Möbler som kan stå ute på vintern? Att skydda dina utemöbler under vintern kan ha många fördelar, både för möblernas livslängd och för din plånbok. Genom att täcka över eller placera möblerna under tak, kan du minska risken för slitage och skador orsakade av snö, is och kyla.

Dessutom kan du undvika att behöva köpa nya utemöbler till nästa säsong, vilket kan spara dig en hel del pengar i längden. Så även om många möbler klarar sig bra under bar himmel, så är det väl värt att överväga att skydda dem från vintervädret.

Vilka möbler kan stå ute på vinter?

Aluminium eller plast – Aluminium och plast är två material som tål att stå ute året runt. Men det finns en detalj som måste kontrolleras innan man låter möblerna stå ute över vintern, nämligen vilket material som skruvarna och beslagen är gjorda av. Om de inte är av rostfritt stål eller annat rostfritt material kan det leda till rostangrepp under vintern, vilket i sin tur kan leda till att möblerna går sönder eller blir svåra att använda igen när det blir vår.

Järn eller metall – Att lämna järn- eller metallmöbler utomhus kan leda till att de rostar under vintern, speciellt om de inte är täckta från regn och snö. Om de är tunga och svåra att flytta kan du täcka dem med en skyddande presenning och placera dem på en skyddad plats. Man bör ha i åtanke att ta bort eventuell rost från möblerna innan du använder dem igen på våren. Du kan använda en stålborste för att ta bort rosten, följt av en grundlig tvättning och sedan en målning för att skydda ytan från rost i framtiden.

Konstrotting – Möbler av konstrotting är mycket hållbara och tåliga för vädrets påfrestningar och kan stå ute på vintern.. De kan stå utomhus hela året och kräver minimalt underhåll. Dock kan det vara bra att täcka över dem med en möbelöverdrag under den mest extrema vinterperioden.

Läs mer om när man ska ta in utemöbler.

 

Källa: https://www.expressen.se/skonahem/inredning/uterum/valj-utemobler-i-ratt-material/