Att hänga upp en fönsterlampa i ett rum kan göra under för rummet. Men det är inte alltid lätt att veta exakt hur långt ner en fönsterlampa bör hänga. Lampor kan vara avgörande för att skapa rätt atmosfär och belysning i ett rum. Men hur långt ner bör de egentligen hänga? Här är några riktlinjer och en guide för att hänga din fönsterlampa på rätt sätt.

Läs även vår artikel: Hur mycket el drar en lampa?

Välja rätt höjd

Att hänga fönsterlampor på rätt höjd är avgörande för att skapa den önskade atmosfären samtidigt som den har en uppgift att fylla. För vardagsrum där en ljusare och mer omfattande belysning önskas är en lägre hängande lampa idealisk. Å andra sidan kan en högre hängande lampa vara mer praktisk för matbord eller arbetsytor, för att undvika bländning och ge rätt ljus till specifika områden.

En fönsterlampa bör sitta ungefär 40 centimeter från fönsterkanten. Dock beror det helt och hållet på dina preferenser och den specifika stilen du vill uppnå.

Hur ska man hänga upp en fönsterlampa?

Om du planerar att installera eller hänga upp en fönsterlampa, måste du säkerställa att det redan finns elektricitet/lamputtag i området där lampan ska placeras. Om installationen av lamputtag krävs, är det klokt att ta kontakt med en elektriker för att garantera en korrekt och säker installation. För mer information besök Elsäkerhetsverket.

  1. Mät avståndet: Börja med att mäta takhöjden i rummet för att beräkna den korrekta längden för lampan.
  2. Markera positionen: Använd en blyertspenna och en mätsticka för att markera den exakta platsen där lampan ska hänga.
  3. Säker installation: Kontrollera att taket kan bära vikten av lampan. Använd rätt fästelement och följ tillverkarens anvisningar för en säker installation.
  4. Montering av lamphållare: Fäst lamphållaren på den markerade platsen med hjälp av en skruvdragare och försäkra dig om att den är stadigt fastsatt.
  5. Anpassa höjden: Justera höjden på lampan enligt den tidigare utförda mätningen och säkerställ att den hänger jämnt.

Läs mer: Hur gör man för att hänga upp lampa i taket?