva. Om du måste sitta på kontoret en sådan dag är du glad att du har en kontorsstol med meshtyg. En kontorsstol med högt ryggstöd som har ett meshtyg kommer att släppa igenom luft. Då blir det svalare och fräschare.

Dessutom används tyger för sätet som andas och ger dig en bekvämare känsla då det är varmt. De här tygerna är lätta att hålla rena vilket är viktigt då du vill att din stol ska förbli inbjudande under flera års tid.

Meshtyg på ryggen av kontorsstolen är ingen ny uppfinning. Det har varit aktuellt sedan tidigt 1990-tal då Herman Miller lanserade den berömda Aeron stolen. Den här stolen har i mångt och mycket stått som en symbol för den perfekta ergonomiska kontorsstolen och den kom i en tid då många hade börjat jobba online med behov av bekväma kontor för medarbetare.

Aeron stolen såldes i hur många exemplar som helst. Den slog säljrekord i USA och hamnade också på museum för sin unika design. Idag är det luftiga ryggstödet mycket vanligt och mesh är faktiskt också ett väldigt elastiskt material. Det tål den hel del utan att gå sönder vilket gör det perfekt som kontorsstolsmaterial.

Meshtyg ger en svalare ergonomisk kontorsstol

 1. Armstödet har varit omdiskuterat

Numera kan du välja kontorsstol utan armstöd eller med. Det är inget konstigt med det. Men intressant nog så har armstöden varit en kontroversiell fråga. Idag är det vanligt att kontor väljer med armstöd för att hjälpa anställda att sitta på rätt sätt vid skrivbord.

Anledningen till att kontor en gång inte alls var säkra på att det där med armstöd var något att ha var att man upplevde armstöden som något som var i vägen. De gjorde det svårare för anställda att sitta nära skrivbordet.

Idag är det här verkligen inga problem. Det går att komma nära bordet trots att du har armstöd på stolen. Kortare armstöd gör detta möjligt. Dessutom är det inte säkert att du skulle vilja sitta så nära som du kan med en kontorsstol utan armstöd. Med mer kunskap om ergonomi kan det vara så att stolen som har armstöd hjälper dig att sitta perfekt för din hälsa.

Armstöden har sin funktion. De är till för att dra ner på trycket mot nacke och skuldror. När du inte har något armstöd finns det heller inget stöd för armar. Det kan leda till trötthet och slitningar i axlar och rygg.

Kontorsstol utan armstöd passar dem flesta på kontoret

Kontorsstol utan armstöd

NU ÄR DU REDO ATT KÖPA ERGONOMISK KONTORSSTOL

Nu när du vet att du kan rulla runt mjukt och smidigt som Darwin på din kontorsstol och känna dig sval och lugn med meshtyg i ryggen är du redo att köpa kontorsstol! Nu är det bara att tänka på saker som färg som kan passa in på kontoret och en prisbild som du tycker om.

Kom ihåg att det liksom vi nämnt här är väldigt viktigt att använda kontorsstolen på rätt sätt. När du beställer en modell med fina finesser ska du se till att du förstår hur de ska användas. Var också noga med att göra inställningar som passar din längd och vikt. Det är sådant som kan få dig att uppleva stor skillnad när du börjar använda en ny ergonomisk kontorsstol.

Har du några frågor om kontorsstolar? Du kan alltid kontakta oss för mer information och hjälp med att hitta den bästa modellen för din arbetsplats!