Att välja en skrivbordslampa kan verka enkelt vid första anblicken, men det finns fler saker att tänka på än bara dess färg, form och storlek. Det är viktigt att överväga andra aspekter när du väljer en lampa till arbetet.

Belysning på kontor – riktlinjer och rekommendationer

Kontorets belysning bör anpassas för att passa både arbetsuppgifterna och varje individ. Man ska kunna justera ljuset enligt de synkrav som krävs för att utföra arbetsuppgifterna på bästa sätt. Några riktlinjer inkluderar: Att ha jämnt ljus över hela arbetsytan, undvika bländande ljus, säkerställa tillräckligt ljus där det behövs och undvika för stora kontraster mellan arbetsområdet och dess omgivning. Läs mer om kraven på Arbetsmiljöverket.

Läs också: Hur bör belysning vara i ett kontor?

Vilken skrivbordslampa ska man välja?

Skrivbordslampan ska ha bred och jämn belysning

Belysningens riktning är en sak att fundera på vid val av skrivbordslampa. En asymmetrisk ljuskälla riktar ljuset till specifika områden, vilket minskar bländning och tillåter fokuserat arbete utan att störa andra kollegor.

Flimmerfri

Det är avgörande att undvika flimmer i lampan eftersom det kan leda till huvudvärk, ögonbesvär och minska produktiviteten. För att lösa detta är lampor med flimmerfria LED-lampor det bästa valet då de minimerar hälsorisker relaterade till ljusflimmer.

Inga bländningar

Bländningsfri belysning är avgörande för skrivbordslampor, som bör erbjuda funktionell täckning, diffusionspanel och justerbar design för att minska bländning. Att undvika högintensivt blått ljus från skärmar är också viktigt. Genom att välja en skrivbordslampa med LED som inte avger ett intensivt blått ljus och har justerbar färgtemperatur kan man undvika risken med blått ljus och skydda ögonen.

Justerbar

Flexibilitet i ljusriktningen är avgörande för att anpassa ljuset efter dina behov när du arbetar. En lampas stela design kan begränsa möjligheten att justera ljuset i olika riktningar och kan göra det svårt att skapa rätt belysning för dina uppgifter. Att välja en lampa med en flexibel arm och rörligt huvud ger dig friheten att anpassa ljuset för att passa din arbetsmiljö.

Färgtemperatur

Färgtemperatur beskriver om ljuset är varmt eller kallt. LED-lampor med möjligheten att justera färgtemperaturer ger dig flexibiliteten att skapa olika stämningar. Du kan skapa en avslappnad läsmiljö med varmvitt ljus eller välja en kallare temperatur för att fokusera. Att kunna anpassa ljusets färgtemperatur gör att du kan skapa rätt atmosfär för olika uppgifter, vilket gör arbetsmiljön mer anpassningsbar och behaglig. Ett exempel är skrivbordslampan NEOS X som har funktioner som reglerbar färgtemperatur samt dimmer.