Guiden för köp av den optimala konferensstolen

Vi får ofta frågor om konferensstolar och vad som passar. Det här är ett viktigt ämne och det finns faktiskt många saker att tänka på. Att förse mötesrummet med det perfekta konferensbordet är en sak. Att hitta rätt stolar för möten är en helt annan.

Börja med att räkna på hur många som behöver sittplats i ert konferensrum eller där ni håller möten. Sedan ska du läsa igenom denna guide för konferensstolar punkt för punkt. Om du fortfarande känner dig villrådigt så ska du kontakta oss på AZ Design så hjälper vi dig till bästa valet av mötesstolar för er!

FRÅGA 1 – HUR MÅNGA KONFERENSSTOLAR BEHÖVER NI?

Om vi utgår från att ni redan nu har ett konferensbord så gäller det att räkna på hur många som kan sitta omkring det. Räkna på omkring 60 cm för varje person. Om det finns plats för fler än vad ni normalt sett är då ni samlas är det inte så dumt att skaffa fler stolar på en gång.

Väljer du stapelbara stolar kan de exemplar som inte behövs ställas undan på ett smidigt sätt. En lättviktig konferensstol i aluminium som går att stapla kan passa utmärkt när det är lite olika hur många som ska sitta omkring konferensbordet.

Utöver stolarna som ni kommer att placera vid bordet är det inte dumt att ha extra stolar som kan placeras mot väggar i konferensrummet. Det ger extra sittplatser när det blir så många att ni faktiskt måste trängas lite runt det stora bordet.

Då kan det vara fint med någon form av bankettstol som går att stapla och som känns bekväm att sitta på. Man kan säga att det blir lite kompensation för att det är trångt vid bordet då man i varje fall sitter som en kung!

En arbetsstation vid varje plats kräver mer plats

Lämna dock cirka en meter mellan bord och vägg för att det ska bli bekvämt att röra sig omkring det. Om det inte går att ställa stolar längsmed väggar kanske det kan fungera med fällbara stolar som plockas fram till särskilda möten. De kommer ju inte att ta plats i rummet på samma sätt som stapelbara stolar gör.

VILKEN TYP AV KONFERENSSTOLAR SKA NU VÄLJA?

När du kikar lite på de mötesstolar som vi har här på AZ Design så inser du att det finns många olika varianter. Ska ni ha en enklare variant som går att fälla ihop eller är det kanske läge för en konferensstol som har gung-funktion och ser mer ut som en ergonomisk kontorsstol?

Sanningen är den att de flesta vanliga kontorsstolar även kan fungera fint som konferensstolar. Men det finns några skillnader som du bör vara medveten om. Normalt sett är definitionen av en konferensstol: En stol som har en fast form där armstöd inte går att röra samt brist på ergonomiska justeringar.

ÄR DET INTE BÄTTRE OM DET GÅR ATT JUSTERA STOLEN?

Det här beror på mötets karaktär. Fasta stapelbara stolar kan man inte göra så mycket med då man sitter i dem. Det innebär att det inte blir en massa oljud och distraktioner under mötets gång. Om du har en stol som du kan gunga i så är det klart att det kan störa andra omkring dig då de försöker lyssna på den som ger en föreläsning.

Stolar med armstöd som man inte kan justera ger ju fortfarande ett fint stöd. Man kan vila armar och händer på armstöden och det leder inte till mer ljud i lokalen. Om det inte finns knappar och rattar att syssla med så ökar ju chansen för att mötesdeltagaren faktiskt lyssnar på de som pratar istället för att hålla på och mixtra med sin stol.

Det kan dock vara bra om det går att höja och sänka en konferensstol. En billig stol har sällan den här finessen. Om det finns budget för lite bättre konferensstolar är det inte så dumt att få med denna egenskap.

KONFERENSSTOLAR FÖR LÄNGRE OCH TYNGRE PERSONER

När ni ska köpa stolar till konferensbordet är det förstås också viktigt att tänka på fysiken hos de som ska sitta på stolarna. Om många av de som är med är långa och tunga så kanske inte en vanlig stapelbar stol fungerar.

Det kan behövas ett högre ryggstöd och en form på stolen som klarar högre vikt. Här får ni tänka långsiktigt. En enklare stol billig att köpa in kanske fungerar fint vid några tillfällen. Men om den inte är byggd för tyngre personer kan det plötsligt bli lite obehagligt då den lång och tung deltagare vickar lite på stolen och sedan faller i golvet. Stolen är i flera bitar eftersom den inte var byggd för denna hantering.

MINDRE STOLAR FÖR MINDRE KROPPSHYDDA

Sedan finns det raka motsatsen. Mindre stolar för personer som är korta och nätta. Det kan dock vara en chansning att köpa in den här typen av stolar. De kanske fungerar bra för vissa men det blir trist när en lång och tyngre person inte hittar en lämplig sittplats.

På grund av detta kan det vara klokt att alltid satsa på konferensstolar som klarar lite mer. Om ni vill ha stolar billigt är det i varje fall smart att försöka välja material som aluminium hellre än plast. Då kommer stolarna att erbjuda mer styrka och de klarar slitage bättre.

EXTRA STOLAR MED SNYGG DESIGN LÄNGSMED VÄGGAR

För ett lite lyxigare konferensrum kanske ni väljer riktigt fina mötesstolar som är otroligt bekväma att sitta i. Låt oss säga att ni har 10 av dessa runt bordet. Det kan vara klokt att köpa till några extra sidostolar i samma design.

Dessa kan placeras på ett snyggt sätt i rummet. Om det kommer fler till ett möte är det enkelt att ta fram dessa sidostolar och därmed på ett elegant sätt erbjuda mer sittplats. Dessutom kan den här typen av sidostolar arrangeras omkring lägre kaffebord för informella möten där bara några personer deltar.

HÖGRE STOLAR FÖR ATT STÅ OCH HALVSITTA

En annan intressant stol som faktiskt är lika relevant för mötesrummet som för matsalen är barstolen. En höj- och sänkbar barstol kan faktiskt vara perfekt att ha på plats där den som ska ge en föreläsning kommer att stå.

Då kan ju personen halvsitta mellan varven. Om det är ett långt möte bidrar den här typen av stolar till komforten. Det är inte dumt att ha några exemplar redo i konferensrummet för det kan finnas fler som föredrar att sitta stående på detta vis för att till exempel se bättre över bordet.

VILKA EGENSKAPER SKA DU HÅLLA UTKIK EFTER?

Det finns några egenskaper som du bör hålla i åtanke då du har uppdraget att köpa stolar till konferensrummet. Vi har tagit upp stapelbara stolar som är mycket smidiga att ha i den här typen av rum. Här finns det lite olika varianter att välja.

Du kan ha en stapelbar stol med en design som gör det bekvämt att liksom sjunka in i den med armstöd. Stolar med armstöd kan absolut bara stapelbara! Om stolarna ska transporteras till annan plats är detta mycket smart. Här kan förstås fällbara stolar också bli ett bra alternativ.

Stolar med inbyggt bord kan också vara en variant att beakta. Det här är något som kan passa bra i en föreläsningssal där man inte kommer att ha ett central konferensbord utan snarare sitta i rader lite som i skolsalar.

Den här typen av stol med bord kan också vara bra att ha för de som inte får plats runt ett bord och som också behöver en smart plats för anteckningar. Det ska dock sägas att modellen inte är så vanlig på svenska arbetsplatser och sällan efterfrågas av andra än internationella gäster.

VILKEN TYP AV STOPPNING SKA DET VARA I STOLAR?

Om det finns tyg på stolen så är det ju så att det finns någon form av stoppning i den. Med tyg så får man en hemtrevlig känsla och det går att välja färger och mönster som passar perfekt i konferensrummet.

Läder är dyrt och inget du får med en billig stol. Men det finns konstläder som kan användas även på stolar för möten med lägre pris. Plastmaterial är enklare att hålla rena men inte alltid så mysiga att sitta på.

Mesh är ett material som släpper igenom luft och som är mycket populärt att använda både för säten och ryggstöd. Det kan passa bra då det är extra viktigt att det känns svalt i konferensrummet även då det är högsommar och det pågår en hetsig diskussion runt bordet.

Memory foam är ett material som är mycket bekvämt att sitta på. Det formar sig efter den egna kroppen men då får vi utgå ifrån att det är samma person som kommer att använda samma konferensstol om och om igen.